Εγκαινιάστηκε Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου για τη χρηματοδότηση του Wikileaks

Εγκαινιάστηκε Ίδρυμα για την Ελευθερία του Τύπου για τη χρηματοδότηση του Wikileaks0 0 ψήφοι
Article Rating

Ένα «Ίδρυμα για την του Τύπου» το οποίο θα χρηματοδοτήσει και θα υποστηρίξει τις οργανώσεις που δέχονται επίθεση επειδή δημοσίευσαν την αλήθεια, ανάμεσά τους και τον ιστότοπο Wikileaks, εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα από προσωπικότητες στις , αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ιστοσελίδα του Τζούλιαν Ασάνζ.

Το Ίδρυμα προτίθεται να προωθήσει και να χρηματοδοτήσει «την επίμονη ερευνητική δημοσιογραφία, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος που θα έχει ως στόχο να αποκαλύψει πράξεις κακοδιαχείρισης, τη διαφθορά και τις παράνομες πράξεις εκ μέρους της κυβέρνησης».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Ντάνιελ Έλσμπεργκ που έδωσε τα περίφημα έγγραφα του

Πενταγώνου στους New York Times το 1971, το μέλος του EFF, Τζον Πέρι Μπάρλοου, η δημοσιογράφος, μπλόγκερ και ακτιβίστρια υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων Σένι Ζαρντάν και ο ηθοποιός Τζον Κιούζακ.

Το Wikileaks έγινε παγκόσμια γνωστό το 2010 με τη δημοσίευση εμπιστευτικών και απόρρητων εγγράφων του αμερικανικού στρατού για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και περίπου 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τις γιγαντιαίες εταιρείες πιστωτικών καρτών Visa και Mastercard, τον ιστότοπο εκκαθάρισης πληρωμών μέσω Διαδικτύου Paypal και την Bank of America, ότι μπλόκαραν «το 95% των δωρεών προς όφελος του Wikileaks», γεγονός που προκάλεσε μείωση των οικονομικών αποθεμάτων του «από πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια το 2010, σε λιγότερο από χίλια δολάρια το Δεκέμβριο του 2012».

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Ασάνζ είχε ισχυριστεί ότι αυτό το μπλοκάρισμα των δωρεών είχε ως αποτέλεσμα μια συνολική απώλεια εσόδων ύψους 36,9 εκατομμυρίων ευρώ.

«Πολεμήσαμε αυτόν τον ανήθικο αποκλεισμό για δύο ολόκληρα χρόνια. Τον καταρρίψαμε ενώπιον των δικαστηρίων στη Γαλλία και τη Γερμανία, και σήμερα, με τους γενναιόδωρους και ισχυρούς φίλους μας, οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν στην Πρώτη Τροπολογία [του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία κατοχυρώνει την ελευθερία του Τύπου] θα τον καταρρίψουμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει ο Ασάνζ σε ανακοίνωσή του.

Το Ίδρυμα δίνει τη δυνατότητα «οι δωρεές προς το Wikileaks να εκπίπτουν πλέον από τους φόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη» και επιτρέπει τη χρηματοδότηση και άλλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων, όπως οι TheupTake, TheNationalSecurityArchive και MuckRockNews.

Η ιστοσελίδα του Freedom Of the Press Foundation

 

http://news.in.gr

 

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x