Wikileaks: Τί λένε τα πρώτα έγγραφα για την Ελλάδα!

Wikileaks: Τί λένε τα πρώτα έγγραφα για την Ελλάδα!


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τρία απόρρητα ντοκουμέντα για την Ελλάδα αποκαλύπτονται από τα χιλιάδες έγγραφα που φέρνει στο φως το Wikileaksκαι αφορούν τις επικοινωνίες ανώτερων αξιωματούχων οι οποίοι διατυπώνουν εκτιμήσεις και γνώμες για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι, προς το State Department, με την ένδειξη SECRET/NOFORN που σημαίνει απόρρητη ενημέρωση, ο αμερικανός πρέσβης, Charles Rivkin περιγράφει τη συνάντηση που είχε ο βοηθός του στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 με πολιτικούς αναλυτές. Ανάμεσα τους ο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ, ο οποίος εξέφρασε «την αισιοδοξία του ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα είναι σταθερή και θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία για πρόοδο στο θέμα της ονομασίας μεταξύ Ελλάδας και “ς”».

Ο Λεβίτ υποστήριξε ότι «είτε συντηρητική, είτε σοσιαλιστική η νέα κυβέρνηση θα είναι δυνατότερη και θα μπορεί να είναι πιο ευέλικτη στις διαπραγματεύσεις». «Αν πείσουμε τη να εγκαταλείψει την ιδέα του δημοψηφίσματος και την Ελλάδα να μην επιμείνει στο θέμα των διαβατηρίων θα επιτύχουμε πρόοδο».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

 

Ευρωπαϊκή Ένωση- Κύπρος και Ελλάδα

Σε αυτό το τηλεγράφημα η Τουρκία λέει πώς «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις καθυστερούν λόγω των εμποδίων που προκαλούν μερικές χώρες, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Κύπρος». Συγκεκριμένα ο κ. Σινιρλίογλου δείχνει ενοχλημένος με τον Γάλλο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί που με τη στάση του οδήγησε στο περαιτέρω χάσμα μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και του μουσουλμανικού κόσμου.


Για το κυπριακό ο ίδιος αναφέρει: «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους κάνει άτρωτους. Οι ελληνοκύπριοι, λέει, θέλουν ο κόσμος να ξεχάσει την πρόοδο που επιτεύχθηκε από το σχέδιο Ανάν το 2004. Προσποιούνται ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο κοινοτήτων στο νησί είναι εσωτερική τους υπόθεση, παρόλο που και βάση συνθήκης είναι διεθνές θέμα εδώ και 50 χρόνια».

Ο Σινιρλίογλου δέχθηκε θετικά την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου σε επιστολή του Ερντογάν, στις 30 Οκτωβρίου με την οποία ζητούσε να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για να συζητήσουν θέματα που χρόνια επιζητούν λύση. Τόνισε ότι αντιλαμβάνεται γιατί καθυστέρησε να απαντήσει ο κ. Παπανδρέου, αποδίδοντας την καθυστέρηση στην οικονομική κρίση. Με βάση την απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Σινιρλίογλου είπε ότι η Τουρκία περιμένει να αρχίσουν σύντομα οι συνομιλίες.

 

Επιχείρηση “ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑ”

Αναδρομή στις προσπάθειες των στρατιωτικών της Τουρκίας να κάνουν πραξικόπημα και να εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, γίνεται σε τηλεγράφημα από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς την Ουάσιγκτον. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2010 και η διαβάθμιση του είναι απλά «εμπιστευτικό».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί γνωρίζουν ότι τα πραξικοπήματα δεν είναι πλέον αρεστά στη κοινή γνώμη και γι΄ αυτό έφτιαχναν σενάρια που θα δικαιολογούσαν την επέμβασή τους. Ένα απ΄ αυτά το πιο ενδιαφέρον ήταν η «Βαριοπούλα».

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι στρατιωτικοί είχαν σχεδιάσει αυτή την επιχείρηση που προέβλεπε βομβιστικές επιθέσεις σε τζαμιά ώστε να προκληθεί ένταση που θα εξελισσόταν σε κρίση με την Ελλάδα κι έτσι να δικαιολογούσαν την ανάγκη επέμβασης του στρατού.


Αντίδραση του Λευκού Οίκου

Με ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος αναφερόμενος στη διαρροή των εγγράφων έκανε λόγω για «σοβαρό έγκλημα» που προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια σε όλες τις κυβερνήσεις στον κόσμο.

Ο ιστότοπος Wikileaks και αυτοί που διέδωσαν αυτές τις πληροφορίες “είναι εγκληματίες” κατάγγειλε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Ρόμπερτ Γκιμπς.

Η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας συνιστά «βαθύτατη παραβίαση του νόμου και μια σοβαρή απειλή για αυτούς που καθοδηγούν και βοηθούν την εξωτερική μας πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Γκιμπς.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας ανέφερε ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι «τουλάχιστον δυσαρεστημένος» από τις διαρροές.

«Μπορούμε να πούμε χωρίς να υπερβάλουμε ότι ο πρόεδρος είναι τουλάχιστον δυσαρεστημένος αφότου ενημερώθηκε την τελευταία εβδομάδα για τις προσεχείς δημοσιοποιήσεις» 250 χιλιάδων απόρρητων εγγράφων της αμερικανικής διπλωματίας, τόνισε καταλήγοντας ο κ. Γκιμπς. [Επίκαιρα]

Πηγή: ΕΛΛΑΣ

Σύνδεσμος στην Πηγή…


Διαρροές από το πρωθυπουργικό γραφείο δείχνει το WikiLeaks – 1758 έγγραφα για Ελλάδα & South Stream

ImageΣυνολικά 1758 “καυτά” έγγραφα για τις ελληνοτουρκικές και ελληνοσκοπιανές σχέσεις έρχονται τις επόμενες ώρες στην δημοσιότητα από το Wikileaks αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες. Ένα από αυτά με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου 2009, αναφέρεται στη “νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές στην Ελλάδα, η οποία θα επιδείκνυε μεγαλύτερη ευελιξία και θα λυνόταν το Σκοπιανό”! Περίπου 1250 έγγραφα αφορούν την Κύπρο. Όλα θα έρθουν στην δημοσιότητα τις επόμενες ώρες ή μέρες.

Φαίνεται ότι οι γνώριζαν το περιεχόμενο της απόρρητης αλληλογραφίας Παπανδρέου-Ερντογάν, γιατί σε ένα από αυτά τηλεγραφήματα αναφέρεται σε φράσεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Επειδή η διαρροή έχει γίνει στην Αθήνα, σίγουρα θα έπρεπε να ανθεωρηθεί το πλέγμα ασφαλείας του πρωθυπουργικού γραφείου. Στις επόμενες ώρες θα έχουμε νεότερα.

Θέμα αγωγού South Stream τίθεται αναφορικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σύλβιο Μπερλουσκόνι, για τον οποίο γράφουν σε ένα τηλεγράφημα από την Ρώμη, ότι “Έτσι όπως πάει οδηγεί την στην αγκαλιά του Πούτιν”! Φαντασθείτε τι θα γράφουν για τον Κώστα Καραμανλή που ήταν ο πρώτος που είχε υπογράψει τον South Stream!

Όσο για το πως βλέπουν την ρωσική πολιτική ηγεσία το περιεχόμενο ενός τηλεγραφήματος αρκεί: Εκεί, καταγγέλλεται πως η σχέση ανάμεσα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και τους επιτελείς της ρωσικής μαφίας είναι τόσο στενή, που η έχει γίνει ένα «εικονικό μαφιόζικο κράτος»!

Σε άλλο “καυτό” έγγραφο οι δια του υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέϊτς, αμφιβάλουν για την επιτυχία ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν: “Το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των , αλλά χωρίς η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη”, είχε τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks.

Ερωτηθείς από τον Μορέν για την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν χωρίς τη στρατιωτική αρωγή των Αμερικανών, ο Γκέιτς απάντησε «πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα πετύχαινε, όμως το Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση», σύμφωνα με το έγγραφο των συμπερασμάτων από τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, που δημοσιεύει η Wikileaks.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει την εντύπωση μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν.

Αναφερόμενος στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο αμερικανός υπουργός τόνισε πως «πιστεύει πως ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου».

Ο Γκέιτς σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους από μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και έχει ταχθεί κατʼ επανάληψη υπέρ της λύσης των διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι «τρελός» και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του «σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τα έγγραφα που αφρούν την λατινοαμερικανική χώρα..

«Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει» σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον. Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2.009.

«Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο με τη συνομιλία Λετίβ-Γκόρτον, ένα από τα 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματiκά έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks,όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Περίπου 800 αμερικανικά διπλωματικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks αφορούν το ΝΑΤΟ, αλλά κανένα εξ αυτών δεν είναι «'ακρως απόρρητο», γράφει στην κυριακάτικη έκδοσή της η βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ».

«Υπάρχουν 799 ντοκουμέντα που αφορούν το ΝΑΤΟ. Μεταξύ αυτών τα 111 είναι χαρακτηρισμένα «απόρρητα» και 520 είναι χαρακτηρισμένα «εμπιστευτικά», αλλά κανένα δεν είναι «άκρως απόρρητο», σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που κατέχει η εφημερίδα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x