Πολυμερές «μετατρέπει» πετρελαιοκηλίδες σε τζελ


0 0 ψήφοι
Article Rating

 

Η έκρηξη της πλατφόρμας εξορύξεων Deepwater Horizon της BP στον Κόλπο του Μεξικού και η τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντική καταστροφή που ακολούθησε υπογράμμισαν την αδήριτη ανάγκη για ανάπτυξη καλύτερων τρόπων αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων.

Διάφορες ιδέες δοκιμάστηκαν, ωστόσο η προσπάθεια ερευνητών του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δείχνει να είναι πολλά υποσχόμενη. Πρόκειται για ένα πολυμερές που απορροφά ποσότητα πετρελαίου 40 φορές το βάρος του. 

Το υπεραπορροφητικό πολυμερές Polyolefin Oil Superabsorbent Polymer μεταλλάσσει το αργό πετρέλαιο σε ένα «μαλακό, στερεό τζελ που περιέχει πετρέλαιο».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Οι ερευνητές ισχυρίζονται πως 453 γραμμάρια του πολυμερούς μπορούν να «τραβήξουν» 19 λίτρα πετρελαίου, χωρίς να απορροφήσουν νερό. Στη συνέχεια το τζελ μπορεί εύκολα να συλλεχθεί, να μεταφερθεί και να υποβληθεί σε διύλιση ώστε να ανακτηθεί το «παγιδευμένο» πετρέλαιο.

Πιο παραδοσιακά μέσα απορρόφησης του πετρελαίου όπως τα κότσαλα του καλαμποκιού και τα άχυρα απορροφούν πέντε φορές το βάρος τους, αλλά μαζεύουν και νερό μαζί.


Το πολυμερές ανέπτυξαν οι επιστήμονες T. C. Mike Chung και Xuepei Yuan και η ερευνητική τους εργασία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Energy & Fuels.

econews.gr via http://www.newsbeast.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x