Σουηδία | Επιτυχής μεταμόσχευση συνθετικής φλέβας

Σουηδία | Επιτυχής μεταμόσχευση συνθετικής φλέβας


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σουηδοί επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να μεταμοσχεύσουν με επιτυχία σε ένα δεκάχρονο κορίτσι μία συνθετική φλέβα, την οποία είχαν νωρίτερα δημιουργήσει στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα της νεαρής ασθενούς.Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιολογίας Σουτσίτρα Σουμιτράν- Χόλντγκερσον του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», πιστεύουν ότι η τεχνική τους θα χρησιμοποιηθεί ευρύτερα στο μέλλον, καθώς μπορεί να γίνει φθηνότερη και ακόμα πιο αποτελεσματική.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μία 30χρονη ήταν η πρώτη στον κόσμο, στην οποία μεταμοσχεύθηκε μία συνθετική τραχεία από δικά της βλαστοκύτταρα και έκτοτε έχουν γίνει και άλλες παρόμοιες μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά που μία συνθετική φλέβα από βλαστικά κύτταρα της ασθενούς μεταμοσχεύθηκε επιτυχώς σε αυτήν.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το κορίτσι είχε μία μπλοκαρισμένη φλέβα, με συνέπεια να μην είναι δυνατό να απομακρυνθεί το αίμα από το έντερο και τη σπλήνα και να μεταφερθεί στο ήπαρ. Το πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εσωτερική αιμορραγία, ακόμα και θάνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραδοσιακά αντικαθίσταται η μπλοκαρισμένη φλέβα με τμήματα υγιούς φλέβας που έχει ληφθεί από άλλο τμήμα του σώματος, όπως το πόδι.

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο μία συνθετική φλέβα, χρησιμοποιώντας ως βάση βλαστικά κύτταρα που είχαν προηγουμένως λάβει από τον μυελό των οστών του κοριτσιού. Ως «σκελετό» χρησιμοποίησαν ένα τμήμα φλέβας μήκους εννέα εκατοστών, που είχαν πάρει από έναν άλλο (νεκρό) δωρητή και την οποία είχαν απογυμνώσει από τα κύτταρά της, ώστε πάνω σε αυτή να έρθουν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο τα νέα κύτταρα της ασθενούς, όπως και έγινε.

Μετά την επέμβαση, το κορίτσι συνέχισε να αναπτύσσεται κανονικά, να ασκείται χωρίς προβλήματα, να έχει αυξημένη συγκέντρωση στο σχολείο κ.ά. Εννέα μήνες μετά όμως, επειδή η συνθετική φλέβα είχε γίνει λίγο πιο στενή, χρειάσθηκε μία δεύτερη επανορθωτική επέμβαση μεταμόσχευσης.

Το πιο σημαντικό πάντως είναι ότι οι επιστήμονες δεν βρήκαν καθόλου αντισώματα για τη φλέβα του δωρητή στο αίμα του κοριτσιού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα της δεν απέρριψε το μόσχευμα, καθώς ο οργανισμός της αναγνώρισε τα δικά του κύτταρα σε αυτό και έτσι δεν χρειάσθηκε να πάρει ισχυρά ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.


Αν και πολλά υποσχόμενη, η νέα μέθοδος θα πρέπει να ελεγχθεί σε πλήρεις κλινικές δοκιμές, πριν αξιοποιηθεί σε ευρεία κλίμακα τόσο για μεταμόσχευση φλεβών, όσο και αρτηριών. Η ίδια τεχνική θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά και σε άλλες περιπτώσεις, π.χ. τη δημιουργία μοσχευμάτων από βλαστοκύτταρα του ασθενούς για χρήση σε επεμβάσεις «μπάι-πας» της καρδιάς.

Οι Σουηδοί ήδη συνεργάζονται ήδη με μία εταιρεία για την εμπορική αξιοποίηση της μεθόδου τους, ενώ έως το τέλος του 2012, όπως ανακοίνωσαν, θα επιχειρήσουν μία ανάλογη μεταμόσχευση με συνθετική αρτηρία.

http://www.athina984.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x