Βραβεία σε ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποινικού Δικαίου

Βραβεία σε ομάδα φοιτητών του ΑΠΘ που συμμετείχε στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποινικού Δικαίου0 0 ψήφοι
Article Rating

Γυναίκες εξαναγκάζονται σε γάμους, ενώ παιδιά απαγάγονται και στρατολογούνται στη διάρκεια εμφύλιας σύρραξης. Πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που εκδικάζονται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να αποτελούν πραγματικότητα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για το «σενάριο» μιας δίκης που εκτυλίχτηκε στην παραπάνω ολλανδική πόλη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Διαγωνισμού Ποινικού Δικαίου, με τη συμμετοχή φοιτητών Νομικής από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Το «παρών» έδωσε και ομάδα φοιτητών του Τμήματος Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που, αν και συμμετείχε για πρώτη φορά στο

συγκεκριμένο διαγωνισμό, κατάφερε να κερδίσει δύο βραβεία: της «Καλύτερης Εισαγγελίας» ανάμεσα σε όλες τις ομάδες (που προέκυψε από το συνδυασμό της βαθμολογίας γραπτών και προφορικών) και της «Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ομάδας», αφήνοντας «πίσω» πανεπιστήμια μεγάλων χωρών της ηπειρωτικής Ευρώπης, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Επίσης, η ελληνική ομάδα πέτυχε μια ακόμη σημαντική διάκριση, καθώς ήρθε 4η μεταξύ συνολικά 60 πανεπιστημίων από όλο τον κόσμο.

“Οι φοιτητές, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, προετοιμάστηκαν μήνες για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ύστερα από κλήρωση, οι ομάδες λαμβάνουν είτε το ρόλο της εισαγγελίας είτε το ρόλο του κατηγορουμένου στην υπόθεση, άρα θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διδάκτορας του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ Ιωάννης Ναζίρης, που ανέλαβε και την προετοιμασία της τετραμελούς ομάδας των φοιτητών.

“Είναι μια διαδραστική εκπαιδευτική δραστηριότητα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους φοιτητές. Τα παιδιά δουλεύουν σε καθημερινή βάση σαν να ήταν πραγματικοί δικηγόροι, σε μια ξένη γλώσσα, με υλικό ξένης προέλευσης. Οι φοιτητές καλούνται να είναι ο συνήγορος και ο υπερασπιστής, όπως ακριβώς θα συνέβαινε πραγματικά. Είναι μια ρεαλιστική αποτύπωση δίκης, όπου αναγκάζονται οι φοιτητές να μπουν στο πετσί του ρόλου» πρόσθεσε ο κ. Ναζίρης.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν στην ομάδα, η οποία εργάστηκε υπό την επιστημονική ευθύνη της καθηγήτριας του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου είναι οι: Στέργιος Αϊδινλής, Ιφιγένεια Ξανθοπούλου, Δάφνη Λίμα και Αλκης Τριανταφυλλίδης. Την προετοιμασία εκτός από τον κ.Ναζίρη ανέλαβε και ο λέκτορας του Τμήματος Νομικής, Κωνσταντίνος Χατζηκώστας.

καθημερινη

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x