Τι χρειάζεστε για να εργαστείτε στο Ντουμπάι

Τι χρειάζεστε για να εργαστείτε στο Ντουμπάι


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η προοπτική να ζήσει κανείς στο εξωτερικό αποτελεί μία πρόκληση. Η διαμονή όμως στο Ντουμπάι, προσωρινή ή μόνιμη, προϋποθέτει  επαρκή ενημέρωση για τους κανόνες ζωής και το σεβασμό απέναντι στο νόμο. Στο Α΄ Μέρος του άρθρου επικεντρωθήκαμε στα έγγραφα που οφείλει να έχει κανείς κατά τη μετάβασή του στη χώρα, στον τρόπο έκδοσης της βίζας, αλλά και στη συμβολή του προξενείου σε προβλήματα που ενδεχομένως ανακύψουν κατά τη διαμονή στην εν λόγω χώρα. Στο Β' Μέρος του άρθρου πρόκειται να συζητηθεί η αναγκαιότητα του χορηγού και τα θέματα εργασίας που αφορούν τις συμβάσεις και τις συνθήκες εργασίας.

Ο ρόλος του χορηγού

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Όλοι οι αλλοεθνείς πρέπει να έχουν έναν τοπικό χορηγό για να επισκεφθούν το Ντουμπάι (είτε για διακοπές, είτε για επαγγελματικό λόγο). Η έννοια του χορηγού στη χώρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων αφορά το πρόσωπο που ενεργεί ως εγγυητής.

  • Αυτό το πρόσωπο είναι υπεύθυνο για τις διοικητικές εργασίες σας όπως είναι η έκδοση βίζας εργασίας και παραμονής και το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Μάλιστα καλείται να υπογράψει συμβόλαιο σπιτιού στο όνομα του ξένου που θα είναι χορηγός.
  • Ο χορηγός θα σας επιπλήξει αν ποτέ επιδείξετε άσχημη συμπεριφορά ή αν παραβιάσετε το νόμο και θα σας ελέγξει αν είστε αξιόπιστοι ώστε να μη χάσει τη φήμη του στους συμπατριώτες του. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο χορηγός είναι σύμμαχός σας και σας παρέχει βοήθεια και συμβουλές.
  • Οι αλλοδαποί που πρόκειται να απασχοληθούν με επιχειρήσεις στους τομείς του ελεύθερου εμπορίου δεν χρειάζονται χορηγό.

Προσωρινή και περιστασιακή εργασία

Στο Ντουμπάι δεν υπάρχει μεγάλο εύρος επιλογών ως προς την αναζήτηση περιστασιακής εργασίας. Παράλληλα, δεν υπάρχει λόγος να μεταβεί κανείς εκεί για να βρει εργασία περιστασιακή ή προσωρινή. Βέβαια, παλαιότερα πολλοί νέοι ευρωπαίοι κατάφεραν να βρουν τέτοιου είδους εργασία.

Είναι πιθανό να βρεθεί προσωρινή και περιστασιακή εργασία στους ακόλουθους τομείς:

  • Υπάλληλοι, γραμματείς και εργασία σε γραφεία ευρέσεως εργασίας.
  • Λιανικές πωλήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.
  • Μπάρμαν σε εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.
  • Διάφορες θέσεις εργασίας στα λιμάνια όπως για παράδειγμα να ενταχθεί κανείς σε πλήρωμα.
  • Ερευνητές στο δρόμο για την έρευνα της αγοράς.
  • Νοσηλευτική.
  • Οδηγοί σε εταιρείες που διοργανώνουν εκδρομές στην έρημο.

Freelance εργασία

Υπάρχουν πολλές θέσεις εργασίας για να εργασθεί κανείς ως ελεύθερος επαγγελματίας στον τομέα της βιομηχανίας, τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις, την επισκευή πλοίων και τη βιομηχανία πετρελαίου. Θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των ελεύθερων επαγγελματιών που έρχονται από την Ασία, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να εργασθούν με χαμηλότερο μισθό σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους.

Οι συμβάσεις εργασίας

Η σύμβαση εργασίας στο Ντουμπάι στις περισσότερες περιπτώσεις υπογράφεται στη χώρα σας ή τουλάχιστον προηγείται ένα συμφωνητικό γράμμα. Η σύμβαση αυτή περιέχει τους όρους απασχόλησης και μια λεπτομερή περιγραφή καθηκόντων, των ευθυνών και των προσδοκιών του εργοδότη. Φτάνοντας στο Ντουμπάι, μην ξεχάσετε να επικυρώσετε το έγγραφο αυτό στις Αραβικές αρχές, διότι μόνο έτσι θεωρείται έγκυρη η σύμβαση εργασίας. Ειδικότερα, οι συμβάσεις καθορίζουν το βασικό μισθό, τον τίτλο εργασίας, τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες του εργαζομένου, τη διάρκεια της σύμβασης και περιγράφει τη δομή των σχέσεων και την αναμενόμενη απόδοση της εταιρείας. Συνήθως, περιλαμβάνει τους  όρους λήξης συνεργασίας.

Συνθήκες εργασίας

Οι μισθοί είναι γενικά παρόμοιοι ή υψηλότεροι από εκείνους που καταβάλλονται στις χώρες της Ευρώπης. Ορισμένες αραβικές εταιρείες καθυστερούν τακτικά την καταβολή των μισθών. Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να περιμένει κανείς. Τα καθαρά έσοδα είναι συνήθως υψηλά, και αυτό αποτελεί πραγματική πρόκληση, για να εργασθεί κανείς εκεί. Τώρα οι εργοδότες έχουν την τάση να πληρώνουν μισθό, ο οποίος καλύπτει όλες τις δαπάνες σας και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορείτε να επωφεληθείτε από ένα μπόνους με βάση τις επιδόσεις σας ως εργαζόμενος. Με τη λήξη της σύμβασης οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, η οποία εξαρτάται από το βασικό μισθό, και δεν χορηγούνται επιδόματα.

Το σύνηθες ωράριο εργασίας είναι από τις 08:00 έως τις 13:00 και η δουλειά αρχίζει πάλι μόλις οι θερμοκρασίες αρχίζουν να δροσίζουν από τις 16:00 έως τις 19:00. Βέβαια το ωράριο εξαρτάται από την πολιτική της εκάστοτε εργασίας που μπορεί να είναι και από τις 8:30 – 17:30. Κατά το Ραμαζάνι ίσως οι εργάσιμες ώρες να είναι λιγότερες. Επίσης, οι Ζώνες Ελευθέρων Συναλλαγών ενδέχεται να έχουν διαφορετικά ωράρια εργασίας.

Πηγή: Ποιότητα ς

Link…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x