Δεν παγώνουν οι μισθοί, λέει ο Παπανδρέου! Άλλο ένα μνημείο αξιοπιστίας

Δεν παγώνουν οι μισθοί, λέει ο Παπανδρέου! Άλλο ένα μνημείο αξιοπιστίας


0 0 ψήφοι
Article Rating

Της απεσταλμένης μας στις Βρυξελλες Δωρας Aντωνιου

Τέλος στα σενάρια για λήψη έκτακτων μέτρων σε μισθούς και συντάξεις έβαλε ο πρωθυπουργός χθες από τις Βρυξέλλες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής. «Δεν θα την πληρώσει ο μισθωτός, δεν θα προχωρήσουμε σε περικοπές και πάγωμα μισθών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οπως επισήμανε, η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής: «Δεν είμαστε εκεί, αν ήμασταν θα κόβαμε μισθούς. Η προσπάθειά μας είναι να μη φτάσουμε εκεί». Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε το κοινωνικό κράτος, ήρθαμε να άρουμε ανισότητες» και περιέγραψε τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση ως «αλλαγές που θα πονέσουν, αλλά μόνο εκείνους που πρέπει να πονέσουν».

Ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, για την οποία είπε ότι κληροδότησε τεράστιο έλλειμμα και χρέος, αλλά και έλλειμμα αξιοπιστίας. Επέμεινε δε ότι το μήνυμα που θέλησε να περάσει στους Ευρωπαίους εταίρους είναι ότι οι αιτίες της κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι πολύ διαφορετικές από τις αιτίες της κρίσης στις οικονομίες άλλων χωρών και, ως εκ τούτου, οι συνταγές που εφαρμόσθηκαν εκεί, δεν είναι αποτελεσματικές για την ελληνική περίπτωση. «Είναι δικά μας προβλήματα, τα γνωρίζουμε και εμείς θα τα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν ζήτησε από τους ομολόγους του προνομιακή μεταχείριση, αλλά στήριξη και αλληλεγγύη.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Τρίπτυχο ενίσχυσης

Για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η κυβέρνηση, με στόχο μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία, θα κινηθεί στο τρίπτυχο ενίσχυσης και τόνωσης της οικονομίας, νοικοκυρέματος του δημοσίου τομέα και στροφής στην πράσινη ανάπτυξη. Περιέγραψε τις πολιτικές που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα ως «μεγάλες θεσμικές αλλαγές», οι οποίες θα αποδώσουν και θα συνεχίσουν να αποδίδουν σε βάθος χρόνο, σε αντίθεση με την πρόσκαιρη απόδοση των έκτακτων μέτρων. Αυτές οι θεσμικές αλλαγές, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, στοχεύουν στην πάταξη της συστηματικής διαφθοράς, η οποία αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομία και τις επενδύσεις, την αντιμετώπιση της πελατειακής νοοτροπίας, την περικοπή της σπατάλης, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο όλων των υπουργικών αποφάσεων, οι αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και η μετάβασή της από πέντε επίπεδα σε τρία εντός του 2010, που θα επιφέρει μείωση των θέσεων αιρετών και της γραφειοκρατίας και οι αλλαγές στη φορολόγηση, με στόχο τη διαμόρφωση μιας άλλης φορολογικής συνείδησης. Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την ανάγκη συστράτευσης των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων στη μάχη για την πάταξη της διαφθοράς.

Τέλος, αφού έκανε λόγο για «απαράδεκτες» αναλύσεις για την ελληνική οικονομία, έστειλε μήνυμα προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, επικαλούμενος τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε ότι είναι απαράδεκτο οικονομίες χωρών να είναι έρμαια στις αξιολογήσεις διαφόρων οίκων.


Πηγή: Olympia

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x