Τράπεζα Φαρμάκων: Δωρεάν φάρμακα σε φτωχούς-ανασφάλιστους

Τράπεζα Φαρμάκων: Δωρεάν φάρμακα σε φτωχούς-ανασφάλιστους


0 0 ψήφοι
Article Rating

Δημόσια υγεία… στην πράξη προσπαθεί να φέρει η «συμμαχία» του υπουργείου ς, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) μέσα από τη δωρεάν διανομή φαρμάκων σε ανασφάλιστους και άπορους. Η γνωστή και ως Τράπεζα Φαρμάκων ξεκίνησε πριν μερικές ημέρες να διανέμει καθημερινά 300-400 ελεγμένα φάρμακα από τον ΕΟΦ, χωρίς κανένα κόστος, «αγκαλιάζοντας» ακόμα και τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις. Ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ και δήμαρχος Αμαρουσίου εξηγεί στο flowmagazine.gr τους στόχους της ιατρικής «συμμαχίας» και την ανάγκη των ανασφάλιστων πολιτών για δωρεάν φάρμακα.

Η ανεργία αγγίζει το 30% του πληθυσμού, χιλιάδες βρίσκονται «χωρίς γιατρό, χωρίς φάρμακα»… και οι ανασφάλιστοι πολίτες ξεπερνούν τα τρία εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Λύση στην κατάσταση έρχονται να δώσουν οι δράσεις αλληλεγγύης των Ιατρείων Κοινωνικής αποστολής, της Αρχιεπισκοπής και των Κοινωνικών ιατρείων… που ενώνονται για καλό σκοπό! Οι ανάγκες των πολιτών χωρίς ασφαλιστικό ταμείο εκτοξεύονται στα ύψη και οι εθελοντές, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι σύλλογοι έρχονται για να τις ανακουφίσουν.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, περίπου 300 εθελοντές στηρίζουν το έργο μέσα από τα ιατρεία κοινωνικής αποστολής και τα πέντε παραρτήματα στους Δήμους: Ίλιον, Ηράκλειο, Μαρούσι, Βούλα και Βουλιαγμένη. Η πλειοψηφία του φαρμακευτικού υλικού θα προέρχεται, είτε από το απόθεμα των εταιρειών του ΣΦΕΕ, είτε από τις επιστροφές φαρμάκων από περίπου 10 φαρμακαποθήκες στην Αττική. Τα φάρμακα που θα προσφέρονται θα είναι ελεγμένα ασφαλώς, αλλά θα βρίσκονται λίγους μήνες πριν την ημερομηνία λήξης τους.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Θα μοιράζουμε από τα πιο «κλασσικά» φάρμακα, εμβόλια και αντιβιοτικά, μέχρι πιο εξεζητημένα, όπως είναι τα φάρμακα για ασθενείς με χρόνιο ογκολογικό πρόβλημα. Βέβαια, αυτά τα φάρμακα θα χορηγούνται δια στόματος», συνεχίζει ο ίδιος στο flowmagazine.gr.

Μέχρι σήμερα, 34.000 πολίτες έχουν κάνει αίτηση για το πρόγραμμα βοήθειας, αλλά το «ναι» έχει ειπωθεί μόνο στους 10.500. Οι εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΦΕΕ, κ. Φρουζή, αναφέρουν ότι κάθε χρόνο στην Αττική θα συγκεντρώνονται 900.000 φάρμακα, τα οποία, βέβαια, θα περνούν από τον έλεγχο του ΕΟΦ. Προτεραιότητα θα δοθεί κυρίως σε όσους διαθέτουν το «Εισιτήριο της ελευθέρας προσβάσεως στην υγεία», του γνωστού και ως voucher υγείας, το οποίο εδώ και λίγο καιρό προσφέρει δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη σε 10.600 ανασφάλιστους.


«Οι ανάγκες για φάρμακα είναι αμέτρητες και η Τράπεζα φαρμάκων δίνει μια «ανάσα» στους φτωχούς και ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Ωστόσο έχουμε ως στόχο στο μέλλον, να μπορούμε να στηρίξουμε το σύνολο των πολιτών. Μέσα στην κρίση, μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει η πόρτα των φαρμάκων προς τους αδύναμους», αναφέρει ο Γ. Πατούλης, πρόεδρος του ΙΣΑ στο flowmagazine.gr.

Προς το παρόν, η τράπεζα προσπαθεί να συλλέξει στοιχεία για κάθε ασθενή με χρόνιες παθήσεις από κάθε νομό της χώρας, ώστε να γνωρίζει εκ των προτέρων το πού, το πότε και το πώς θα στέλνει μηνιαίως τα φάρμακα. Για τη συμμετοχή, κάθε πολίτης πρέπει να παραδώσει μια υπογεγραμμένη θεραπεία από γιατρό και ένα σημείωμα από κοινωνικό λειτουργό που να δηλώνει ότι είναι ανασφάλιστος, σε κάποιο από τα ιατρεία κοινωνικής αποστολής.

Πηγή: Πολιτισμός

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x