ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ’ ΑΡΕΤΗΣ” Π.ΕΛ.Α.

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ “ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ’ ΑΡΕΤΗΣ” Π.ΕΛ.Α.


0 0 ψήφοι
Article Rating

Εισαγωγή

Ο νέος πολίτης, αποστασιοποιημένος από τις πολιτικές ποιμαντορίες, καθίσταται πλέον αδέσμευτος κι ελεύθερος και σχηματίζει Πολιτεία ς κι' Αρετής.

Άμα το νεο-Ελληνικό έθνος απέκτησε μια μικρή κρατική οντότητα μετά την επανάσταση του , είχε οντολογικό πρόβλημα προσδιορισμού της εθνικής του ταυτότητας, με θέμα “τι είναι και ποιός είναι Έλλην”. Θα ήταν συνέχεια του θεοκρατικού Βυζαντίου με κοινωνία υπηκόων, ή θα ανασυνδεόταν με την κλασσική αρχαιότητα, σε μια Ελληνική , κατά τα πρότυπα της Δύσεως και του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, με κοινωνία πολιτών; Με αυτό τον προβληματισμό συνεχίζουμε να βρισκόμαστε ακόμη και σήμερα, δημιουργώντας έτσι μια θολή κατάσταση στον προσδιορισμό του “ποιός είναι Έλληνας“, πράγμα που εθνικά μας έχει κοστίσει πολύ. Παραπαίοντας μεταξύ αρχαιότητας και Βυζαντίου το σημερινό Ελληνικό κρατίδιο δεν έχει κατορθώσει να αξιοποιήσει τις αξίες του παναρχαίου πολιτισμού μας, πράγμα που έκανε η Ευρωπαϊκή Δύση, δεν έχει κατορθώσει να γεννήσει έναν Ελληνικό Διαφωτισμό, που θα μας απαλλάξει από την μεμψιμοιρία και να μας δώσει το μεγάλο άλμα της προόδου, ώστε να μπορέσουμε, ως σύγχρονοι άνθρωποι, με υπερηφάνεια να πούμε, “είμαστε Έλληνες”. Ούτε έχουμε κατορθώσει να προχωρήσουμε ανεξάρτητα από το παρελθόν, με μια νέα ταυτότητα ενός αξιοπρεπούς και προηγμένου λαού.

Μ' άλλα λόγια, το Ελληνικό κρατίδιο δεν μπόρεσε να αποκτήσει και να κατακτήσει την ανάπτυξη των προηγμένων, δυναμικών κρατών. Έμεινε στη σφαίρα της υπαναπτύξεως και της περιφερείας, με όλα τα κακά που αυτή συνεπάγεται. Μη όντας αυτάρκεις, στραφήκαμε σε ένα ιδεολογικό και κοινωνικό “πιθηκισμό”, πάντοτε μιμούμενοι τους προηγμένους, καθιστάμενοι ούτω δουλοπρεπείς στην σχέση μας με αυτούς. Δεν κατορθώσαμε να γεννήσουμε μια σταθερή, δική μας κοινωνική θέση και ιδεολογία. Η δημοκρατία μας είναι σκιά αυτής των προηγμένων. Με αυτή την νοοτροπία έχουμε εισέλθει στο παγκόσμιο πεδίο και η παγκόσμια θέση μας είναι η θέση του λιγότερο αναπτυγμένου, του λιγότερο αξιοπρεπούς, του λιγότερο υπολογισίμου, του λιγότερο αξιοπίστου, του λιγότερο ισχυρού. Ταυτοχρόνως, οι παγκόσμιοι ισχυροί, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία μας, μας αποπροσανατολίζουν έτι περισσότερο, για να διαιωνίζουν την δική μας αδυναμία και την δική τους ισχύ. Κάτω από αυτή τη σχέση, μας επιβάλλουν “δίκαιο ισχυρού”, δηλαδή αδικία, εις βάρος μιας ανεξάρτητης εθνική μας πορεία.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ωσάν να μην έφταναν αυτά, τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί μια άχρωμη διαφθορά και σήψη, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά ηθική, θεσμική, πολιτική, πολιτειακή, ιδεολογική και εθνική. Ο φαύλος, ιδιοτελής, καιροσκόπος πολιτικός έχει επικρατήσει να αντιπροσωπεύει την πολιτική και ο αυθάδης πολίτης έχει αντικαταστήσει τον σώφρονα κι ενάρετο. Η κατ' όνομα δημοκρατία που αποκτήσαμε με την σκέπη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κατά την λεγομένη “μεταπολιτευτική περίοδο”, “αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παράνοια ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα, την αναρχία ως ευδαιμονία” (Ισοκράτης).

Τα τελευταία δε χρόνια έχει καλλιεργηθεί μια συστηματική πολεμική κατά του έθνους, ώστε στο άκουσμα και μόνο της λέξεως “έθνος” αντιδρούν, ιδιαίτερα οι νέοι, με περιφρόνηση και άρνηση. Είναι η αρχή της πτώσεως της κοινωνίας μας μπροστά στην καταιγίδα μιας κακώς εννοουμένης και προωθουμένης παγκοσμιοποιήσεως, που αδίστακτα κατεδαφίζει και ανήθικα ισοπεδώνει τα αδύνατα έθνη υπέρ των ισχυρών. Κι' εμείς ανήκομε στα αδύνατα έθνη προς κατεδάφιση και απερισκέπτως πέφτουμε στην παγίδα της παγκοσμίας προπαγάνδας. Εδώ έρχεται η ευθύνη και το χρέος του καθενός από μας να εγερθούμε και να πούμε:

Όταν αρχέγονοι πάτριοι θεσμοί έχουν αλωθεί, όταν οι κλασσικές αξίες των Ελλήνων έχουν μηδενιστεί, όταν η ύπαρξη των ανθρώπων ευτελίζεται, όταν ο διεφθαρμένος θεωρείται ήρωας, όταν το έγκλημα γίνεται καθημερινότητα και ο εγκληματίας δεν τιμωρείται, όταν ο πολίτης είναι ή αδιάφορος ή ωθείται να μισεί την κοινωνία του, όταν οι ταγοί είναι κίβδηλοι, όταν ο δημόσιος πλούτος υφαρπάζεται ξεδιάντροπα και ουδείς τιμωρείται, όταν η αρετή έχει γίνει βαρβαρότης, όταν η τεχνολογική εξάρτηση από άλλους φέρνει την μελλοντική μας δουλεία, όταν ο λαός μας συρρικνώνεται και αλώνεται, όταν η αεργία και ανεργία έχουν καταστεί ηθικές αρχές, όταν η κρατική πλεκτάνη αποκόπτει τον δρόμο της προόδου, όταν η Ελλάδα, που κάποτε γέννησε την επιστήμη, σήμερα γελοιοποιεί τον επιστήμονα και αποβάλλει τον ειδικευμένο νέο, όταν οι νέοι κοροϊδεύονται, αγνοούνται, περιθωριοποιούνται και χάνουν την αξιοπρέπειά τους και τον προσανατολισμό τους, όταν το Kοινοβούλιο γίνεται άντρο υποκρισίας, πηγή αμαρτίας και αρχή καταδυναστεύσεως και απαξιώσεως των πολιτών, όταν το πολιτειακό σύστημα είναι ανεπαρκές, όταν η δημοκρατία μετατρέπεται σε θεατροκρατία, όταν ο πολίτης γίνεται άβουλος θεατής ανομιών,


τότε

η ιστορία και το καθήκον μας επιτάσσει να σχηματίσουμε ένα Ιδεολογικό, Πολιτικό Κίνημα με σκοπό την ανασυγκρότηση της κοινωνίας μας. Προάγοντες δε επ' αγαθώ την Ελληνική μας κοινωνία, προάγουμε την παγκόσμια κοινότητα επίσης. Αγωνιζόμενοι ανιδιοτελώς για την ηθική ανύψωση, για την κοινωνική προκοπή και για την υλική ευημερία της κοινωνίας μας, αγωνιζόμαστε για τον παγκόσμιο άνθρωπο επίσης.

Στο όνομα της ευημερίας, ευδαιμονίας, αξιοπρεπείας, ηθικής ανυψώσεως, εθνικής ανατάσεως και πρωτοπορίας του Ελευθέρου Ελληνικού Λαού και, στο όνομα του καλού του Παγκοσμίου Ανθρώπου, δημιουργούμε τον Καταστατικό τούτο Χάρτη του ιδεολογικού μας Κινήματος.

Στο παγκόσμιο σκηνικό επικρατεί το γήρας και η παρακμή ενός κόσμου που παραπαίει με αρχή την παρούσα παγκόσμια κρίση, που είναι η πρώτη σε ένα κύκλο καταρρεύσεως. Οι γνωστές πολιτικές ιδεολογίες έχουν εισέλθει σε περίοδο παρακμής, με συνέπειες και για την Ελληνική πολιτική. Αλλά, στην Ελλάδα πρέπει να προστεθεί η εκτεταμένη ανικανότητα να διαπλάσουμε έναν Ελληνικό κοινωνικό χαρακτήρα αξιοπιστίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικού σεβασμού. Το κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σύστημα, που έχει για τα καλά παγιωθεί, είναι ανήμπορο να αυτοδιορθωθεί.

Έχοντας αυτά κατά νουν, διακηρύττουμε ότι το Κίνημά μας δεν έχει καμιά συγγένεια ούτε με τον φιλελευθερισμό, ούτε με τον σοσιαλισμό, ούτε με τον φασισμό, ούτε με τα ενδιάμεσα σχήματα, ούτε με την θεοκρατία, αλλά αποτελεί φορέα μιας εντελώς νέας κοινωνικής και πολιτικής ιδεολογίας σε υψηλότερο επίπεδο από τις τετριμμένες, παρωχημένες αντιλήψεις, που μαστίζουν την Ελλάδα και τον κόσμο γενικότερα. Η νέα πολιτική ιδεολογία εκφράζει εντελώς νέες παραγωγικές σχέσεις, που προκύπτουν από την παραγωγή προηγμένης επιστημονικής γνώσεως. Είναι οι παραγωγικές σχέσεις της Κοινωνίας της Γνώσεως. Συνεπώς, η πολιτική μας ιδεολογία εκφράζει την Κοινωνία της Γνώσεως, συνδυασμένη με τις κλασσικές αξίες του Ελληνικού μας πολιτισμού. Κύριοι εκφραστές της νέας κοινωνίας είναι οι Άνθρωποι της Γνώσεως. Γι' αυτό λέμε, “Έλληνες Άνθρωποι της Γνώσεως γίνετε επαναστάτες”.

Θέλουμε να εισάγουμε έναν Ελληνικό Διαφωτισμό, που θα ελευθερώνει τον άνθρωπο από την αόματη πίστη, που θα τον απαλλάσσει από την υπαγωγή και υποταγή του ως ποίμνιο σε ποιμαντορίες, που θα αποκαταστήσει τον Ελληνικό Ορθό Λόγο της επιστήμης και φιλοσοφίας, που θα τον απαλλάξει από την δεισιδαιμονία και την θρησκευτική αμάθεια και θα γεννήσει τον δημιουργικό και υπεύθυνο Άνθρωπο της Γνώσεως. Θέλουμε αυτός ο Διαφωτισμός να συνδέεται και να εκφράζει τις ανάγκες και τις επιταγές της νέας Κοινωνίας της Γνώσεως, να εκφράζει τις νέες κοινωνικές δυνάμεις και να ηγείται στην διαμόρφωση της νέας κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα το Κίνημα προσφέρει ένα κύμα νέων ιδεών, αντιλήψεων και οραμάτων, που είναι τα οράματα της νέας γενιάς των Ελλήνων και του νέου κόσμου γενικότερα για μια πολιτεία ανώτερη, μια κοινωνία ελευθέρων, αξιοπρεπών, δημιουργικών κι ευδαιμόνων ανθρώπων. Απευθυνόμαστε κυρίως στις νέες γενιές, αλλά και σε κάθε Έλληνα που αγαπά την Ελλάδα, την πρόοδο, την δικαιοσύνη, την ευημερία και την εθνική αξιοπρέπεια για να πούμε, “Έλληνες της προόδου, σηκώσατε την σημαία του νέου Διαφωτισμού”.

Εκφραστής των νέων δυνάμεων της Ελληνικής Κοινωνίας της Γνώσεως, το Κίνημά μας εξ' ίσου απευθύνεται στον νέο παγκόσμιο άνθρωπο του μέλλοντος. Γιατί, η Κοινωνία της Γνώσεως είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και μια κοινή πορεία των ανθρώπων. Οι ιδέες του Κινήματός μας καθίστανται, ούτω, επιούσιες ιδέες για μια νέα ανθρωπότητα, είναι παγκόσμιες ιδέες και το Ελληνικό Κίνημά μας είναι παγκόσμιο κίνημα επίσης. Γι' αυτό και απευθυνόμαστε στον παγκόσμιο άνθρωπο και λέμε “Άνθρωποι της Γνώσεως και του ελευθέρου πνεύματος, γίνετε επαναστάτες”.

Το Κίνημα, στηριζόμενο σε νέες παραγωγικές δυνάμεις, είναι, κατά συνέπεια, προοδευτικό, εκφράζει μια νέα εποχή και επιδιώκει την προαγωγή της νέας ιδεολογίας της Κοινωνίας της Γνώσεως στο Ελληνικό και παγκόσμιο κοινωνικό γίγνεσθαι. Συνεπώς, κύριο μέλημα του Κινήματός μας είναι να καταστεί γεννήτωρ και εργαστήρι των νέων ιδεών, να πλημμυρίσει την Ελληνική και παγκόσμια κοινωνία με τον αέρα του νέου, να προσφέρει όραμα μιας κοινωνίας δικαίου και υπερηφανείας, να δώσει προσανατολισμό στον νέο άνθρωπο για μια αξιοπρεπή κοινωνική ζωή, να προάγει την ιδέα της “κοινωνικής μητέρας”, δηλαδή μιας οργανικής κοινότητας που να αγκαλιάζει τους πολίτες της και, τέλος, να διεκπεραιώσει την μεγίστη αλλαγή στην ιστορία μας. Η μεταμόρφωση της κοινωνίας μας σε Ελληνική Κοινωνία της Γνώσεως αποτελεί τον Μέγιστο Σκοπό του Κινήματός μας και μας επιτρέπει να μιλήσουμε στον μοχθούντα και υπερήφανο Ελληνικό λαό λέγοντας, “προοδευτικέ λαέ της Ελλάδας, ήρθε η ώρα για ένα νέο αγώνα”.

Για να καταστεί δυνατή η μετουσίωση της παρούσας γηρασμένης κοινωνίας σε Κοινωνία της Γνώσεως, όμως, πρέπει να καταρρεύσει το παρόν οικοδόμημα της ανεπαρκείας, της ανικανότητας και του αναχρονισμού. Πρέπει να αποβληθεί ο παρόν κόσμος από την σκηνή των πραγμάτων, πρέπει να ανατραπεί το παρόν πολιτικό, κοινωνικό, θεσμικό και οικονομικό σύστημα της ανηθικότητας, του γήρατος και της φθοράς και στην στάχτη του να εγερθεί ο νέος κόσμος, η νέα φωτισμένη Ελλάδα, με ένα νέο σέλας στην κορυφή της ζωής μας. Απευθυνόμαστε λοιπόν στο νέο Έλληνα άνθρωπο, τον νέο ελεύθερο πολίτη, τον Έλληνα του μόχθου, της δημιουργίας και της αρετής να δραστηριοποιηθεί, να εγερθεί, να απαλλαγεί από τις ποιμαντορίες, να πρωτοπορήσει στην ανατροπή του παλιού και στην εδραίωση μιας κατ' ουσίαν πολιτείας ελευθέρων και αξιοπρεπών ανθρώπων. Η διαδικασία της ανατροπής θα είναι ειρηνική κι' ευπρεπής, γιατί, όντας δημιουργικό Κίνημα της μεγάλης πλειοψηφίας του προοδευτικού λαού της γνώσεως, της αλήθειας, του μόχθου και της αρετής, δεν καταστρέφει και δεν εξοντώνει την κοινωνία, την αλλάζει. Παρομοίως, απευθυνόμαστε στον παγκόσμιο άνθρωπο να χειραγωγήσει επ' ωφελεία της προόδου των λαών την επερχομένη μεγάλη παγκόσμια ανατροπή, που, ούτως ή άλλως, η ιστορική μηχανή επιφέρει.

Άρθρο 1. Επωνυμία Κινήματος

Το πολιτικό μας Κίνημα έχει την νομική μορφή πολιτικού Κόμματος, δηλωθέν στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου με αριθμό πρωτ. 1116 της 21ης Μαρτίου 1997, φέρει την επωνυμία ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ' ΑΡΕΤΗΣ (ΠΕΛΑ με αρχαϊκή γραφή) και στην διεθνή της παρουσία θα φέρει το όνομα SOCIETY OF FREEDOM AND VIRTUE. Η σύντμηση ΠΕΛΑ θα χρησιμοποιείται και στην διεθνή επικοινωνία.

Η ΠΕΛΑ είναι γεννήτωρ και φορέας της κοσμοθεωρίας της ελληνοτραφούς Κοινωνίας της Γνώσεως, ή Γνωσο-Πολιτείας. Οι Έλληνες, ως ΠΟΛΙΤΕΣ της γνωσο-πολιτείας, εμψυχούμενοι με τις Ελληνικές αξίες, όντας εραστές της προόδου, οραματιστές της παγκοσμιότητας, φορείς δικαίου και σεβασμού, σημαιοφόροι του νέου Διαφωτισμού της ανθρωπότητας, καθοδηγούν την πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον, στην Κοινωνία της Γνώσεως. Η ΠΕΛΑ καθίσταται ο μοναδικός οδηγός και φορέας αυτού του δρόμου.

Επειδή η ΠΕΛΑ είναι φορέας μιας νέας κοσμοθεωρίας, εκφράζεται πρωτίστως ως κίνημα και δευτερευόντως ως κόμμα. Διότι, το μεν κίνημα αποτελεί την μήτρα διαρκούς γενέσεως της νέας πολιτικής ιδεολογίας και τον αγωγό προωθήσεως της ιδεολογίας, το δε κόμμα είναι η έμπρακτη έκφραση και προσωποποίηση του κινήματος στον πολιτικό στίβο. Όμως, αμφότερα αποτελούν δύο όψεις του αυτού νομίσματος, της ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ' ΑΡΕΤΗΣ, αλληλοσυμπληρώνονται και εν συνδυασμώ αποκτούν όντως νόημα στην μετουσίωση της κοινωνίας μας. Συνεπώς η ΠΕΛΑ είναι κίνημα και κόμμα ταυτοχρόνως, αλλά με διακριτές λειτουργίες το καθένα.


Άρθρο 2. Έδρα και δίκτυο

Η έδρα του Κινήματος είναι στην Κεραμεικού 82, 104 35 Αθήνα, με τοπικές κοινότητες σε όλη την χώρα και το εξωτερικό.

Άρθρο 3. Έμβλημα

Το έμβλημα του Κινήματος είναι το μαθηματικό π εντός κύκλου. Το χρώμα της σημαίας είναι το ωχρώδες. Η σφραγίδα του Κινήματος, που θα πρέπει να υπάρχει στο πέρας κάθε εγγράφου του, ορίζεται να είναι στρογγυλή, φέρουσα στο κέντρο το έμβλημα του Κινήματος και περιφερειακά τον τίτλο του με κεφαλαία ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ' ΑΡΕΤΗΣ.

Άρθρο 4. Θεμελιακές αξίες και στόχοι

Εν κατακλείδι, η ΠΕΛΑ προωθεί μια προηγμένη Πολιτεία της Γνώσεως, η οποία θα διαπερνάται από τις Ελληνικές ανθρωπιστικές αξίες, όπως αυτές διαμορφώθηκαν από τον Ελληνικό πολιτισμό και την Ελληνική παιδεία – φιλοσοφία. Είναι ένα ειρηνικό Κίνημα, το οποίο, με επαναστατικές ιδέες και προγράμματα, αποσκοπεί στην εκ βάθρων μεταμόρφωση της Ελληνικής κοινωνίας. Το Κίνημα γεννήθηκε, υπάρχει και δραστηριοποιείται μόνο για να υπηρετεί το εθνικό, κοινωνικό και λαϊκό καλό. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ελλάς και ο λαός της δεν υπάρχουν για να υπηρετούν το Κίνημα, αλλά το Κίνημα να υπηρετεί την Ελλάδα και τον λαό της. Πράξεις από αποκλίνουν από αυτό το σκοπό συνιστούν αιτία διαλύσεως του Κινήματος. Το Κίνημα επιδιώκει:

1. Ελληνικό Διαφωτισμό

Βάση του Ελληνικού Διαφωτισμού, τον οποίο πρωτίστως οι Έλληνες ανεκάλυψαν, είναι ο νοήμων, υπεύθυνος κι' ενάρετος πολίτης, ο οποίος δια του ορθού λόγου επιδιώκει την γνώση του περί αυτόν κόσμου και με αυτά τα εχέγγυα συνιστά και συγκροτεί συμμετοχική πολιτεία, επί της λογικής, και της γνώσεως τεθεμελιωμένη. Θέλουμε, κατά συνέπεια, να απαλλάξουμε την κοινωνία από την αόματη αποκαλυπτική θρησκευτική πίστη, από την δεισιδαιμονία της θαυματολατρείας, από την βλακώδη “ποιμνίωση” και από την πνευματική υποτέλεια. Δέον είναι να προάγουμε τον αυτεξούσιο, αυτόβουλο και δυναμικό άνθρωπο της νοημοσύνης και του Λόγου κι' επί του Λόγου να θεμελιώσουμε Πολιτεία ς κι' Αρετής. Διότι, δια του Λόγου και της Αρετής καθίσταται ο άνθρωπος ένας νοήμων, υπεύθυνος, αξιοπρεπής κι' ενάρετος πολίτης. Αυτός δε ο πολίτης είναι η ουσία του Ελληνικού έθους, γι' αυτό το Κίνημά μας είναι Ελληνικό Κίνημα.

2. Σχηματισμό κοινωνίας της νοημοσύνης

Ούσα η καλλιεργημένη νοημοσύνη πρώτιστος παράγων της Κοινωνίας της Γνώσεως, το εκπαιδευτικό σύστημα έρχεται στην καρδιά της νέας κοινωνίας. Θέλουμε ένα σχολείο που θα παιδαγωγεί νοήμονες, εναρέτους και αγαθούς στην ψυχή ανθρώπους, υπευθύνους και ελευθέρους πολίτες στην κοινωνία, δραστηρίους και ενεργούς παγκοσμίους πολίτες, ώστε να μετατραπεί η μικρή κατά γεωγραφικό μέγεθος Ελλάς σε τόπο άπλετης, καλλιεργημένης και δημιουργικής νοημοσύνης. Θεωρούμε ότι ο παιδευμένος Νους είναι η αρχή και η ενεργή δύναμη κάθε μεγάλης δημιουργίας. Γι' αυτό φρονούμε ότι οι άνθρωποι του ειδικευμένου Νοός κάθε βαθμίδας πρέπει να αποκτήσουν συνείδηση της σημασίας τους στο γίγνεσθαι και να πρωτοπορήσουν στις κοινωνικές αλλαγές. Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ο επαναστατικός φορέας της Κοινωνία της Γνώσεως.

3. Ένα τιμοκρατικό σύστημα

Το Κίνημα εισάγει την τιμοκρατία ως αρχή για τους την εξουσίαν κατέχοντες. Τότε ο κυβερνήτης πολιτικός δεν θα τιμά την Ελλάδα με το να είναι κυβερνήτης, αλλά η Ελλάς θα τιμά τον κυβερνήτη να την υπηρετεί και η πατρίδα θα αναλαμβάνει μόνο την σίτισή του. Διότι «ο αληθινός άρχοντας δεν γεννήθηκε για να αποσκοπεί στο δικό του συμφέρον, αλλά στο συμφέρον αυτού, τον οποίο κυβερνά» ().

4. Μια οργανική πολιτεία

Θέλουμε την Ελλάδα να καταστεί μια Μεγάλη Μητέρα που θ' αγκαλιάζει τους ανθρώπους της, που η πολιτεία θα φροντίζει τους Έλληνες σ' όλες τις δραστηριότητες και περιόδους του βίου τους και που θα στέκει αρωγός σε κάθε βήμα τους. Επιδιώκουμε μια ολοκληρωμένη κοινωνία-κοινότητα, στην οποία οι Έλληνες άνθρωποι θα είναι πλήρως ενσωματωμένοι. Θέλουμε να περατώσουμε την παρούσα οδυνηρή αντιπαλότητα μεταξύ πολίτη και κοινωνίας και να φέρουμε την φιλότητα και την εκατέρωθεν φροντίδα ως αρχή αξιοπρεπούς διαβιώσεως και κοινωνικής προόδου.

5. Γνωσοκεντρική οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας.

Επειδή η γένεση προηγμένης εργαστηριακής γνώσεως αποτελεί πλέον τον κυρίαρχο παράγοντα της γενέσεως πλούτου και ισχύος, το Κίνημα επιδιώκει την μεταφορά του άξονα της οικονομίας από το κεφάλαιο στην γνωσογένεση, μέσω μιας προηγμένης οργανωτικής δομής αυτοδιοικουμένων ιδρυμάτων, των γνωσοκέντρων, στα οποία θα συγκροτηθεί το μεγάλο παραγωγικό δυναμικό των Ελλήνων. Εκεί επικεντρώνεται η διέξοδος των νέων παραγωγικών δυνάμεων, πράγμα που φέρνει μια επανάσταση στην ταξική διαστρωμάτωση της νέας εποχής. Από διπολική ταξική (κεφαλαιοκράτες – εργάτες του καπιταλισμού) μετατρέπεται σε μια πολυεπίπεδη αξιοκρατική ταξινόμηση με βάση την εκπαιδευμένη νοημοσύνη. Αλλάζοντας τον άξονα της παραγωγής προς την γνωσογένεση, το πολίτευμα μετατρέπεται σε Δημοκρατία της Γνώσεως και ο πλούτος που θα παράγεται θα είναι απόρροια της επιστημονικής γνώσεως. Τότε ο ορισμός του πλούτου αλλάζει, κεφάλαιο γίνεται η γνώση και ο ορισμός της κυρίαρχης ιδιοκτησίας μετατρέπεται. Εν κατακλείδι, η ΠΕΛΑ έρχεται ως ο κατ' εξοχήν προοδευτικός ποταμός, που θα μετουσιώσει την κοινωνία. Όντας προοδευτικό, είναι κίνημα του εργαζομένου και δημιουργού λαού.

6. Επαναπροσδιορισμό της εργασίας.

Η στροφή του άξονα παραγωγής προς την γνωσογένεση και προς τα γνωσόκεντρα μετατρέπει κυριολεκτικώς την ποιότητα της “πρωταρχικής εργασίας”, η οποία ορίζεται σε σχέση με την γνωσογένεση. Η κυρίαρχη εργασία γίνεται πλέον αυτή της γνωσογενέσεως και ο άνθρωπος της γνώσεως γίνεται έτσι ο πρωταγωνιστής της οικονομικής προόδου και των κοινωνικών αλλαγών. Αυτή η ουσιώδης μεταβολή μετατρέπει ριζικώς τον ορισμό της απασχολήσεως και φέρνει την γενιά των ειδικευμένων στο προσκήνιο της αναπτύξεως. Υπ' αυτή την έννοια, οι άνθρωποι του σχολείου και της γνώσεως και όχι οι καιροσκόποι του κεφαλαίου, αποκτούν την πρωτοκαθεδρία στην παραγωγή και στην κοινωνία, η απασχόληση παίρνει νέο ορισμό και οριστικώς λύνει την ανεργία των νέων.

7. Μια ισχυρή Ελλάδα

Επιδιώκουμε να σχηματίσουμε μια δίκαιη κοινωνία πολιτών, ώστε η ισχύς της Ελλάδας να είναι οι ήρωες πολίτες της. Eπιδιώκουμε να καταστεί η χώρα μας οικονομικώς εύρωστη, τεχνολογικώς πρωτοπόρα, ηθικώς υπερήφανη και στρατιωτικώς άτρωτη, πάντοτε δια της ισχύος αμυνόμενοι υπέρ της ελευθερίας των εστιών μας, του λαού μας και του πολιτισμού μας. Τότε η Ελλάς θα δύναται να ανακηρύξει την πατρίδα μας σε χώρα πολιτιστικού προτύπου της ανθρωπότητας και ο πολιτισμός της θα είναι η ισχύς της.


8. Μια υπερήφανη Ελλάδα

Θέλουμε να επιτύχουμε 1) την αναγνώριση της συνέχειας της Ελληνικής φυλής από την διεθνή κοινότητα, αφού πρωτίστως θα την έχουμε αναγνωρίζει εμείς οι ίδιοι, 2) την μετατροπή των “δυνάμει” Ελλήνων ανά τον κόσμο, δηλαδή των Ελλήνων της οικουμένης, σε “ενεργεία” Ελλήνων, ώστε η ανθρωπότητα να “μιλήσει ελληνικά”, 3) την οριοθέτηση και διαφύλαξη του Ελληνικού ζωτικού μας χώρου με θυσία και ηρωϊσμό, 4) την αναστύλωση της εθνικής πατριωτικής υπερηφανείας, από την οποία ο Έλληνας άνθρωπος πρέπει να διακατέχεται και 4) την κατάκτηση μιας σύγχρονης πνευματικής πρωτοπορίας, ώστε να καταστούμε αξιοπρεπείς και αξιόπιστοι συμπαίχτες στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

9. Πίστη στον Έλληνα λαό

Πιστεύουμε στον γεννημένο από την ελληνίδα Γαία Μητέρα Έλληνα λαό και επιδιώκουμε την συνειδησιακή απελευθέρωσή του από της δεσμά της υπαναπτύξεως, ώστε να καταστεί ένα γίγας λαός, όπως τον περιγράφουν οι μύθοι της ανθρωπότητας. Προσβλέπουμε σ' έναν Έλληνα που πάντοτε θα επιδιώκει το καλό και θ' αποστρέφεται το κακό και το φαύλο, σ' έναν Έλληνα προοδευτικό που πάντοτε και πρωτίστως θα προάγει το ευ ζην της πολιτείας του και την κοινωνική δικαιοσύνη, σ' έναν Έλληνα δίκαιο, σ' έναν Έλληνα κοινωνικό, φερέγγυο και ισχυρό.

10. Σύμπλευση με τον φυσικό νόμο

Η αλόγιστη συμπεριφορά της βιομηχανικής ανθρωπότητας προς την μητέρα φύση μας οδηγεί σε καθολική οικολογική ύβρη και καταστροφή. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον δρόμο μας, να θεωρήσουμε την φύση ιερή, εμπεριέχουσα το θείον εντός αυτής, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας. Θέλουμε να μελετούμε επιστημονικώς τον κόσμο και η σχέση μας με την φύση να είναι επί της γνώσεως και αρετής τεθεμελιωμένη. Επιδιώκουμε έναν υπεραναπτυγμένο πολιτισμό, στον οποίο ο κοινωνικός νόμος και ο φυσικός νόμος θα αποτελούν ένα ενιαίο σώμα, έναν Νόμο, ώστε ο άνθρωπος να γίνει ένας σώφρων συνοδοιπόρος και ουχί πολέμιος, με την φυσική πορεία. Μέσα από αυτή την συμπόρευση και πάντοτε σεβόμενοι τον Νόμο, επιδιώκουμε την μετατροπή της χώρας μας σε χώρο κάλλους και ευδαιμονίας, που θα είναι σύμφωνη με τον Ερωτικό Λόγο του Κόσμου.

11. Πολιτειακή ανασυγκρότηση

Το Κίνημα ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ' ΑΡΕΤΗΣ επιδιώκει τον διαχωρισμό νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας (δηλαδή κυβερνήσεως και βουλής) με ξεχωριστή ψηφοφορία για το καθένα και την απ' ευθείας από τον λαό εκλογή προέδρου της δημοκρατίας. Και τα τρία αυτά πολιτειακά όργανα θα πρέπει να έχουν τετραετή θητεία και η εκλογή τους να είναι ταυτόχρονη. Επίσης πρέπει να γίνει ανασύσταση του πολιτικού υποκειμένου, δηλαδή ποιός θα έχει δικαίωμα ψήφου, και να εισαχθούν νέοι θεσμοί για την εκλογή των αρχόντων, νέοι θεσμοί ενισχυόμενοι εκ των νέων τεχνολογικών μέσων, οι οποίοι θα συνάδουν με τον νέο ορισμό του κυριάρχου πολιτικού υποκειμένου. Τονίζοντας τον κοσμικό χαρακτήρα της πολιτείας μας, το Κίνημα επιδιώκει το χωρισμό κράτους και εκκλησίας (ή εκκλησιών), την κήρυξη πλήρους και ουσιώδους ανεξιθρησκείας και την καθιέρωση του ασυμβιβάστου μεταξύ ποιμαντικής αποκαλυπτικής θεοκρατίας και Κοινωνίας της Γνώσεως. Η νέα πολιτεία συγκροτείται πλέον ως απολύτως κοσμική, απολύτως αυτόνομη και απολύτως ελεύθερη από ποιμαντορίες.

12. Ανασύσταση της Ελληνικής ταυτότητας

Η μελλοντική Ελληνική μας ταυτότητα θα πρέπει να οριστεί με δύο συνιστώσες, με αυτή του προηγμένου ανθρώπου της Κοινωνίας της Γνώσεως και αυτήν η οποία προκύπτει από την Ελληνική γραμματεία. Το Κίνημα θεωρεί την Ελληνική ως τη μόνη γνωστική, λογική και ανθρωπιστική εκπαιδευτική διαδικασία, που εξανθρωπίζει τον άνθρωπο, καλλιεργεί την κριτική ικανότητα και διαμορφώνει ενεργούς, υπευθύνους και σώφρονες πολίτες. Συστατικό δε στοιχείο της Ελληνικής μας γραμματείας και ουσιώδης παράγων της υπάρξεώς μας είναι η εκ των χιλιετιών διαμορφωθείσα γλώσσα μας, η οποία έχει αποτελέσει και εισέτι αποτελεί την γεννήτορα εννοιών και λόγου του παγκοσμίου πολιτισμού. Το Κίνημα επιδιώκει την προστασία και παγκοσμιότητα της μοναδικής Ελληνικής ς, την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, την παραστασιακή παρουσίαση του τρόπου ζωής των προγόνων μας και την συγκρότηση των αξιών και θεσμών του γένους μας.

13. Ισοπολιτεία: πολιτεία φροντίδας και στοργής

Το Κίνημα θεωρεί τον Έλληνα άνθρωπο ως ανεξάρτητη και αυτόνομη οικονομική μονάδα, που έχει δικαίωμα στην κατανομή του πλούτου. Η κοινωνία θα πρέπει να εγγυάται μια ευπρεπή ζωή για όλα τα μέλη της, από την γέννηση μέχρι τον θάνατο. Είναι ύβρις κατά της Ελλάδας να ζη ο Έλληνας σε φτώχια, να είναι επαίτης και καταφρονημένος, να αφήνεται έρμαιο στο δόντια των εμπόρων ναρκωτικών και να διαφθείρεται από την ανομία, στο όνομα κάποιας έκφυλης δημοκρατίας, δηλαδή ασυδοσίας. Επιδιώκουμε μια νέα πολιτεία πρόνοιας, που θα επαναπροσδιορίσει το δικαίωμα συμμετοχής στον κοινωνικό πλούτο, με βάση την αξιοπρέπεια, την δικαιοσύνη, την κοινωνική ευθύνη και αλληλεγγύη.


14. Γνωσογένεση και αξιοκρατία

Επειδή “η γνώσις είναι δύναμις” και η επιστημονική γνώση είναι η πηγή πλούτου και ισχύος, ως και αρχή μιας αξιοκρατικής κοινωνίας, θέλουμε να εισάγουμε ένα σύστημα γνωσογενέσεως που θα σηκώσει την Ελλάδα στην εξέχουσα θέση που της ανήκει. Ο εκπαιδευμένος Νους και γνωσογένεση καθίστανται ο συνολικός μοχλός της προόδου και της ευημερίας. Γύρω από αυτό τον μοχλό θα περιστρέφεται η κοινωνική οργάνωση και η τοποθέτηση του παραγωγικού και κοινωνικού ανθρώπου. Η φύση της γνωσογενέσεως είναι ασυμβίβαστη με την ευνοιοκρατία, πλήρως δε συμβατή με την αξιοκρατική οργάνωση της πολιτείας. Υπό αυτό το πρίσμα οι Άνθρωποι της Γνώσεως αποτελούν την κύρια κοινωνική δύναμη που θα φέρει το μεγάλο άλμα και η Πολιτεία της Γνώσεως είναι αξιοκρατική. Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα της Γνώσεως και τους Έλληνες ως πρωτοπόρο λαό ευημερίας και προόδου. Αυτός θα είναι ο λαός της Ελλάδας.

15. Ανασυγκρότηση της Ιστορίας μας

Επειδή η Ιστορία είναι ο δημιουργός συνειδήσεων και ο εθνικός πλοηγός προς το μέλλον, πρέπει να αποκτήσει εθνικοπλαστικό χαρακτήρα, αποδίδοντας ταυτοχρόνως την αλήθεια των πραγμάτων. Γνωρίζουμε ότι διάφορες σκοπιμότητες οδήγησαν στην απόκρυψη της αληθείας, ώστε οι ελληνόπαιδες να παραπλανούνται. Προκειμένου να διορθωθεί αυτή η ζωτικής σημασίας ανακρίβεια, θα επιδιώξουμε να ξαναγράψουμε την Ελληνική ιστορία, με την οποία θα διαπλάθονται Έλληνες, ώστε όταν ο πολίτης δρα και ασκεί πολιτική για το καλό της Ελλάδας, να “ψηφίζουν οι νεκροί”, ως ιστορικά πρότυπα ηρωϊσμού και κοινωνικής προσφοράς, μέσω της ιστορικής συνειδήσεως. Σε μια ζώσα και δυναμική κοινωνία οι νεκροί αποκτούν ζωντάνια και χάνονται οι λαοί, όταν δεν αφήνουν τους “νεκρούς τους να ψηφίζουν” επίσης.

16. Νέα παγκοσμιότητα

Αρνούμενοι την επιχειρουμένη ισοπέδωση της παρούσης παγκοσμιοποιήσεως, επικροτούμε την παγκοσμιότητα που σέβεται τις ιδιαιτερότητες και την πολλαπλότητα. Ο αξιοπρεπής και δυναμικός Έλληνας πολίτης δεν φοβάται την παγκοσμιότητα, δεν περιχαρακώνεται σε έναν κλειστό χώρο απομονώσεως, όπως ποτέ δεν το έκανε στην μακραίωνη ιστορική του διαδρομή, δεν διακατέχεται από ξενοφοβία. Θέλουμε την ανέλιξη και ανάπτυξη των εθνικών και λαϊκών ιδιαιτεροτήτων μας, μέσα σε ένα ενάρετο και δίκαιο παγκόσμιο περιβάλλον, που όντως θα σέβεται την ιδιαιτερότητα. Γι' αυτό η ΠΕΛΑ επιδιώκει την ανάπτυξη και ανάδειξη της Ελληνικής ιδιαιτερότητας μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την ανύψωση της Ελλάδας, την ανάπτυξη του πολίτη, την εδραίωση μιας αξιοπρεπούς κοινωνίας ευημερίας και την προώθηση μιας Πολιτείας της Γνώσεως και της Αρετής, υποδείγματος και παραδείγματος προς μίμηση. Με τα εχέγγυα του προηγμένου και εναρέτου, με το μέτωπο του ακτινοβολούντος φωτός, μπορούμε να εισέλθουμε στην παγκόσμια σκηνή ως σοβαροί πρωταγωνιστές της. Αρχίζουμε μάλιστα την νέα παγκοσμιότητα με την αναγωγή του Κινήματός μας σε παγκόσμιο κίνημα για μια Παγκόσμια Πολιτεία της ς και της Αρετής (World Society of Freedom and Virtue).

Άρθρο 5. Πολίτες της ΠΕΛΑ

Το κίνημα ΠΕΛΑ θεωρεί τον Έλληνα πολιτικό άνθρωπο νοήμων και αυτόβουλο ον, ο οποίος θα απαιτεί γνώση των πραγμάτων και με βάση την γνώση και την αρετή θα συντάσσεται και θα συγκροτείται ελευθέρως, προς επίτευξη κοινού σκοπού. Μ' άλλα λόγια, η ΠΕΛΑ, εκφράζουσα την Πολιτεία της Γνώσεως, θέλει να απευθύνεται σε ελευθέρους πολίτες, συγκροτημένους οργανωτικά πρωτίστως και κυρίως με φιλικούς δεσμούς, με βάση την αξιοπρέπεια, τον αλληλοσεβασμό και την αυτοδιάθεση, κάτω από την στέγη της κοινής ιδεολογίας μας.

Συνεπώς η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ' ΑΡΕΤΗΣ, ούσα πολιτεία, έχει μέλη ΠΟΛΙΤΕΣ, οι οποίοι ενστερνίζονται την ιδεολογία, την θεωρούν ως δική τους και την προάγουν περαιτέρω χωρίς δογματισμό. Όπως ελευθέρως λαμβάνουν την ιδεολογία και την γνώση, έτσι ελευθέρως θα την μεταδίδουν παραπέρα και χωρίς δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Μ' άλλα λόγια, οι ΠΟΛΙΤΕΣ μπορούν να εντάσσονται σε ένα διπολικό δίκτυο οργανώσεως: α) των Αυτοκεφάλων Ομάδων και β) των Κοινοτήτων Πελαπολιτών. Τα μέλη των αυτοκεφάλων ομάδων μοιράζονται την κοινή ιδεολογία της ΠΕΛΑ, δέχονται πληροφορίες και ιδεολογία μέσα από το δίκτυό της, αλλά συγκροτούνται σε ανεξάρτητα σχήματα. Αντιθέτως η Κοινότητα Πελαπολιτών, μαζί με τα όργανα του Κινήματος, αποτελεί κύριο στοιχείο της οργανωτικής δομής της ΠΕΛΑ. Δέχεται από την κεφαλή της ΠΕΛΑ όλες τις πληροφορίες και τις γνώσεις και αποστέλλει στην κεφαλή γνώσεις και πληροφορίες σε μια αμφίδρομη κατεύθυνση. Ο Κοινοτικός Πελαπολίτης δύναται έτσι να επηρεάζει την κεφαλή, πράγμα που δεν έχει άμεσα ο αυτόνομος. Το σύνολο των Κοινοτικών Πελαπολιτών αποτελεί την μεγάλη κοινότητα, την Μεγάλη Πολιτεία της ΠΕΛΑ. Αυτή η Πολιτεία είναι το Κοινόν των Πελαπολιτών, που έχει την δύναμη και την ευθύνη να εκλέγει και να επιλέγει άτομα, όργανα και πολιτικές. Όντας Κοινοτικός ο Πελαπολίτης γίνεται αυτοδικαίως μέλος της Μεγάλης Πολιτείας.

Της Κοινότητας ηγείται ένας Έγκριτος Διαφωτιστής, τον οποίο έχει προηγουμένως επιλέξει η Κοινότητα. Ο Διαφωτιστής παίρνει τον τίτλο του Εγκρίτου από το Συμβούλιο των Αρωγών και έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία της Κοινότητας. Η είσοδος ενός πολίτη στην Κοινότητα σημαίνει είσοδο σε έναν φιλικό οίκο, σε μια οικογένεια, όπου τον/την υποδέχεται ένας οικοδεσπότης, ένας Ξένιος, για να τον/την οδηγήσει σε μια διαδικασία ενημερώσεως και διδασκαλίας της ιδεολογίας της ΠΕΛΑ (όπως διευκρινίζεται στον Εσωτερικό Κανονισμό).

Πολίτες κάποιας Κοινότητας μπορούν να αποσχιστούν από την υπάρχουσα κατά βούληση και να σχηματίσουν άλλη. Η νέα Κοινότητα συνδέεται είτε με την αρχική της, την οποία θεωρεί μητρική, είτε με το γενικό δίκτυο της ΠΕΛΑ.

Η απόκτηση της ιδιότητας του Κοινοτικού Πελαπολίτη (καθορίζεται λεπτομερώς από τον Εσωτερικό Κανονισμό) δεν είναι εύκολη, διότι ο Πολίτης θα πρέπει να μαθητεύσει και να γίνει γνώστης της ιδεολογίας, η οποία ιδεολογία συνίσταται από την κοσμοθεωρία και τους ηθικούς, δεοντολογικούς κανόνες της ΠΕΛΑ. Ο σκοπός με αυτή την διαδικασία είναι να καταστούν οι Πελαπολίτες ενάρετοι, γνώστες της ιδεολογίας και συνειδητοί φορείς της αποστολής τους στην διεκπεραίωση της Μεγάλης Μετουσιώσεως της Ελλάδας.

Άρθρο 6. Υποχρεώσεις του Πελαπολίτη

Επιδιώκοντας τον μετασχηματισμό επί τα βελτίω και την δι' άλματος ανύψωση της κοινωνίας μας, ο Πελαπολίτης θα πρέπει να έχει βελτιώσει πρωτίστως τον εαυτό του. Διότι, ουδεμία βελτίωση προκύπτει, όταν ο επιχειρών δεν κατέχει την ιδιότητα τοιαύτης βελτιώσεως. Θα πρέπει δε να μάθει να άρχεται, για να γνωρίζει να άρχει (άρχεσθαι μαθών, άρχειν επιστήσει, Σόλων) και α) να είναι ενάρετος και δίκαιος, καθιστάμενος κοινωνικό παράδειγμα, β) να πιστεύει ότι η ιδεολογία της ΠΕΛΑ όντως αποτελεί αναγκαιότητα για πρόοδο, να κατέχει, να προάγει και να προωθεί αυτή την ιδεολογία, γ) να έχει αναπτυγμένο το αισθητήριο της αλληλεγγύης προς τους ομοϊδεάτες, και δ) να υπερασπίζεται την Κοινότητά του ως εαυτόν.

Άρθρο 7. Παγκόσμιο Κίνημα

Το Κίνημά μας, ως φορέας της Κοινωνίας της Γνώσεως, είναι παγκόσμιο κίνημα επίσης, συνιστάμενο ούτω από δύο σκέλη, την ΠΕΛΑ με αποκλειστικό πεδίο αγώνα και δράσεως την ελληνική μας κοινωνία και την Παγκόσμια Πολιτεία της ς κι' Αρετής με την επωνυμία (World) Society of Freedom and Virtue. Θεωρούμε ότι, ως άνθρωποι της μεγάλης παγκοσμίας κοινότητας, έχουμε πρώτιστο χρέος προς τον Έλληνα λαό, αλλά και προς τον παγκόσμιο λαό εξ' ίσου να πρωτοπορήσουμε για μια νέα πολιτεία λαών και ανθρώπων, πέρα από την αδικία της καπιταλιστικής οργανώσεως, εδραιώνοντας την Πολιτεία της Γνώσεως και της Αρετής. Το Κίνημά μας δραστηριοποιείται σε ένα παγκόσμιο στίβο με οργανωτικές δομές σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από κράτος, έθνος, χρώμα και θρησκεία. Το παγκόσμιο πολιτικό μας υποκείμενο είναι οι άνθρωποι της γνώσεως και το παγκόσμιο κίνημά μας στηρίζεται στην αλληλεγγύη, στην κοινή δράση και στην συνεργασία των λαών για ένα ανώτερο, ανθρωπινότερο και ελπιδοφόρο μέλλον του παγκοσμίου ανθρώπου.

Άρθρο 8. Όργανα του Κινήματος.

1. Δημιουργός της νέας κοσμοθεωρίας είναι ο Τρύφων Ολύμπιος, ο οποίος ηγείται με την ιδιότητα του ΠΡΟΕΣΤΟΥ, με πενταετή θητεία (με αρχή την ημερομηνία καταθέσεως του Καταστατικού), ή για όσο διάστημα χρειάζεται, προκειμένου να εδραιωθεί και παγιωθεί το Κίνημα. Ο Προεστός έχει την γενική ευθύνη για την συγκρότηση, οριοθέτηση, οργάνωση και κατεύθυνση του Κινήματος. Μετά την πενταετία, ή όποτε ενωρίτερα το ζητήσει, ή από ανωτέρα βία εκλείψει ο Προεστός, συνέρχεται η Μεγάλη Πολιτεία της ΠΕΛΑ και εκλέγει νέο Προεστό. Ο Προεστός ή κάποιος εκ των Αρωγών εκπροσωπεί το Κίνημα προς τα έξω.

2. Συμβούλιο Αρωγών. Η κεφαλή της ΠΕΛΑ αποτελείται από ένα μικρό σώμα ατόμων, από τους ΑΡΩΓΟΥΣ, οι οποίοι, επιλέγονται από τον Προεστό και μαζί αποτελούν μια συλλογική ιδεολογική κεφαλή του Κινήματος. Ο αριθμός τους είναι ακαθόριστος και άνευ ιεραρχήσεως. Εξ' αυτών ορίζεται κάποιος ταμίας του Κινήματος και έτερος ως νόμιμος εκπρόσωπος, προκειμένου να ασκεί τις απαιτούμενες συναλλαγές στο όνομα του Κινήματος. Αυτός έχει την ευθύνη της σφραγίδας και υπογράφει έγγραφα.

3. Μικρή Πολιτεία της ΠΕΛΑ (Μικρή Πελαπολιτεία) αποτελείται από ένα μεταβλητό αριθμό προσωπικοτήτων (ίσως τριάντα), οι οποίοι επιλέγονται από τον Προεστό του Κινήματος σε συνεργασία με το συμβούλιο των Αρωγών. Τα καθήκοντά τους είναι να καταστρώνουν στρατηγικές, να επεξεργάζονται πολιτικές, να σταχυολογούν ιδέες, να παρουσιάζουν έργο ωφέλιμο για τον Προεστό, για τους Αρωγούς και για τους Πελαπολίτες. Εν καιρώ, τα μέλη της Μικρής Πολιτείας θα εκλέγονται από το Κοινόν των Πελαπολιτών.

4. Πρόεδρος του Κόμματος. Η ΠΕΛΑ μπορεί να εκφραστεί σε πολιτικό κόμμα υπό την αρχηγία ενός προέδρου, ο οποίος μπορεί να είναι και ο Προεστός του Κινήματος, αλλά ουχί κατ' ανάγκην. Ο Πρόεδρος του Κόμματος προτείνεται από την Μικρή Πολιτεία και επικυρώνεται ή αποβάλλεται από την Μεγάλη Πολιτεία των Πελαπολιτών, εκτός από τον πρώτο Πρόεδρο του Κόμματος που επιλέγεται από το Συμβούλιο των Αρωγών. Η θητεία του περιορίζεται σε δύο συμμετοχές σε εκλογές. Για περαιτέρω θητεία ακολουθείται η ίδια διαδικασία.

5. Συμβούλιο Ποιότητας και Ήθους (Σ.Π.Η.) είναι πενταμελές και αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες, οι οποίοι διορίζονται από τον Προεστό του Κινήματος. Σκοπός του Σ.Π.Η. είναι να ελέγχει την ποιότητα και το ήθος εξεχόντων Πελαπολιτών που θα καταλαμβάνουν καίριες θέσεις, πριν ακόμη θέσουν υποψηφιότητα, σε περίπτωση που το Κίνημα θα εκφραστεί στην πολιτική πρακτική. Ο κάθε υποψήφιος, για οποιαδήποτε θέση στο Κόμμα, θα περνά την διαδικασία του ελέγχου.

6. Δημογεροντία. Το Κίνημα εισάγει τον θεσμό της Δημογεροντίας. Είναι ένα ιδιαίτερο συμβούλιο προεστών με συμβουλευτικό ρόλο στο πλευρό του Προεστού. Ο τίτλος του Δημογέροντος είναι τιμητικός και χαίρει σεβασμού. Η Δημογεροντία αποτελείται από δύο κατηγορίες: α) Τους Δημογέροντες, οι οποίοι είτε είναι καταξιωμένες προσωπικότητες στις επιστήμες, στην γνώση γενικώς ή στην προσφορά του στην πατρίδα, είτε έχουν προσφέρει στην ανάδειξη και λαϊκή εμπέδωση της ελληνικής γραμματείας. Για να εκλεγεί κάποιος Δημογέρων προτείνεται στο Συμβούλιο των Αρωγών από όποιο μέλος της Μικρής Πελαπολιτείας, το οποίο και αποφαίνεται αναλόγως. β) Από εκπροσώπους συλλόγων ή ομάδων που δραστηριοποιούνται στην ελληνική γραμματεία. Δημογέροντες και εκπρόσωποι συναντώνται κατά κατηγορίες, παράγουν ιδέες και προτείνουν στρατηγικές στον Προεστό.

7. Σώμα Εγκρίτων Διαφωτιστών. Ο τίτλος του Διαφωτιστή αποκτάται κατόπιν εξετάσεων επί της ιδεολογίας του Κινήματος και αφού έχει εγκριθεί από το Σ.Π.Η. για την απαιτούμενη ποιότητα και το ήθος, παίρνει τον τίτλο του ΕΓΚΡΙΤΟΥ ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΗ από το Συμβούλιο Αρωγών. Με την απόκτηση του τίτλου του Διαφωτιστή, εντάσσεται στο Σώμα Εγκρίτων Διαφωτιστών. Ο Διαφωτιστής έχει σημαντικό ρόλο σε όλες τις βαθμίδες του Κινήματος. Στην τοπική Κοινότητα Πελαπολιτών ηγείται στην ουσία ο Διαφωτιστής, ο οποίος έχει και διδασκαλική και διοικητική λειτουργία, αφού έχει ευθύνη για την ανάπτυξη και δραστηριότητα των πολιτών.

8. Σώμα Αειφόρου Ιδεογενέσεως (Σ.Α.Ι.). Αποτελείται κυρίως από τους συλλέκτες ιδεών, προερχόμενες από τους Πελαπολίτες και τον λαό γενικώς και τους γεννήτορες ιδεών. Γενικώς το Σώμα Αειφόρου Ιδεογενέσεως αποτελεί μια πηγή παραγωγής και επεξεργασίας νέων ιδεών και ιδεολογίας, ένα βήμα Πνύκας, όπου τόσο τα μέλη του Σώματος όσο και όποιος έχει να πει κάτι σημαντικό, αλλά και προσκεκλημένες προσωπικότητες, δύνανται να διατυπώνουν ιδέες, να θέτουν προβληματισμούς και να προτείνουν δυναμικές λύσεις για την σύγχρονη κοινωνία. Δικαίωμα εγγραφής στο Σ.Α.Ι. έχουν όλοι οι Πελαπολίτες και, δικαίωμα παρακολουθήσεως έχουν όλοι οι Έλληνες ανεξαιρέτως. Σ.Α.Ι. μπορούν να δημιουργηθούν σε μεγάλες πόλεις από τις Κοινότητες, σε συνεργασία με τα κεντρικά. Επιπροσθέτως, τοπικές Κοινότητες Πελαπολιτών είναι ταυτοχρόνως και σχολές, όπου οι εκπαιδευμένοι Διαφωτιστές μεταφέρουν την ιδεολογία στην βάση και ταυτοχρόνως συλλέγουν από την βάση ιδέες και προτάσεις για να προωθηθούν στα κεντρικά. Είναι δε πιθανό να γίνονται τηλε-μαθήματα για όλα τα μέλη ή για ενδιαφερομένους γενικώς.

Άρθρο 9. Οργανωτική διάρθρωση του Κινήματος

1. Κοινότητα Πελαπολιτών: Η ΠΕΛΑ συγκροτείται από τοπικές Κοινότητες Πελαπολιτών, (Κ.Π.) τις οποίες θεωρεί ως την βασικοτάτη οργάνωση πλησίον του Έλληνα πολίτη. Η Κ.Π. είναι διαρθρωμένη ανά Δήμο της χώρας ή ανά Δημοτικό Διαμέρισμα. Σε ένα Δήμο ή ένα Δημοτικό Διαμέρισμα μπορούν να υπάρχουν περισσότερες από μία κοινότητες. Η κοινότητα δεν έχει ιεραρχία, αποτελεί μια ισότιμη Πελαπολιτεία. Μόνο ένας συντονιστής υπάρχει για πρακτικούς λόγους. Η σχέση μεταξύ των Πελαπολιτών στηρίζεται κυρίως στην φιλότητα, στον σεβασμό και την αρετή. Τα μέλη προτείνουν τον Διαφωτιστή τους στο Συμβούλιο Αρωγών, ο οποίος περνά από Σ.Π.Η και ακολουθεί την διαδικασία της ιδεολογικής μαθήσεως. Ο Διαφωτιστής θα είναι υπεύθυνος για την πορεία και την διαδρομή των μελών της Κοινότητας. Η Κοινότητα διορίζει εκπρόσωπο για κάθε νόμιμη εκπροσώπευση, ως και ταμία της Κοινότητας.

2. Νομαρχιακή Πολιτεία Πελαπολιτών. Ένας Έγκριτος Διαφωτιστής θα είναι υπεύθυνος για τις κοινότητες του νομού του. Υπό τις οδηγίες του Διαφωτιστή συγκροτείται Νομαρχιακή Πολιτεία από όλους του Πελαπολίτες ή αντιπροσώπους αυτών.

3. Μεγάλη Πολιτεία της ΠΕΛΑ (ή Μεγάλη Πελαπολιτεία), αποτελείται από όλους τους Πελαπολίτες που έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε Κοινότητα Πελαπολιτών. Η σύγκληση της Μεγάλης Πολιτείας γίνεται χωρίς μετακίνηση ανθρώπων και αποφαίνεται για καίρια ζητήματα που αφορούν το Κίνημα δια δημοψηφισμάτων.

4. Αυτοκέφαλες Ομάδες μπορούν να συγκροτούνται έξω από τις Κοινότητες, να εισπράττουν γνώση από το δίκτυο της συγκροτημένης ΠΕΛΑ, αλλά να έχουν το δικαίωμα της αυτοδιαθέσεως και ανεξαρτησίας. Η σχέση τους με την συγκροτημένη ΠΕΛΑ καθίσταται έτσι χαλαρή και μαζί με τις κοινότητες, αποτελούν την Διευρυμένη ΠΕΛΑ. Οι αυτοκέφαλοι δύνανται μάλιστα να συμμετέχουν στην Μεγάλη Πολιτεία Πελαπολιτών, αλλά μόνο δια καθορισμένου (από τον εσωτερικό κανονισμό) αριθμού εκπροσώπων.

Άρθρο 10. Δεσμοί και Θεσμοί

Στο πνεύμα της Πελαπολιτείας υπάγεται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη δεσμών αλληλο-βοηθείας και αλληλοπροστασίας, σ' ένα, κατά πάσα πιθανότητα, δυσμενές για το Κίνημά μας περιβάλλον. Ο Πελαπολίτης τυγχάνει της προστασίας της οργανώσεως, αλλά και ο ίδιος υποχρεούται να συμβάλλει στην προστασία των “ομοτραπεζών” του. Οι δεσμοί είναι ούτω προσωπικοί και οργανωτικοί. Αυτό το εν γένει πνεύμα πρέπει να καταστεί θεσμός συνειδήσεως.

Άρθρο 11. Οικονομική Διαχείριση

1. Οικονομική Επιτροπή: Την γενική ευθύνη για τα οικονομικά της ΠΕΛΑ έχει τριμελής Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.), η οποία εκλέγεται από την Μικρή Πολιτεία. Η Ο.Ε. καταστρώνει σχέδια αποκτήσεως πόρων για το Κίνημα, ελέγχει τον τρόπο αποκτήσεως πόρων ως και τον τρόπο αξιοποιήσεως των πόρων σε όλες τις βαθμίδες του Κινήματος. Η παροχή οποιωνδήποτε στοιχείων και διευκρινίσεων από τις κοινότητες είναι υποχρεωτική. Κάθε κοινότητα υποβάλλει μέσα το πρώτο 15πενθήμερο εκάστου έτους πλήρη και αιτιολογημένο ετήσιο οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό στην Ο.Ε. Το Συμβούλιο Αρωγών εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό και προγραμματισμό σε ειδική συνεδρίασή του, έπειτα από οικονομική έκθεση που υποβάλλει η Ο.Ε.

2. Οι οικονομικοί πόροι της ΠΕΛΑ είναι από:

— Εισφορές των Πελαπολιτών, των οποίων το ύψος καθορίζεται από την κάθε Κοινότητα.

— Έκτακτες εισφορές των μελών ή κάθε πολίτη που στηρίζει τους στόχους της ΠΕΛΑ.

— Δωρεές, κληρονομιές και χορηγίες.

— Εισπράξεις από εκδηλώσεις και πολιτιστικές δραστηριότητες.

— Εκδόσεις και πωλήσεις εντύπων και βιβλίων ιδεολογικού περιεχομένου του Κινήματος.

— Λαχειοφόρες αγορές.

Άρθρο 12. Τήρηση του καταστατικού

Ο Πολίτης της ΠΕΛΑ έχει την υποχρέωση να φροντίζει το Κίνημα και τις επιδιώξεις του ανιδιοτελώς, ως δική του υπόθεση, το δε Κίνημα να σέβεται το Πελαπολίτη ως ένα παιδί του, αμφότεροι Κίνημα και Πολίτες να υπηρετούν τον Μέγιστο Σκοπό της κοινωνικής αναγεννήσεως και πρωτοπορίας της Ελλάδας. Σε περιπτώσεις που Πελαπολίτες και κυρίως Κοινοτικοί συμπεριφέρονται απρεπώς και βλάπτουν το Κίνημα, το Κίνημα θα είναι αναγκασμένο να λάβει μέτρα προφυλάξεως. Το Σ.Π.Η αναθέτει σε μια ολιγομελή επιτροπή να αποφανθεί για παραβάσεις, που μπορεί να καταλήξουν σε αποπομπή ενός πολίτη από το Κίνημα. Η Κοινότητα απευθύνεται στο Σ.Π.Η. με σχετικό αίτημα, ώστε να επιληφθεί του προβλήματος.

Άρθρο 13. Συμμετοχή σε Εκλογές

Η Μικρή Πελαπολιτεία αποφασίζει για συμμετοχή του Κινήματος, υπό την μορφή Κόμματος, σε εκλογές, όπως επίσης για πολιτικές συμμαχίες. Οι αποφάσεις παίρνονται κατά πλειοψηφίαν με φανερή ψηφοφορία. Οι υποψήφιοι για τον βουλευτικό θώκο θα περνούν προηγουμένως από έλεγχο του Σ.Π.Η. για καταλληλότητα ποιότητας και ήθους. Για την συμμετοχή σε εκλογές θα έχει ασφαλώς προηγηθεί εκλογή Προέδρου Κόμματος.

Άρθρο 14. Αναθεώρηση του Καταστατικού

Μερικές λειτουργίες του Κινήματος, όπως ο τρόπος εγγραφής και η ιδεολογική κατάρτιση μελών, συμπληρώνονται και ρυθμίζονται από τον Εσωτερικό Κανονισμό, ο οποίος εγκρίνεται από το Συμβούλιο Αρωγών και επικυρώνεται από τον Προεστό του Κινήματος. Το Καταστατικό δύναται να αναθεωρηθεί από την Μικρή Πολιτεία με απλή πλειοψηφία, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Αρωγών και την συγκατάθεση του Προεστού του Κινήματος.

Άρθρο 15. Διάλυση του Κινήματος

Η κατάργηση του Κινήματος ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΙ' ΑΡΕΤΗΣ γίνεται με απόφαση του Μικρής Πελαπολιτείας με πλειοψηφία των 2/3, ή από την Μεγάλη Πελαπολιτεία με απλή πλειοψηφία, κατόπιν εισηγήσεως του Συμβουλίου Αρωγών. Περιουσία που τυχόν θα υπάρχει μετά την διάλυση, τίθεται υπό εκκαθάριση σύμφωνα με του ισχύοντες νόμους και αποδίδεται σε ένα κοινωφελές ίδρυμα ερευνών.

Άρθρο 16. Επαφίεται στην Συνείδηση των Πολιτών της ΠΕΛΑ

Η τήρηση του παρόντος Καταστατικού Χάρτη επαφίεται στην συνείδηση των Ελλήνων Πελαπολιτών του Κινήματος, το δε Κίνημα είναι το όργανο, ο φορέας και ο υπηρέτης μιας μεγάλης ιδέας, της ανυψώσεως και αναδείξεως της Ελλάδας σε πρωτοπόρα κοινωνία της γνώσεως και φωτοφόρο παράδειγμα ευημερίας, ευδαιμονίας και αρετής, για τον παγκόσμιο άνθρωπο.

Επισύναψη: katastatiko-pela-v1.pdf 383.10 Kb 15/11/2009, 19:58

Τρύφων Ολύμπιος

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x