Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου»

Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου»


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τίθεται από σήμερα 22 Φεβρουαρίου 2011 σε δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου ς, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου».

Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσπίζεται το γενικό πλαίσιο ρύθμισης για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου, σύμφωνα με την Απόφαση-πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 28ης -11-2008, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προσέγγιση του ποινικού δικαίου των κρατών-μελών αναφορικά με την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα.
Ο νόμος αυτός βασίζεται επίσης και στην από 7 Μαρτίου 1966 Διεθνή Σύμβαση «περί καταργήσεως πάσης μορφής φυλετικών διακρίσεων» που κυρώθηκε με το Ν.Δ. 494/1970 και οι επιταγές της οποίας είχαν υλοποιηθεί με τον ν. 927/1979 που καταργείται από τον παρόντα νόμο.

Στην χώρα μας, οι συμπεριφορές που αποβλέπουν σε φυλετικές διακρίσεις έχουν ποινικοποιηθεί, ως ένα βαθμό, όπως προαναφέρθηκε από τον ν. 927/1979. Δεδομένου, όμως, ότι ο παραπάνω νόμος έχει εφαρμοστεί ελάχιστα και ήδη κρίνεται ανεπαρκής, ενόψει των σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας κατά τη μετάβασή της σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία, η ισότιμη προστασία όλων των ατόμων, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα φυσικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά τους ή τον γενετήσιο-σεξουαλικό προσανατολισμό τους, προβάλλει ως πρωταρχική υποχρέωση του κράτους.

Για το λόγο αυτό θεωρείται επιβεβλημένη η εισαγωγή ενός επικαιροποιημένου και βελτιωμένου νομοθετήματος, σε αντικατάσταση του προηγουμένου, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικότερα οι σοβαρές μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών και ξενόφοβων συμπεριφορών. Στο εγχείρημα αυτό, αναγκαία είναι η στάθμιση με τα οιονεί ανταγωνιστικά ατομικά δικαιώματα, όπως αυτό της ελευθερίας της έκφρασης (βλ. άρθρο 10 της EΣΔΑ και άρθρα 14-16 του Συντάγματος).

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Με τις ρυθμίσεις του παρόντος σχεδίου νόμου δημιουργείται ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση των εκδηλώσεων ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και των εγκλημάτων που τελούνται με τέτοια κίνητρα, καλύπτοντας συγκεκριμένες και ειδικότερες πτυχές του θέματος, εισάγοντας νομικά μέσα προστασίας και προβλέποντας αναλογικές και αποτελεσματικές κυρώσεις. Ειδικότερα:

α. – Εξασφαλίζεται ότι η διερεύνηση και ποινική δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας γίνεται αυτεπάγγελτα και δεν εξαρτάται από αναφορές ή καταγγελίες των θυμάτων, τα οποία είναι συχνά ιδιαιτέρως ευάλωτα και διστάζουν να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες.

β. – Θεσπίζεται η διοικητική ευθύνη των νομικών προσώπων που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο σε εκδηλώσεις ρατσισμού και ξενοφοβίας ή στη διάπραξη εγκλημάτων με τέτοια κίνητρα.


γ. – Επεκτείνεται η προστασία και σε ομάδες ή πρόσωπα που δεν προσδιορίζονται μόνο με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή τους αλλά και τον γενετήσιο-σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Επίσης, εκτός από τις προσβολές εναντίον ομάδων ή προσώπων αξιόποινες θεωρούνται και οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές εκδηλώσεις που στρέφονται κατά πραγμάτων (κινητών ή ακινήτων), τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως ή κατ' αποκλειστικότητα από τις παραπάνω ομάδες ή πρόσωπα (όπως π.χ. θρησκευτικά αντικείμενα, εθνικά σύμβολα, οίκοι λατρείας, χώροι διαμονής, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, κλπ.).

Η διαφάνεια αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως και η συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των επιλογών της. Για αυτό, σας καλώ, να συμμετάσχετε στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, διατυπώνοντας τις απόψεις και τις παρατηρήσεις σας στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 03 Μαρτίου 2011 και, αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Χάρης Καστανίδης
Υπουργός ς, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Πηγή: http://www.opengov.gr/ministryofjustice/?p=1012


Ανοικτή επιστολή στον υπουργό της «δικαιοσύνης»: Είστε «εχθροπαθής» κ. υπουργέ ;

Είναι σαφές κ. υπουργέ και θα το γράψω χωρίς περιστροφές:

ΘΑ ΣΑΣ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΑΠΑΙΣΙΟ ΝΟΜΟ ΣΑΣ, ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ.

Ο φίλος μου ο Κάστωρ, μου έστειλε το παρακάτω κείμενο, το οποίο αφορά την: “Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Δικαίου»”

Κύριε υπουργέ της «δικαιοσύνης»

Μετά την εκδίωξη του κομμουνισμού ο ολοκληρωτικός ναζισμός της νέας τάξης πραγμάτων αποπειράται με ένα κατάπτυστο για κάθε ελεύθερο και ελευθερόφρονα άνθρωπο νόμο να καταστήσει τους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους όμηρους και άφωνους παρατηρητές της φίμωσής τους.

Το «1984» του μεγάλου συγγραφέα και αγωνιστή Τζ. Οργουελ και ο «Μεγάλος Αδελφός», ο «αόρατος» πρωταγωνιστής του αποκτούν σάρκα και οστά με την ενέργεια της σημερινής κυβέρνησης και το νομοσχέδιο που εισάγει την ουσιαστική προληπτική φίμωση και τον έλεγχο του ψυχισμού τρίτων.

Όταν κ. υπουργέ ανέλυα στο site διαλόγου του ΠΑΣΟΚ τις έννοιες και τις αρχές της διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, κάποιος εκ των διαδικτυακών συνομιλητών μου, δηλώνω οπαδός του ΠΑΣΟΚ, με αποκάλεσε «παλιοκομμούνι» και με πίεσε με ύβρεις και απειλές να παύσω να αναλύω «κομμουνιστο-μαρξιστικές ιδέες». Αυτή ήταν η θεώρησή του για την ίδια την ιστορική ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ. Ως ελευθερόφρονας άνθρωπος δεν ζήτησα και δεν ζητώ την «προστασία» κανενός …

Εσείς κ. υπουργέ προχωρήσατε σε μία ενέργεια την οποία δεν σας την ζήτησα, ούτε θα σας την ζητήσω ποτέ (αν και πολλάκις θιγόμενος), γιατί θίγει βάναυσα την ελευθερία του ανθρώπου και της έκφρασής του. Η ενέργεια σας αυτή κ. υπουργέ προσβάλλει τα θέσφατα της ανθρώπινης ύπαρξης και κάθε θεμελιώδους έκφρασης της προσωπικότητάς του.

Παρότι νομικός δεν θα γράψω νομικά και δεν θα επικαλεστώ στην παρούσα επιστολή μου το Σύνταγμα και τις δεκάδες διατάξεις διεθνών συμβάσεων που προστατεύουν απόλυτα την ελευθερία της κάθε περιεχομένου ανθρώπινης έκφρασης, την οποία παραβιάζετε βάναυσα και κατάφορα με το νομοσχέδιό σας.

Θα σας επισημάνω μόνο, ότι με την συμπεριφορά σας αυτή προκαλείτε αυτομάτως στο μυαλό μου την εικόνα του ανθρώπου που φορά μία μαύρη μπότα και επιδιώκει να καταπιέσει και να πατήσει βάναυσα ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, μου προκαλείτε έντονη ανάστροφο αντιφασιστική «εχθροπάθεια».

Ο ειδικός ποινικός νόμος τον οποίο εισάγετε είναι της αυτής αξίας και περιεχομένου με τους ναζιστικούς νόμους που απαγόρευαν και τιμωρούσαν την έκφραση αντιεθνικών, κομμουνιστικών και άλλων απόψεων.

Βεβαίως πλέον και μετά ταύτα, αν και σας κατέτασσα στους διασωθέντες από το κυβερνητικό πολιτικό ναυάγιο, δεν σας θεωρώ πια ούτε «σύντροφο», ούτε δημοκράτη, ούτε καν θα ήθελα να συνυπάρχω μαζί σας σε καμία συλλογικότητα, γιατί μου προκαλείτε έντονα αρνητικά συναισθήματα.

Ο νόμος που προτείνετε είναι χαρακτηριστικός νόμος φασιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος και περιέχει όλα τα προληπτικά μέτρα απαγόρευσης που αυτά εφαρμόζουν, όλα τα «απαγορεύεται» που εγκαθιδρύουν και χαρακτηρίζουν ολοκληρωτικά κάποια καθεστώτα. Δείχνει καθαρά φασίζουσα ολοκληρωτική νοοτροπία σύνταξης με αοριστολογικό, γενικευτικό περιεχόμενο που κατατάσσει τις αντίστοιχες ποινικές διατάξεις στην κατηγορία των πλέον ακραίων ασαφών κατά τα όρια διατάξεων.

Έκανα λόγο για τον Οργουελ … . Το νομοσχέδιο με τον καινοφανή και επιστημονικά ανύπαρκτο όρο της «εχθροπάθειας» εισάγει ως ποινικά κολάσιμη και απαγορευτέα μία εσωτερική κατάσταση του προσώπου (αυτό καταμαρτυρεί το συνθετικό «-πάθεια»).

Ελέγχεται ποινικά η εσωτερική πεποίθηση, μια εσωτερική τάση του προσώπου να «εχθρεύεται», ελέγχεται το φρόνημά του, ο στενός εσωτερικός κύκλος σκέψης του, η έκφρασή του κατά την πιθανή πρόκληση αυτής στον εσωτερικό κόσμο τρίτων. Αυτό αποτελεί ακραίο και πρωτοπόρο δείγμα φασισμού και ολοκληρωτισμού του προληπτικού συστήματος (αυτό όπως είπαμε ακολουθούν όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα).

Ο νόμος σας κύριε υπουργέ όχι μόνο είναι φασιστικός, αλλά είναι για τα σκουπίδια, για τον μεσαίωνα και τις «μάγισσες» που κυνηγούσαν οι «ιεροεξεταστές» με τα αυτά ασαφή, απροσδιόριστα και προσωπικά τους κριτήρια. Ως ελεύθεροι πολίτες και άνθρωποι εγώ και άλλοι σας δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να εφαρμόσετε αυτό το νόμο. Προτιμούμε να μας βρίζουν οι φασίστες παρά να επιβληθεί ο φασιστικός νόμος.

Εάν θέλατε ή θέλετε να προστατεύσετε την κοινωνία από τον ρατσισμό εσείς και οι όμοιοί σας, θα έπρεπε να φροντίσετε πρωτίστως, ώστε να ασκούνται αδιακώλυτα και ίσα όλα τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των ανθρώπων.

Αυτό είναι το έργο της πολιτείας – κράτους και όχι η χυδαία φίμωση της έκφρασης των ανθρώπων.

Το νομοθέτημά σας θα έπρεπε να περιέχει μόνο καταδίκη και ακυρότητα των πράξεων που παρεμποδίζουν ή διακρίνουν στην ακώλυτη και ίση άσκηση των δικαιωμάτων, ατομικών και κοινωνικών, με βάση διακρίσεις φυλής, φύλου, χρώματος, έθνους, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων (οι τελευταίες δεν περιέχονται στο ακραίο τερατούργημά σας).

Αυτή είναι η έννοια της δημοκρατίας και της ισοπολιτείας και ο,τιδήποτε πέρα από αυτό είναι επονείδιστη διαστροφή και κατάλυση των θεμελιωδών αρχών της.

Αντί λοιπόν να τιμωρείτε την «εχθροπάθεια» με ακραία αδικήματα αφηρημένης διακινδύνευσης (είναι τα αδικήματα όπου τιμωρείται η θεωρητική δυνατότητα πρόκλησης αορίστου κινδύνου) θα έπρεπε να περιέχει το νομοσχέδιό σας μόνο θετικές διατάξεις που θα ακύρωναν κάθε πραγματική ενέργεια διακρίσεων και όχι με «εγκλήματα» δυνητικής αφηρημένης υπόστασης.

Ούτε κ. υπουργέ μπορείτε να ακυρώνετε και να ποινικοποιείτε την ιστορική και επιστημονική έρευνα (άρθρο 4).

Είστε «εχθροπαθής» κ. υπουργέ ;

Κ. υπουργέ, ως Πόντιος, έχετε πολλάκις παραστεί, μιλήσει και εκφραστεί σε εκδηλώσεις του ποντιακού ελληνισμού για τα θέματα της γενοκτονίας. Έχετε πολλάκις κατηγορήσει την Τουρκία για την εγκληματική συμπεριφορά της, τότε και σήμερα. Κατ' εμέ ορθώς έχετε πράξει, αν και κάποιες φορές ίσως ορμώμενος και από προσωπικές μνήμες και συναισθηματισμό ξεπεράσατε το μέτρο.

Σε όλες αυτές τις αναφορές σας κ. υπουργέ ήσασταν «εχθροπαθής» κατά της Τουρκίας και προκαλούσατε στο ακροατήριο «εχθροπάθεια» με άγνωστες συνέπειες και επειδή κάποιες εκ των ανωτέρω υφίστανται έγγραφες ή στο διαδίκτυο θα με βάλετε στον κόπο να προκαλέσω άλλους (όχι εμένα γιατί είμαι ελευθερόφρονας) να σας μηνύσουν, διότι με τις δηλώσεις σας αυτές υπάρξει προκαλείται ή διεγείρεται εχθροπάθεια κατά ομάδων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή κατά τρόπο που δυνητικά μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την δημόσια τάξη.

Ομοίως πρέπει να συμβεί με όσους μιλούν για τα εγκλήματα της Τουρκίας στην Κύπρο, για τις γερμανικές θηριωδίες στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη, για τα εγκλήματα των Τούρκων κατά του Ελληνισμού, για τα εγκλήματα των Γερμανών κατά των Εβραίων, του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων κ.ο.κ.

Είναι σαφές κ. υπουργέ και θα το γράψω χωρίς περιστροφές :

ΘΑ ΣΑΣ ΤΑΡΑΞΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΑΠΑΙΣΙΟ ΝΟΜΟ ΣΑΣ, ΕΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΠΑΘΕΙΣ ΕΜΠΝΕΥΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΠΑΔΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ.

Προτείνω την άμεση συγκρότηση Μ.Κ.Ο. (να μας επιχορηγούν …) με σκοπό να μηνύει με βάση το νόμο αυτό όσους τον ψήφισαν και τον στηρίζουν.

Υ.Γ. Όπως είδατε οι χαρακτηρισμοί μου είναι αμιγώς πολιτικοί, συνεπώς δεν προκαλούν «εχθροπάθεια» !!!.

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2011/02/blog-post_8139.html


.-
0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x