Χιλιάδες αυθεντικά ελληνικά ονόματα της αρχαιότητας στο δοκίμιο “Τα ελληνικά ανθρωπωνύμια”

Χιλιάδες αυθεντικά ελληνικά ονόματα της αρχαιότητας στο δοκίμιο “Τα ελληνικά ανθρωπωνύμια”0 0 ψήφοι
Article Rating
Κατάλογο με 5.160 αυθεντικά ελληνικά ονόματα, που αποτυπώνουν και “εξιστορούν” μια διαδρομή 3.400 χρόνων εξέλιξης της ελληνικής γλώσσας, παρουσιάζει στο νέο του πόνημα – ιστορικό δοκίμιο, με τίτλο “Τα ελληνικά ανθρωπωνύμια” – Εκδόσεις “Μαλλιάρης – ”, ο Θεσσαλονικιός δικηγόρος – συγγραφέας, Νίκος Μπουσουλέγκας.

Όπως είπε ο κ. Μπουσουλέγκας, στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο του Οργανισμού «Ανατόλια», η διαπίστωση του “απίστευτου”, όπως τον χαρακτήρισε, μεγάλου αριθμού των αυθεντικών ονομάτων (“ανθρωπωνυμίων”, για την ακρίβεια) των Ελλήνων της αρχαιότητας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα διασώθηκε και αναπαράγεται με την ονοματοδοσία τους από αυτά ένας μικρός αριθμός, αποτέλεσαν το κίνητρο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

  

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο συγγραφέας υπογράμμισε ακόμα, ότι ένα επιπλέον κίνητρο (για την κοπιαστική – υπερδεκαετή έρευνα που απαιτήθηκε για τη συγκέντρωση στοιχείων του πονήματος) απετέλεσε και το γεγονός ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, στα 400 περίπου ονόματα του ετήσιου εορτολογίου της, μνημονεύει δοξαστικά μόνο 44 αυθεντικά ελληνικά ονόματα της αρχαιότητας. “Τα υπόλοιπα από τα 330 διασωθέντα και αναπαραγόμενα μέχρι σήμερα, τα απορρίπτει και αρνείται πεισματικά την ονοματοδοσία τους κατά τη βάπτιση, ως δήθεν «ειδωλολατρικά» και όχι χριστιανικά”,τόνισε ο κ. Μπουσουλέγκας. Μάλιστα, επισήμανε ότι το όνομα “Νικόλαος”, που θεωρείται χριστιανικό, προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα, καθώς δύο στρατηγοί Σπαρτιάτες αναφέρονται ιστορικά με αυτό το όνομα,τον 4ο π.Χ. Αιώνα.

  

Ο φιλόλογος, Θεόδωρος Μαυρόπουλος, που συμμετείχε στην παρουσίαση, χαρακτήρισε το βιβλίο“σύνοψη της ελληνικής ιστορίας” και αποκάλυψε ότι ο συγγραφέας ξεκίνησε αρχικά την έρευνά του από τα ονόματα ανδρών και γυναικών, που χρησιμοποιούνται σήμερα. Στη συνέχεια, όπως είπε, διαπίστωσε ότι πολλά ονόματα διάσημων ανδρών και γυναικών, της ελληνικής αρχαιότητας, αναπαράγονται αυτούσια ή ελαφρά διασκευασμένα, από την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη, λίγα από τη λατινόφωνη γραμματεία και από περιόδους ξενοκρατίας στην Ελλάδα.

  

Επίσης, ο δικηγόρος και ιστορικός, Νικόλαος Πασχαλίδης, επισήμανε ότι μέσα από τον μακρύ κατάλογο των ονομάτων ξυπνούν μνήμες, συμπλέκουν ιστορίες και μεγάλα γεγονότα. “Πρόκειται για ονόματα αρχαίων Θεών, νυμφών, ποταμών που παραμένουν αυθεντικά – αθάνατα”, κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.

  


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x