Τέλος στα πεταμένα ψάρια δίνει η Ευρώπη

Τέλος στα πεταμένα ψάρια δίνει η Ευρώπη


0 0 ψήφοι
Article Rating

Την απαγόρευση της απόρριψης των “άχρηστων” αλιευμάτων συμφώνησαν στις Βρυξέλλες, μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις οι αρμόδιοι υπουργοί της ΕΕ .

Η απόφαση αφορά κυρίως στις μεγάλες αλιευτικές δυνάμεις, Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, όπου η πρακτική απόρριψης αλιευμάτων ανθεί, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα θαλάσσια οικοσυστήματα .

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αλιείας, περίπου το 25% του συνόλου των αλιευμάτων ξαναρίχνονται στη θάλασσα. Αιτίες είτε το μικρό τους μέγεθος, είτε το γεγονός ότι δεν είναι βρώσιμα είτε γιατί το αλιευτικό έχει ξεπεράσει την επιτρεπόμενη αλιεύσιμη ποσότητα.

Η σταδιακή απαγόρευση θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2014 στα πελαγικά είδη

όπως η ρέγκα ή το σκουμπρί και από το 2016 στα ψάρια με λευκό κρέας.

Οι εξαιρέσεις αφορούν στα αλιευτικά που δραστηριοποιούνται μακριά από τις ακτές, αλιεύοντας μικτά αποθέματα και σε περιπτώσεις, στις οποίες το κόστος της μεταφοράς των ψαριών στα λιμάνια κρίνεται απαγορευτικό. Τα πληρώματα αυτών των αλιευτικών θα μπορούν αρχικά να απορρίπτουν το 9% των ψαριών, ποσοστό που θα μειωθεί στο 7%.


«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή στις προσπάθειες αναμόρφωσης της αποτυχημένης Κοινής Αλιευτικής ς. Το σκάνδαλο των απορρίψεων συνεχίστηκε για υπερβολικά πολύ καιρό» σχολίασε στο BBC ο Βρετανός υπουργός Αλιείας Ρίτσαρντ Μπένιον.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του -όπως και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης- θα προτιμούσαν να μην υπάρχουν εξαιρέσεις.Για την αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής ς εκκρεμούν πάντως αρκετές ακόμα αποφάσεις, όπως η μορφή που θα έχουν οι επιδοτήσεις και η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τη μείωση των παράπλευρων απωλειών στην αλιεία.

econews.gr via http://www.real.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x