14 λόγοι που θα θέλατε το παιδί σας να πηγαίνει σε σχολείο στην Φινλανδία

14 λόγοι που θα θέλατε το παιδί σας να πηγαίνει σε σχολείο στην Φινλανδία


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σύμφωνα με μελέτες, οι μαθητές στη Φινλανδία είναι μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο. Ξοδεύουν λιγότερο χρόνο στο σχολείο από παιδιά σε άλλες χώρες ενώ για τη σχολική μελέτη αφιερώνουν το πολύ 30 λεπτά την ημέρα.

Η σελίδα Bright Side παρουσιάζει 14 λόγους που το εκπαιδευτικό σύστημα στην Φινλανδία προκαλεί τον θαυμασμό όλου του κόσμου.

 
1. Όλα είναι δωρεάν
 
Η φινλανδική εκπαίδευση είναι δωρεάν. Και όλες οι υπόλοιπες παροχές είναι επίσης δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων γευμάτων, εκδρομών και σχολικών προμηθειών. Εάν οι μαθητές ζουν περισσότερο από 2 χλμ μακριά από το σχολείο, ειδικό σχολικό λεωφορείο τους μεταφέρει από και προς το σχολείο. Όλες αυτές οι δαπάνες καλύπτονται από το κράτος. Περισσότερο από το 12,2% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας προορίζεται για την εκπαίδευση.
 
2. Εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε μαθητή
Κάθε μαθητής μπορεί να ολοκληρώσει εργασίες διαφορετικής πολυπλοκότητας ανάλογα με τις ικανότητές του. Τα παιδιά με διαφορετικές σωματικές και πνευματικές ικανότητες μελετούν από κοινού. Εάν ένας μαθητής δεν μπορεί να κάνει κάτι, οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν μεμονωμένα μαθήματα γι ‘αυτόν. Επιπλέον διδάσκονται ξένες γλώσσες.Αν οι μαθητές κρίνουν ότι ένα μάθημα δεν είναι αρκετά ενδιαφέρον, έχουν τη δυνατότητα να το αλλάξουν και να διαβάσουν π.χ. ένα βιβλίο ή να ράψουν.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών
 
3. Οι βαθμοί ανακοινώνονται μόνο στον μαθητή
Το βαθμολογικό σύστημα στη Φινλανδία έχει 10 βαθμούς. Ωστόσο, στα φινλανδικά σχολεία τα παιδιά δεν λαμβάνουν βαθμούς πριν από την 3η τάξη. Από την τρίτη έως την έβδομη τάξη, υπάρχουν μόνο λεκτικές επισημάνσεις ξεκινώντας από το “θα μπορούσες να τα πας καλύτερα” μέχρι το “τέλειο”. Μόνο ο ίδιος ο μαθητής γνωρίζει την βαθμολογία του.
 
4. Μπορούν να πάνε σχολείο ακόμα και με τις πυτζάμες!
Δεν υπάρχει ομοιόμορφος ενδυματολογικός κώδικας στα σχολεία της Φινλανδίας. Οι μαθητές μπορούν να μπουν ντυμένοι στα μαθήματα όπως θέλουν. Δεν υπάρχουν απαιτήσεις. Κάποιος μπορεί εύκολα να δει ένα παιδί με τις κάλτσες χωρίς παπούτσια μέσα στην τάξη.
 
5. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, τα παιδιά μπορούν να κάθονται σε καναπέ ή ακόμα και στο χαλί
Τα παιδιά δεν είναι αναγκασμένα να κάθονται στο θρανίο τους. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος, μπορούν να κάθονται άνετα σε πολυθρόνες ή στο πάτωμα. Εάν ο καιρός είναι ζεστός, τα μαθήματα μπορούν να γίνουν στο γρασίδι κοντά στο σχολείο ή σε ειδικά παγκάκια που βρίσκονται σε αμφιθεατρικό σχήμα.
 
 
6. Ελάχιστη μελέτη για το σπίτι
Οι εκπαιδευτικοί στη Φινλανδία πιστεύουν ότι τα παιδιά πρέπει να ξεκουράζονται και να περνούν παραγωγικό χρόνο με την οικογένειά τους αντί να κάνουν εργασίες. Η μελέτη στο σπίτι διαρκεί πολύ λίγο και μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα, για το μάθημα ιστορίας, ένας μαθητής μπορεί να πάρει συνέντευξη από τον γιαγιά του, ώστε να μάθει πως ήταν η ζωή στη δεκαετία του '50 και να βρει τις διαφορές με το παρόν.
 
7. Καθόλου εξετάσεις
Οι δάσκαλοι στη Φινλανδία λένε: “Πρέπει να προετοιμαστείς είτε για ζωή είτε για τις εξετάσεις. Επιλέγουμε το πρώτο.” Γι ‘αυτό δεν υπάρχουν εξετάσεις στα φινλανδικά σχολεία. Υπάρχει μόνο μία υποχρεωτική τυποποιημένη δοκιμασία στα 16 όταν οι μαθητές αποφοιτούν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
 
8. Κάποια σχολεία έχουν καταργήσει εντελώς τα μαθήματα
 
Μία από τις νέες κατευθύνσεις του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος συνδέει τη μάθηση με την πραγματική ζωή. Αντί για μαθήματα, υπάρχουν τμήματα διάρκειας 6 εβδομάδων όπου οι μαθητές μελετούν ένα θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Για παράδειγμα, το μεταναστευτικό ζήτημα εξετάζεται από γεωγραφική, ιστορική και πολιτισμική σκοπιά. Τα παιδιά δημιουργούν τα ερωτήματα και βρίσκουν μόνα τους τις απαντήσεις.
 
9. Περισσότερη ώρα διάλειμμα
 
Όσο ενδιαφέρον κι αν είναι ένα μάθημα…. πιο ενδιαφέρον είναι πάντα το διάλειμμα. Τα παιδιά στην Φινλανδία έχουν διαλείμματα των 15 λεπτών κάθε 45 λεπτά.
 
10. Οι δάσκαλοι στην Φινλανδία είναι πολύ χαλαροί
 
Ο συναγωνισμός για τη Σχολή Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι είναι μεγάλος: 20 άτομα για μία θέση. Ο αριθμός εκείνων που θέλουν να διδάξουν ξεπερνάει τις θέσεις εργασίας κατά 10 φορές. Ο μέσος μηνιαίος μισθός ενός δασκάλου είναι 3.500 ευρώ. Η διδασκαλία είναι ένα πολύ αναγνωρισμένο επάγγελμα στη Φινλανδία, τα παιδιά διδάσκονται από τους καλύτερους. Δεν υπάρχει αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Κάθε δάσκαλος αποφασίζει μόνος του ποια βιβλία και προγράμματα θα χρησιμοποιήσει, ενώ στην τάξη υπάρχει κι ένας επιβλέπων βοηθός.10. Οι μαθητές διδάσκονται μόνο όσα θα χρειαστούν στην ζωή
Στα μαθήματα κολύμβησης, διδάσκονται να αναγνωρίζουν τα σημάδια ότι ένα άτομο πνίγεται.Στα μαθήματα οικιακών, διδάσκονται πώς να μαγειρεύουν, να πλέκουν και να ράβουν.Μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τη φύση. Επιπλέον, οι Φιλανδοί μαθητές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα. Μαθαίνουν να προσαρμόζονται στον διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο. 
11. Όλα τα σχολεία είναι εξίσου καλά
 
Δεν υπάρχει λόγος να επιλέξετε σχολείο στη Φινλανδία. Οι γονείς επιλέγουν το πλησιέστερο σχολείο επειδή δεν υπάρχουν σχολεία “ελίτ”. Ανεξάρτητα από το πού ζει ο μαθητής, θα έχει πάντα πρόσβαση σε ένα σχολείο με καταρτισμένους δασκάλους, καλό σχολικό υλικό και τρόφιμα υψηλής ποιότητας.
12. Οι μαθητές επιλέγουν το γεύμα τους
 
Το φαγητό στα φινλανδικά σχολεία έχει ποικιλία και είναι δωρεάν. Το μενού ανακοινώνεται στο site του σχολείου ένα μήνα πριν, ώστε τα παιδιά να μπορούν να «βάλουν στο καλάθι τους» ό, τι τους αρέσει. Όλα τα διαιτολόγια περιλαμβάνονται στο μενού. Επιπλέον, υπάρχουν επιλογές για χορτοφάγους.
13. στο σχολείο!
 
Μερικές φορές τα παιδιά παίρνουν τους υπνόσακους τους και διανυκτερεύουν στο σχολείο με τους δασκάλους. Παρακολουθούν ταινίες, παίζουν και κοιμούνται στο γυμναστήριο. Το πρωί, έχουν πρωινό με παγωτό. Πώς μπορεί κανείς να μην αγαπά ένα τέτοιο σχολείο; 
14. Σκυλιά παρέα στην ανάγνωση
Υπάρχουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά “ανάγνωσης” στις βιβλιοθήκες της Φινλανδίας που ενσταλάζουν την αγάπη για διάβασμα στα παιδιά. Αυτά τα σκυλιά ακούν τα παιδιά όταν τους διαβάζουν βιβλία ή τους λένε ιστορίες.
 
 

 


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x