«Υψηλάντη», η πόλη του Μίσιγκαν που εμπνεύστηκε από τον ήρωα της Επανάστασης

«Υψηλάντη», η πόλη του Μίσιγκαν που εμπνεύστηκε από τον ήρωα της Επανάστασης

Μοιραστείτε το άρθρο:

ΥΨΗΛΑΝΤΗ. ΜΙΣΙΓΚΑΝ. Η πόλη «Υψηλάντη» (Ypsilanti), βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πολιτείας του Μίσιγκαν στην Αμερική. Το 2000, ο καταγεγραμμένος πληθυσμός της πόλης ήταν 22.362 κάτοικοι. Η γεωγραφική τοποθεσία της πόλης είναι στη διασταύρωση του ποταμού Χάρον και της λεωφόρου Μίσιγκαν.

Στις 23 Ιουλίου του 2007, ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μίσιγκαν ανακοίνωσε ότι η πόλη επρόκειτο να συμπεριληφθεί από την MSHDA (Michigan State Housing Development Authority) στο πρόγραμμα Blueprint, που θα επικεντρωνόταν στην οικονομική ανάπτυξη και αναβάθμιση της συγκεκριμένης πόλης, δημιουργώντας νέα έργα και προγράμματα που θα έφερναν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας στους κατοίκους και μία σταθερότητα στην οικονομία της.

Η πόλη αρχικά αποτελούσε ένα εμπορικό σημείο που δημιουργήθηκε το 1809 από τον Γκάμπριελ Γκόντφροη. Εναν Γαλλοκαναδό έμπορο γούνας από το Μόντρεαλ. Η πόλη άρχισε να παίρνει την μόνιμη μορφή της, το 1823 από τον Τόμας Γούντραφ στην ανατολική πλευρά του ποταμού Χάρον. Ανήκε στην δικαιοδοσία της πολιτείας του Μίσιγκαν και ονομαζόταν το χωριό του Γούντραφ.


Δύο χρόνια αργότερα, το 1825, άρχισε να δημιουργείται και να αναπτύσσεται και μια δεύτερη κοινότητα, στη δυτική πλευρά του ποταμού, με την ονομασία «Yψηλάντη», όνομα που πήρε από τον Ελληνα ήρωα της Επανάστασης, στρατηγό Δημήτριο Υψηλάντη.

Προτομή του Δημητρίου Υψηλάντη στη πόλη Υψιλάντι Μίσιγκαν

Το 1829, το χωριό Γούντραφ της ανατολικής πλευράς του ποταμού, άλλαξε και αυτό την ονομασία του σε «Υψηλάντη», με αποτέλεσμα οι δύο αυτές κοινότητες να ενωθούν.

Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης (www.cityofypsilanti.com), η Ελληνική Επανάσταση κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συγκεκριμένα η δράση του μεγάλου στρατηγού Δημήτριου Υψηλάντη, για την ελευθερία του έθνους, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση στον αμερικανικό λαό και ενέπνευσε την αμερικανική πολιτεία του Μίσιγκαν να αποδώσει το συγκεκριμένο όνομα στην πόλη. Γίνεται αναφορά, επίσης, και στην ηρωική αντίσταση των λιγοστών Ελλήνων στο Άργος απέναντι στον πολυάριθμο στρατό των αντιπάλων και στην τολμηρή διαφυγή μέσα από τις γραμμές του τουρκικού και του αιγυπτιακού στρατού. Επίσης, υπάρχει ταύτιση όπως λένε στους δύο λαούς, αφού τους θυμίζει και τον δικό τους αγώνα για την ανεξαρτησία τους από την Μ. Βρετανία.

Πηγή…

close

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΕΣT ΓΙΑ COVID-19

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την Πολιτική Απορρήτου


Μοιραστείτε το άρθρο:

2 thoughts on “«Υψηλάντη», η πόλη του Μίσιγκαν που εμπνεύστηκε από τον ήρωα της Επανάστασης

Comments are closed.