Ημερολόγιον Τοίχου του 2009

Ημερολόγιον Τοίχου του 2009


0 0 ψήφοι
Article Rating

Αγαπητοί συνέλληνες

α) Μικρή εισαγωγή

Όπως ίσως θα έχετε πληροφορηθεί, ετοιμάζεται εντός των ημερών να εκδοθεί εξαιρετικά κα λαίσθητο Ημερολόγιον Τοίχου του 2009 το οποίο θα περιλαμβάνει τους μήνες του χρόνου σε τρεις ονομασίες: Στη σύγχρονη σημερινή ονομασία τους, στην αρχαία αττική και στην αρχαία μακεδονική.

Το Ημερολόγιον ενδέχεται να τυπωθεί σε δύο εκδοχές: Η πρώτη εκδοχή με θεματολογία τον Μέγα Αλέξανδρο και η δεύτερη με θεματολογία τους 12 Θεούς του Ολύμπου.
Το πλέον βέβαιο πάντως είναι ότι η εκδοχή με την θεματολογία του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα τυπωθεί οπωσδήποτε. Κι αυτό διότι οι παραγγελίες μέχρι στιγμής από επιχειρήσεις, εταιρείες, επαγγελματίες, καταστήματα, επαγγελματικές ενώσεις, πολιτιστικούς και λαογραφικούς συλλόγους – ειδικά εδώ στην – έχουν ξεπεράσει τον αριθμό των 7.000 με 8.000 τεμαχίων! Οι επιχειρήσεις το παραγγέλνουν ως δώρο για τους πελάτες τους, οι ενώσεις και οι σύλλογοι για να το προσφέρουν στα μέλη τους έναντι αντιτίμου για ενισχυθούν οικονομικά.

Αποτελεί δε ιδιαίτερα ευχάριστο γεγονός για όλους μας το ότι αντί άλλου ημερολογίου (που ως συνήθως περιλαμβάνουν χριστιανικά εορτολόγια), επιλέγουν την συγκεκριμένη πρόταση με τους μήνες στην αρχαία ονομασία τους και με περιεχόμενο αντίστοιχο.

β) Το ζητούμενον

Ο λόγος της παρούσης επικοινωνίας μας είναι ο εξής:
Ο κατασκευαστής του ημερολογίου, συνέλλην Τρύφων Μανώλης, επιθυμεί και σκοπεύει να συμπεριλάβει στην έκδοση του ημερολογίου, ει δυνατόν, ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΒΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΤΩΝ (Θερμοπύλες, Μαραθώνας, Ελευθέρια, Πομπή Ελευσινίων, Νέμεα, Ηραία, Λύκαια, Νεστόρια, Φιγάλεια κ.α.) αλλά και τις τελετές και εορτές που, αν και δεν σχετίζονται με αναβιώσεις, έχουν όμως στόχο την ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (Προμήθεια, Ολυμπίεια κ.α.).

Αναγκαία προϋπόθεση προς τούτο είναι να γνωρίζει τις ημερομηνίες των εορτών αυτών. Αντιλαμβάνομαι ότι, λόγω διαφόρων προβλημάτων οργανωτικού χαρακτήρα που αντιμετωπίζει ακόμη ο χώρος μας, πολλές από τις τελετές αυτές, αν και είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθούν, δεν είναι ίσως εύκολο να προγραμματιστεί από τόσο νωρίς η ημερομηνία διοργάνωσής τους.
Ωστόσο, πέραν του ότι κάποια στιγμή θα πρέπει ίσως να δοθεί οριστική λύση και σ' αυτό το ζήτημα ώστε να πάψουν να είναι «κινητές» για να γνωρίζει από νωρίς ο κόσμος την ημερομηνία διεξαγωγής τους, καλό θα είναι να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε να δώσουμε από τώρα ημερομηνίες. Δηλ. έκαστη ομάδα, φορέας, σύλλογος κλπ να ορίσει ημερομηνίες για τις εκδηλώσεις την διοργάνωση των οποίων έχει υιοθετήσει και τελεί παραδοσιακά κατά τα τελευταία έτη. Κι όταν λέω να δώσουμε από τώρα ημερομηνίες, εννοώ άμεσα, το πλέον αργότερο μέχρι την Κυριακή 26/10 (αρχικά 12/10). Διότι:
α)Τα ημερολόγια πρέπει να φύγουν για εκτύπωση και ο χρόνος είναι πλέον λιγοστός για την παραγωγή και την άνετη διακίνησή τους.
β) Με τις παραγγελίες που έχουν ήδη δοθεί (καθώς και με την εκδήλωση ενδιαφέροντος που έχει δειχθεί από πολλούς άλλους φορείς που δεν έχουν στείλει ακόμη προκαταβολές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τεμαχίων – μέχρι στιγμής – στα 12.000 με 13.000 τεμάχια), τα ημερολόγια θα κοσμήσουν πολλούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ευρύτερα γνωστό σε όλους αυτούς τους χώρους τις εκδηλώσεις τελετών που πραγματοποιεί ο χώρος μας.
γ) Θα είναι το πρώτο ιστορικά ημερολόγιο – εορτολόγιο, τόσο ευρείας αριθμητικά διάχυσης μέσα στην κοινωνία (καταστήματα, οικίες, επιχειρήσεις κλπ) που αντί για το χριστιανικό εορτολόγιο θα περιλαμβάνει ελληνικές γιορτές και τελετές με τις ημερομηνίες που αυτές πραγματοποιούνται. Με άλλα λόγια, δημιουργούμε και προβάλλουμε μαζικά μέσα στην κοινωνία ένα Νέο Εορτολόγιο!
δ) Τα Προμήθεια, η τελετή στον Ιππόδρομο Θεσσαλονίκης, οι Ισημερίες και όλες οι άλλες εορτές που τελούνται στην Β. Ελλάδα και όπου αλλού έχουν την ευθύνη της διοργάνωσης σύλλογοι με έδρα την Θεσσαλονίκη, θα περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο. Το αυτό επιθυμούμε (να περιλαμβάνονται δηλ. στο ημερολόγιο) και οι εορτές που διοργανώνονται υπό την εποπτεία την δική σας.
ε) Αν δεν κατορθώσετε να ορίσετε ημερομηνία στο εύλογο χρονικό διάστημα που αναφέρεται παραπάνω, η εορτή της οποίας έχετε την επιμέλεια της διοργάνωσής της αναγκαστικά θα λείπει από την παρούσα έκδοση του ημερολογίου. Θα ήταν πάντως απώλεια και κρίμα κάτι τέτοιο.

γ) Σημειώσεις
Η πρόθεση για την πραγματοποίηση της έκδοσης του Ημερολογίου, η δημόσια έκκληση για  συγκεκριμενοποίηση των ημερομηνιών και για την ενημέρωση του καλλιτέχνη γι αυτές όπως και τα χρονικά περιθώρια που υπήρχαν, έγιναν ευρύτερα γνωστά μέσω της ιστοσελίδας μου εδώ και πάνω από ένα μήνα (από τις 18/8). Επαναλήφθηκαν στις 3/9. Όλες αυτές οι εκκλήσεις και οι πληροφορίες αναπαρήχθησαν σε πολλές άλλες ιστοσελίδες και στάλθηκαν επανειλημμένα μέσω ηλεκτρ. ταχυδρομείου σε πάρα πολλούς παραλήπτες από τον συνέλληνα Ιάσονα Σχίζα: ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΝ 2009

Η έκδοση του Ημερολόγίου με την θεματολογία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως είπαμε θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε λόγω της μεγάλης ζήτησης.

Η έκδοση με τους 12 Θεούς του Ολύμπου θα πραγματοποιηθεί μόνον εάν υπάρξει ζήτηση που θα ξεπερνάει τα 1.500 τεμάχια ώστε να συμφέρει οικονομικά η εκτύπωση των Ημερολογίων (η εκτύπωσή τους θα κοστίσει γύρω στα 4 €/τεμάχιο, ενώ αν ξεπεράσει η παραγγελία τα 1.500 τεμάχια το κόστος παραγωγής θα πέσει αυτομάτως στα 3 €).
Προς τούτο, καταβάλλουμε προσπάθειες εδώ στην Β.Ε. ώστε ως σύλλογοι να καταφέρουμε να φτάσουμε αυτό τον αριθμό (όπως καταλαβαίνετε, το κόστος της παραγωγής θα πρέπει να το καταβάλλουμε «ντούκου»).
Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα το καταφέρουμε. Εάν υπάρξουν κι άλλοι ελληνοπρεπείς σύλλογοι ανά την Ελλάδα που θα κάνουν παραγγελίες (με το λογότυπο του συλλόγου τους στις σελίδες), ίσως το καταφέρουμε. Ειδάλλως αποφασίσαμε ν' αφήσουμε για αργότερα την έκδοση με τους 12 Θεούς του Ολύμπου και να διακινήσουμε μόνο την έκδοση με την θεματολογία του Μεγάλου Αλεξάνδρου που λόγω της μεγάλης ζήτησης, το κόστος παραγωγής της βρίσκεται ήδη στα 3 €/τεμάχιο.


Δεν χρειάζεται νομίζω να δηλώσω ότι δεν έχω καμία οικονομικού τύπου σχέση με καμία από τις φάσεις (ούτε με την παραγωγή ούτε με την διακίνηση) όλου αυτού του αξιόλογου εγχειρήματος. Απλώς, όλους εμάς εδώ στην Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιούμαστε από κοινού τους τελευταίους μήνες, μας διακατέχει ένα αίσθημα ευθύνης γι αυτή την ιστορία (αφού από εδώ ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα) και μας ενδιαφέρει η όσο γίνεται πλατύτερη προώθησή της μέσα στο κοινωνικό σύνολο.

Πληροφορίες όπως και μακέτες για την έκδοση (σε πρώτη μορφή διότι ήδη επεξεργάζονται ορισμένες αλλαγές προς το καλύτερο) θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:
•    Ελλήνων Χρονολόγιον τοίχου 2009 Θέμα: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ!
•    Ελλήνων Χρονολόγιον τοίχου 2009 – Θέμα: ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΘΕΟΙ!
•    ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ 2009 – Αρχαιοπρεπές Ημερολόγιον τοίχου!

Θα παρακαλούσα, εφόσον οριστούν ημερομηνίες για τις εορτές και τελετές που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2009, να ενημερωθούμε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικώς ώστε να ενταχθούν οι ημερομηνίες στο σώμα του υπό έκδοση Ημερολογίου.

Τηλέφωνα και ηλεκτρ. διευθύνσεις:
Τρύφων Μανώλης, 2310.316815  &  6932.302778, tryfongr@otenet.gr
Γιώργος Φωτεινός, 2310 280240, 2310 261051, georgefotinos@yagoo.gr

Έρρωσθε!

Γιώργος Φωτεινός

Αρχική Επιστολή:

Προς
τους εν Ελλάδι τε και Κύπρω, πάσης φιλοσοφικής και ιδεολογικής κατευθύνσεως ελληνοπρεπείς φορείς και τους εκπροσώπους τους 
(κατά σειρά αλφαβητική)
ΕΑΡ
Εκατηβόλος
Έλευσις
ΕΛΛΗΝΑΪΣ
Ελληνική Εταιρεία Αρχαιοφίλων
Ένωση Σαμίων Εθνικών
Ευμολπίδες
Ηλιοδρόμιον
Σπαρτιατικές Μόρες – Ελληνικόν Άγημα
ΥΣΕΕ
ΥΣΕΕ Β.Ε.


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x