Στο Ευρωκοινοβούλιο πέρασε η πρόταση να «πετάξουν έξω» την Pfizer για αδιαφάνεια στα εμβόλια

Στο Ευρωκοινοβούλιο πέρασε η πρόταση να «πετάξουν έξω» την Pfizer για αδιαφάνεια στα εμβόλια


5 1 ψήφος
Article Rating

Μια ενδιαφέρουσα είδηση από την επιτροπή COVID 19 του Ευρωκοινοβουλιου, η οποία την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου:

– Ενέκρινε πρόταση για τον αποκλεισμό των αξιωματούχων της Pfizer από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δηλαδή πρότεινε να κλείσει η πόρτα στους λομπίστες που εργάζονται για λογαριασμό της, λόγω της έλλειψης διαφάνειας της εταιρείας στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας (η σχετική είδηση δημοσιεύτηκε στο Euroactiv χθες, 12.1.2023).
– Αποφάσισε να ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εμφανιστεί δημόσια ενώπιον της, προκειμένου να ερωτηθεί για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση της σύμβασης προμήθειας εμβολίων για τον κορωνοϊό, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που υπογράφηκε στο απόγειο της πανδημίας (Δήλωση της βελγίδας προέδρου της επιτροπης Kathleen Van Brempt στο Politico προχθές, 11.1.2023)

Βεβαίως, σύμφωνα με τον κανονισμό της ευρωβουλής η κλήση της προέδρου της Κομισιόν πρέπει να εγκριθεί και από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία εκλέχθηκε από την ίδια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που έκανε και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρο και επιπλέον η τελευταία – ακόμη κι αν τελικά της σταλεί η κλήση – έχει δικαίωμα να αρνηθεί να παρασταθεί.

Παρ' όλα αυτά η απόφαση της επιτροπής είναι ιδιαιτέρως σημαντική, γιατί ακόμη κι αν η Μέτσολα δεν εγκρίνει την κλήση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή η τελευταία αρνηθεί να παρασταθεί ενώπιον της επιτροπής, οι φωνές που μιλούν για σκάνδαλο μεγατόνων σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων όχι μόνο δεν θα σιγάσουν, αλλά και θα ενδυναμωθούν. Άλλωστε το θέμα αυτό ήδη διερευνάται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO), ενώ έχει απασχολήσει και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο στην έκθεση που συνέταξε τον περασμένο Οκτώβριο ανέφερε ότι η Κομισιόν αρνήθηκε να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον προσωπικό ρόλο της Φον ντερ Λάιεν στις συνομιλίες σχετικά με τη σύμβαση Pfizer.
Τώρα, όσον αφορά αυστηρά τα καθ' ημάς, το ενδιαφέρον έγκειται στη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ως προς το εν λόγω ζήτημα, καθώς δεν αφορά μόνον τις ατασθαλίες της προέδρου της Κομισιόν, αλλά και την κατάσταση της χώρας μας για τους εξής λόγους:
Πρώτον, γιατί είναι γνωστή η εμπλοκή μελών της κυβέρνησης σε φαρμακευτικά σκάνδαλα του παρελθόντος και λόγω της εμμονής που επέδειξε στον εμβολιασμό κατά του covid-19, είναι απίθανο να μην έχει εμπλακεί και στο συγκεκριμένο σκάνδαλο. Συνεπώς, να η χρυσή ευκαιρία και μάλιστα προ εκλογών για τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να δείξουν τι είδους αντιπολίτευση ασκούν: “εύκολη” για σκάνδαλα που αφορούν το παρελθόν ή ουσιαστική για σκάνδαλο που αφορά το παρόν, έχει σημαντικές επιπτώσεις στη ζωή μας και τώρα πλησιάζε η ώρα της αποκάλυψής του;

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Δεύτερον, γιατί στην ασφυξία του ΕΣΥ (σύμφωνα με χθεσινή καταγγελία της σελίδας “Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου” το Σισμανόγλειο σήμερα έχει γενική εφημερία χωρίς κενές κλίνες, ενώ του έχουν “ξεμείνει” στα επείγοντα και 15 ασθενείς από την εφημερία της 09/01/2023), – όσο κι αν η παράμετρος αυτή δεν συζητιέται – σαφώς συνέβαλε η εμβολιαστική πολιτική της κυβέρνησης από τη μια με τη διάθεση πόρων για την αγορά εμβολίων και τη δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων κι από την αλλη με τη μεταφορά υγειονομικού προσωπικού από τα νοσοκομεία για τη στελέχωση των τελευταίων.

Τρίτον, γιατί ανοίγεται ο δρόμος να αποκαλυφθούν τα συμφέροντα που με προκάλυμμα την “επιστήμη” επέβαλαν χίλιες δυο πιέσεις για να εμβολιαστούμε μαζικά και χωρίς κριτήρια με ένα σκεύασμα που έχει πλέον αποδειχθεί ότι ούτε ασφαλές ούτε αποτελεσματικό είναι και οι παρενέργειες του οδηγούν ανθρώπους ακόμη και στο θάνατο.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: Θα ασχοληθούν με το εν λόγω θέμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και θα θέσουν προ των ευθυνών της την κυβέρνηση (κάνοντας βεβαίως και την αναγκαία αυτοκριτική για τη μέχρι τώρα στάση τους) ή θα το αγνοήσουν κάνοντας για μια ακόμη φορά τα στραβά μάτια και υποστηρίζοντας σιωπηρά την μέχρι τώρα εμβολιαστική πολιτική της;
Δυστυχώς, βάσιμα πιθανολογείται το δεύτερο. Άλλωστε – ας μην ξεχνάμε – τη Δευτέρα θα γίνει και η κηδεία του Γλυξμπουργκ και μέχρι τότε υπάρχει πολύ μαλί για ξάσιμο. Το ανασκάλεμα του παρελθόντος λειτουργεί πολύ συχνά ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα νυν ανομήματα και είναι βέβαιο ότι όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας αυτήν τη στιγμή τη χρειάζεται…

Πηγή 1 …


 

Η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τις συμβάσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

Ειδικότερα, η εν λόγω επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να δώσει εξηγήσεις σχετικά με το ρόλο της στη διαπραγμάτευση της τρίτης και μεγαλύτερης σύμβασης με την Pfizer, αλλά και για τα γραπτά μηνύματα (SMS) που αντάλλαξε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, τον Άλμπερτ Μπουρλά.

Επιβολή κυρώσεων
Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά τη διπλή άρνηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer κ. Μπούρλα να καταθέσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η ειδική επιτροπή για την COVID-19 ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της φαρμακευτικής εταιρείας αναστέλλοντας την πρόσβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ίδια επιτροπή ζητά να ανασταλεί η πρόσβαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Pfizer, του Άλμπερτ Μπουρλά, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το αίτημα αυτό θα εξεταστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (βάσει του άρθρου 123 του Κανονισμού του ΕΚ), η οποία θα καθορίσει τις λεπτομέρειες ενός ενδεχόμενου περιορισμού πρόσβασης της Pfizer στο ΕΚ (π.χ. όσον αφορά το χρονικό εύρος και τα πρόσωπα).

Η Γενική Γραμματεία μπορεί, με την εξουσιοδότηση των Κοσμητόρων, να απαγορεύσει το δικαίωμα πρόσβασης στο ΕΚ από εγγεγραμμένο πρόσωπο που, μεταξύ άλλων, «αρνήθηκε να συμμορφωθεί με επίσημη πρόσκληση για να παραστεί σε ακρόαση ή συνεδρίαση επιτροπής ή που δεν συνεργάζεται με εξεταστική επιτροπή χωρίς να παρέχει επαρκή αιτιολόγηση».

Όσον αφορά στο αίτημα της επιτροπής COVID να καλέσει σε ακρόαση την Πρόεδρο της Επιτροπής, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ η πρόσκληση θα σταλεί στην Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία θα αποφασίσει στη συνέχεια εάν θα ζητήσει από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να παραστεί στην ακρόαση.

Πηγή 2 …

 

Ο Μπουρλά αρνήθηκε να μιλήσει για τα προσωπικά sms με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τα οποία έκλεισαν συμφωνίες για 1,8 δισ. εμβόλια covid-19

«Πέρασε» την Τετάρτη από την επιτροπή COVI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση των Πρασίνων για αποκλεισμό αξιωματούχων της Pfizer από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λόγω της έλλειψης διαφάνειας στις συμβάσεις αγοράς εμβολίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η πρόταση αφορά τόσο τον διευθύνοντα σύμβουλό της Άλμπερτ Μπουρλά όσο και άλλα στελέχη της πολυεθνικής φαρμακευτικής Pfizer. Κατά του αποκλεισμού τάχθηκαν το ΕΛΚ και το Renew Europe.

Πλέον, το λόγο έχει η Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών (CPC) η οποία και θα γνωμοδοτήσει επί της απόφασης της επιτροπής και επί των παραμέτρων ενός αποκλεισμού, όπως την διάρκειά του, τα πρόσωπα που αφορά (μόνο τον Μπουρλά ή και άλλα στελέχη της πολυεθνικής), κτλ. Πηγές από τους Πρασίνους που μίλησαν στο Euractiv προσδιορίζουν χρονικά μία τελική απόφαση αποκλεισμού για το Φεβρουάριο το νωρίτερο.

Στην περίπτωση της Pfizer ο Μπουρλά και η πολυεθνική εμφανίζονται απρόθυμοι να μιλήσουν λεπτομερώς και να προχωρήσουν σε αναδιατυπώσεις ως προς τις αρχικές, επείγουσες συμβάσεις με τις οποίες η ΕΕ αγόρασε μαζικά εμβόλια κατά της COVID-19 την περίοδο της πανδημίας. Ο Μπουρλά συγκεκριμένα αρνήθηκε να συναντηθεί με μέλη της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και όπως εκτίμησε ένα από αυτά μιλώντας στο Euractiv «νομίζω ότι σκόπιμα δεν ήρθε, επειδή δεν ήθελε να αντιμετωπίσει τις αντιπαραθέσεις».

Στο επίκεντρο της προσοχής των μελών της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου βρίσκονται μεταξύ άλλων κρίσιμες παράμετροι των συμβάσεων για τα 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις, που φαίνεται να καθορίστηκαν προσωπικά μεταξύ του Μπουρλά και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μέσω sms.

Έχει προηγηθεί ανάλογη απόφαση το 2017, όταν αποκλείστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο η ηγεσία και τα στελέχη της αγροχημικής πολυεθνικής Monsanto με απόφαση της επιτροπής περιβάλλοντος ENVI, καθώς επί μακρόν αρνούντο να συμμετάσχουν σε δημόσιες ακροάσεις.

Πηγή 3 …

5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x