Τουρκία: Αποφασισμένη η “Αγκυρα να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου


Αποφασισμένη να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου είναι η Τουρκία, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της χώρας, Τανέρ Γιλντίζ.
Αυτό θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικής ενέργειας της Τουρκίας και είναι στρατηγικής σημασίας. Καθώς έχει νομικές παραμέτρους, η διαδικασία λήψης της σχετικής απόφασης έχει επιμηκυνθεί. Η αποφασιστικότητά μας (να προχωρήσουμε) συνεχίζεται.Ωστόσο, χρειαζόμαστε χρόνο“, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Γιλντίζ.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Κιρκούκ- Γιουμουρταλίκ (εξαγωγή πετρελαίου του βορείου Ιράκ μέσω της συγκεκριμένης γραμμής), ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας διευκρίνισε πως θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010.

“Διαπραγματευόμαστε με το Ιράκ την ανανέωση της συμφωνίας”, είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως προβλέπεται η παράταση της συμφωνίας για μια περίοδο 20 χρόνων.
“Θα ταξιδέψουμε στη Βαγδάτη τον επόμενο μήνα και θα μπορέσουμε εκεί να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα”, τόνισε ο κ. Γιλντίζ.Διευκρίνισε ακόμη πως δεν τίθεται θέμα κατασκευής ενός νέου αγωγού, παράλληλου στον ήδη υπάρχοντα.


“Ο αγωγός αυτός έχει δυνατότητα μεταφοράς 70 εκ.τόνων (πετρελαίου).Ο αγωγός Μπακού- Τμπιλίσι- Τσεϊχάν έχει δυνατότητα μεταφοράς 50 εκ.τόνων”, τόνισε ο Τούρκος υπουργός, διευκρινίζοντας πως προς το παρόν, ο αγωγός Κιρκούκ- Γιουμουρταλίκ λειτουργεί προς το παρόν στο 18% των δυνατοτήτων του.

Πηγή…