Το θράσος της ημέρας: O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Ακρόπολη και Gucci

Το θράσος της ημέρας: O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για Ακρόπολη και Gucci


0 0 ψήφοι
Article Rating

Οι Χριστιανοί κατέστρεψαν κάποτε κομμάτια του Παρθενώνα και τον μετέτρεψαν σε χριστιανική εκκλησία – κι ο  δεν ήταν φυσικά το μόνο μνημείο που έχει «πληγωθεί» από Ορθοδόξους, οι οποίοι θέλησαν να καταστρέψουν οτιδήποτε θύμιζε την αρχαιοελληνική θρησκεία. Αλλά παρότι ποτέ η επίσημη Εκκλησία δεν απολογήθηκε γι' αυτό, έρχεται σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος και λέει με απίστευτο θράσος:  

θράσος-εκκλησίας 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «βρισκόμαστε σε παρακμή. Ο σεβασμός και η αξιοπρέπεια δεν θυσιάζονται. Όταν κάτι αποϊεροποιείται, τότε ευτελίζεται και γίνεται εμπόρευμα»!  

Όμως το εν λόγω αρχαιοελληνικό μνημείο η Εκκλησία θέλησε να το καταστρέψει και να το αλλοιώσει -επειδή το θεωρούσε “ειδωλολατρικό”- για να πουλήσει το δικό της εμπόρευμα. Πού ήταν άραγε τότε ο σεβασμός κι η αξιοπρέπεια προς τον Παρθενώνα;   

Και το χειρότερο είναι πως όχι μόνο δε ζήτησε η Εκκλησία ανά τους αιώνες συγγνώμη αναγνωρίζοντας τις πράξεις της, αλλά όταν αυτές απεικονίστηκαν στο περίφημο φιλμάκι του Κώστα Γαβρά για τον Παρθενώνα η Σύνοδος προσπάθησε να καταπνίξει την αλήθεια!  

Θυμάστε φαντάζομαι τι έγινε το 2009, όταν το Μουσείο της ς μετά από πιέσεις της ς Συνόδου πετσόκοψε την ιστορία του Παρθενώνα, αφαιρώντας περίπου 100 δευτερόλεπτα απ' το ντοκιμαντέρ του Γαβρά, επειδή ενόχλησαν τους παπάδες.


    ekklhsia-logokrinei-gavra

Και ποιος ήταν άραγε τότε επικεφαλής της ς Συνόδου και Αρχιεπίσκοπος; Μα φυσικά, ακριβώς ο ίδιος Ιερώνυμος που κόπτεται σήμερα για το σεβασμό και την αξιοπρέπεια του Παρθενώνα!   

Για άρνηση της ιστορίας είχε μιλήσει ο Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Κλασικής ς εξηγώντας πως οι Χριστιανοί δεν είχαν καταστρέψει τμήμα του Παρθενώνα μόνο λόγω θρησκευτικού φανατισμού -παρότι ήταν μία απ' τις βασικότερες αιτίες και αυτός, εξάλλου τον μετέτρεψαν σε Ορθόδοξη Εκκλησία- αλλά και για άλλους λόγους: «Η αφαίρεση σκηνών από το ντοκιμαντέρ του Κώστα Γαβρά για την , επειδή παραπέμπουν σε καταστροφικές ανθρώπων επεμβάσεις στα μνημεία του Ιερού Βράχου, ισοδυναμεί ταυτόχρονα με εθελοτυφλία και άρνηση της ιστορικής πραγματικότητας. Πάμπολλα είναι τα τεκμηριωμένα παραδείγματα κατεδάφισης αρχαίων οικοδομημάτων και κατακερματισμού γλυπτών στους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες. Οι πράξεις αυτές δεν είχαν κίνητρο μόνο τον θρησκευτικό φανατισμό, αλλά οφείλονταν στην άγνοια της αξίας τους και στην ανάγκη πορισμού οικοδομικών υλικών (λίθων, ασβέστη).»   

Πάντως τότε, μπούμερανγκ για την Εκκλησία είχε αποδειχτεί η περικοπή στο φιλμ του Γαβρά καθώς η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και έπεσε φως στις καταστροφές του Παρθενώνα από ορθοδόξους. Το απόσπασμα παίχτηκε στις ειδήσεις κι έγινε viral και ακόμα και όσοι Έλληνες δεν γνώριζαν για τις καταστροφές, χάρη στον Ιερώνυμο και τους άλλους, το έμαθαν.

  xristianika-aisxh

Έγραφαν τότε τα Νέα: Καθώς η είδηση της περικοπής- υπενθυμίζει καταστροφές 18 αιώνων που έχει υποστεί και από χριστιανούς η , και ιδιαίτερα ο , ο οποίος μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό, καθολικό ναό και μετά την Άλωση σε τζαμί- αναπαράγεται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, φωτίζοντας εκείνο ακριβώς που θέλησε να αποσιωπήσει η Εκκλησία.

Εκτενή άρθρα φιλοξενούσαν χτες διεθνή πρακτορεία όπως το Reuters, το Αssociated Ρress, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αλλά και τα γερμανικά έντυπα «Die Welt»- με τον τίτλο «Πως κατέστρεψαν την ορθόδοξοι ιερείς»– την πολιτική επιθεώρηση «Der Spiegel» και την εφημερίδα «Ηamburger Αbendblatt», το ιταλικό Radio Vatikan στην ιστοσελίδα του («Η Εκκλησία ασκεί λογοκρισία», γράφει), το ισπανικό Μilenio, η ολλανδική «De Standaard» και το τουρκικό πρακτορείο VOΑ Νews υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα λογοκρίνει τον Κώστα Γαβρά». Για ποιο λόγο όμως δεν επικοινώνησε το Μουσείο με τον Κώστα Γαβρά πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε αλλαγή; «Θα επικοινωνούσα. Το είχα σκοπό. Είναι αλήθεια πως καθυστέρησα», απαντά ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής. Το υπουργείο Πολιτισμού από την πλευρά του ένιπτε τας χείρας του, εξηγώντας στα «ΝΕΑ» πως «η απόφαση για την περικοπή του βίντεο ανήκει στη διοίκηση του Μουσείου». Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων δήλωνε πως είναι «εναντίον οποιασδήποτε λογοκρισίας. Πρόκειται για αδιαμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα. Δεν μπορούμε να κατακρίνουμε τι έγινε τον 4ο αιώνα μ.Χ. με τη νοοτροπία του 2009».   

Λίγο μετά ο Γαβράς ανέβασε ολόκληρο το βίντεο χωρίς λογοκρισία στο YouTube:

«Ορθόδοξες» καταστροφές
 
Ο δεν είναι το μόνο μνημείο που έχει «πληγωθεί» από ορθοδόξους, οι οποίοι θέλησαν να καταστρέψουν οτιδήποτε θύμιζε τον ειδωλολατρικό κόσμο. Πολλοί χριστιανικοί ναοί χτίστηκαν πάνω στα ερείπια αρχαίων: το Ηφαιστείο (Θησείο) μετατράπηκε σε ναό του Αγίου Γεωργίου, η Αγία Μαρίνα στον λόφο των Νυμφών χτίστηκε πάνω σε ιερό του Διός, η Μονή Δαφνίου στη θέση του ιερού του Δαφναίου α και ο Άγιος Ελευθέριος δίπλα στη Μητρόπολη πάνω σε ιερό της Ειλειθυίας. Χρησιμοποιήθηκαν δε αρκετά αρχαία μνημεία ως οικοδομικό υλικό για να ανεγερθούν χριστιανικοί ναοί, όπως ο Άγιος Ελευθέριος – η λεγόμενη μικρή Μητρόπολη. Πριν χρόνια μάλιστα ζητήθηκε να αποτοιχιστούν αρχαιότητες και από δύο εκκλησάκια στην Αρκαδία για να αποκατασταθεί το ιερό του Αμυκλαίου ος.

 

Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x