Αλβανία: Στην αρχαία Φοινίκη ανακαλύφθηκαν έξι σειρές θεάτρου

Αλβανία: Στην αρχαία Φοινίκη ανακαλύφθηκαν έξι σειρές θεάτρου


0 0 ψήφοι
Article Rating

Οι ανασκαφές της ιταλο-αλβανικής ομάδας αρχαιολόγων έφερε  στο φως τεράστιες λίθινες θέσεις  του Θεάτρου της αρχαίας Φοινίκης.
Σεπτέμβριος 15, 2010

Ιταλο-αλβανική αρχαιολογική αποστολή, έφερε στο φως, χθες, λίθινα καθίσματα υπαίθριου αρχαίου θεάτρου στο χώρο της αρχαία Φοινίκης, την άλλοτε πρωτεύουσα της Ηπείρου, σύμφωνα με τον ιστορικό Πολύβιο.

Οι λίθινες σειρές είναι κατά δέκα φορές μεγαλύτερες από εκείνες που βρέθηκαν στην αρχαία ελληνική πόλη των ελλαδο-αλβανικών συνόρων, Βουθρωτόν ή στα αλβανικά: Butrint.

«Είναι μια ανακάλυψη που σηματοδοτεί μια νέα ώθηση στο έργο των αρχαιολόγων για να βγει στο φως το μεγαλύτερο θέατρο της Νότιας Ηπείρου και της Ιλλυρίας», δήλωσε ο αλβανός αρχαιολόγος Dhimitër Çondi, στην αλβανική εφημερίδα ‘Στάρτ'.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί όλο το ανασκαφικό έργο, ώστε να αποκαλυφθεί το πανάρχαιο θέατρο της αρχαίας Φοινίκης, που πάλε ποτε ήταν η πρωτεύουσα της Χαονίας.

Στις ανασκαφές που διεξάγονται στη Βασιλική και στο της Φοινίκης (αλβανικά: Finiqit), προίσταται ο διευθυντής του Ινστιτούτο ς των Τιράνων και οι καθηγητές Shpresa Gjongecaj και Sandro de Maria από την ιταλική αποστολή.


Αυτές τις ημέρες δίνεται μεγαλύτερη έμφαση από την ιταλο-αλβανική αποστολή οι ανασκαφές που πραγματοποιούνται στη Βασιλική της Φοινίκης.

Βασικός σκοπός, σύμφωνα με τον καθηγητή αρχαιολογίας της Μπολόνια, Ενρίκο Γκεόργκι, είναι πλήρης αποκάλυψη της Βασιλικής ώστε να ανακασκευαστεί ο χάρτης των κατοικιών της αρχαίας πόλης καθώς και η ολοκλήρωση των έργων που γίνονται ώστε να καταστεί ο χώρος προσπελάσιμος για το κοινό.

Πηγή: Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x