Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Νομική Σχολή Αθηνών

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Νομική Σχολή Αθηνών


0 0 ψήφοι
Article Rating

Πρωταθλήτρια Ευρώπης για δεύτερη συνεχόμενη φορά αναδείχθηκε η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «2016 Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition», που έλαβε χώρα στις 27 – 29 Απριλίου στη Γλασκώβη.

Η ομάδα, η οποία είχε επιτύχει την ίδια διάκριση και πέρσι στο Βελιγράδι (1-5 Ιουνίου 2015), έλαβε και το βραβείο των καλύτερων γραπτών υπομνημάτων (best memorials).

Ο διαγωνισμός διοργανώνεται σε ετήσια βάση από το International Institute of Space Law και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από το European Centre of Space Law (ECSL).

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε σε θέματα ευθύνης από διαστημικές δραστηριότητες (εκτόξευση και θέση σε τροχιά δορυφόρων), στην προστασία του περιβάλλοντος από μη λειτουργικά διαστημικά αντικείμενα (space debris) καθώς και στο νομικό πλαίσιο διάσωσης και επιστροφής αστροναυτών και διαστημικών αντικειμένων που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.

Η Νομική Αθηνών διαγωνίστηκε με τις αντίστοιχες ομάδες κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αντιμετωπίζοντας στα προκριματικά τις Νομικές Σχολές του Βελιγραδίου και του Λουξεμβούργου και στα Ημιτελικά την ομάδα της Κολωνίας (Πανεπιστήμιο με μεγάλη παράδοση στο Δίκαιο του Διαστήματος, αφού διαθέτει ειδικευμένο Ινστιτούτο).

Στον τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden (), ομάδας με πολλές διακρίσεις στο διαγωνισμό, η οποία επίσης υποστηρίζεται από Ινστιτούτο Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου.


 

 

Τα μέλη που χάρισαν, κατά τη φετινή χρονιά, την πρώτη θέση στην ομάδα ήταν οι προπτυχιακοί φοιτητές  – Ελένη Εξάρχου, Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου και Σοφία Στελλάτου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην προετοιμασία της ομάδας, η προπτυχιακή φοιτήτρια κα  – Μαρία Καλογήρου, η οποία είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2014.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής, ως νικήτρια του Ευρωπαϊκού Γύρου, θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους που θα λάβουν χώρα στις 26-30 Σεπτεμβρίου στη Guadalajara του Μεξικού, όπου θα αναμετρηθεί με τις αντίστοιχες νικήτριες ομάδες Αμερικής, Αφρικής και Ασίας/Ειρηνικού.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη διάκριση για τη Νομική Σχολή Αθηνών, η οποία συμμετέχει τα τελευταία έξι χρόνια στον εν λόγω διαγωνισμό:

  • Το 2011, στην πρώτη της συμμετοχή, η ομάδα της Νομικής κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, ενώ ένα από τα μέλη της βραβεύθηκε ως η καλύτερη αγορήτρια του διαγωνισμού ( Στεφούδη).
  • Το 2012, η ομάδα κατέλαβε την πρώτη θέση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
  • Το 2013, η Νομική Σχολή προκρίθηκε στον Ημιτελικό του Ευρωπαϊκού γύρου και κατέλαβε μία εκ των τεσσάρων κορυφαίων θέσεων στην Ευρώπη
  • Το 2015, όπως ήδη αναφέρθηκε, η ομάδα της Νομικής ΕΚΠΑ κατέκτησε για δεύτερη φορά την πρώτη θέση στους ευρωπαϊκούς γύρους και εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους. Εκεί κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ενώ ένα από τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αγορητής του διαγωνισμού (Αθανάσιος Πλεξίδας).

Με τη φετινή, τρίτη σε έξι χρόνια κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ευρώπη, η Νομική Σχολή Αθηνών αναδεικνύεται ως η ομάδα με τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο διαγωνισμό διαχρονικά.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχε της ευγενικής ενίσχυσης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

 

Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x