Υστερα από χρόνια, Βόρεια και Νότια Κορέα στο ίδιο τραπέζι

Υστερα από χρόνια, Βόρεια και Νότια Κορέα στο ίδιο τραπέζι


Για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, η Βόρεια και η Νότια Κορέα συμφώνησαν χθες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, γεννώντας ελπίδες αναθέρμανσης των σχέσεων, μετά μια περίοδο στρατιωτικών προκλήσεων και οικονομικών αντιποίνων.

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε ύστερα από άνοιγμα–έκπληξη της Βόρειας Κορέας, η οποία πρότεινε τη διεξαγωγή επίσημων διαπραγματεύσεων ώστε να ξαναλειτουργήσει το βιομηχανικό πάρκο της Κεσόνγκ, ενώ η Νότια Κορέα συμφώνησε, προτείνοντας συνάντηση σε επίπεδο υπουργών την Τετάρτη στη Σεούλ.


Η θεαματική μεταστροφή του κλίματος ήρθε μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στην

Καλιφόρνια, στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί η συμπεριφορά του Βορρά.

Τα δύο κορεατικά κράτη είχαν διακόψει τον μεταξύ τους διάλογο λίγο μετά τη δολοφονία Νοτιοκορεάτη τουρίστα από Βορειοκορεάτες στρατιώτες το 2008. Ως αντίποινα, τότε η Νότια Κορέα είχε σταματήσει τις οργανωμένες εκδρομές Νοτιοκορεατών σε βουνό της Βόρειας Κορέας.

Εκδηλώσεις με την Ρέα Καραγιάννη

Τους τελευταίους μήνες, η θερμοκρασία ανέβηκε με τη νέα εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα τον Δεκέμβριο και την τρίτη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή του Φεβρουαρίου, δύο ενέργειες αντίθετες με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εν συνεχεία, μετά τη σκλήρυνση των κυρώσεων εναντίον της, η Πιονγιάνγκ απείλησε με πυρηνικά πλήγματα κατά της Σεούλ και της Ουάσιγκτον.

Προχθες η Βόρεια Κορέα πρότεινε να λειτουργήσει ξανά το βιομηχανικό πάρκο της Κεσόνγκ, που αποτελεί εδώ και οκτώ χρόνια σύμβολο της συνεργασίας μεταξύ των κορεατικών κρατών. Τα εργοστάσια της Κεσόνγκ διέκοψαν τη λειτουργία τους τον Απρίλιο, όταν η Βόρεια Κορέα σταμάτησε κάθε διασυνοριακή επικοινωνία αποσύροντας τους 53.000 Βορειοκορεάτες εργάτες.

Η Βόρεια Κορέα πρότεινε επίσης να αρχίσουν ξανά οι οργανωμένες επισκέψεις Νοτιοκορεατών τουριστών, καθώς και οι επανενώσεις οικογενειών υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού.

Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης χαρακτήρισε το βορειοκορεατικό άνοιγμα «θετικό σημάδι».

Μετά τη συνάντηση Βορειοκορεάτη απεσταλμένου με τον Κινέζο πρόεδρο Σι στο Πεκίνο στα τέλη Μαΐου, τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι «η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε να κάνει δεκτή την πρόταση της κινεζικής πλευράς και να προχωρήσει σε διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους».

Ο Κιμ ενισχύει τον Σι

«Η Βόρεια Κορέα προσπαθεί να ενισχύσει τον Σι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τον Ομπάμα», είπε ο καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Ντογκούκ, Κο Γου Χουάν. «Προσπαθεί να μεταθέσει το επίκεντρο της προσοχής από τις κυρώσεις εις βάρος της στη διενέργεια διαλόγου».

The New York Times via καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…