Στην Βουλή συζητήθηκε το θέμα του Βωμού στις 16/5/2011. Ερωτήσεις και απαντήσεις…

Στην Βουλή συζητήθηκε το θέμα του Βωμού στις 16/5/2011. Ερωτήσεις και απαντήσεις…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Βουλή – Ολομέλεια: Συζήτηση ερώτησης του Β. Αποστολάτου για την τύχη του Βωμού των 12 θεών και του Ελέους, στο Θησείο. Απάντηση Τ. Χυτήρη

Ο Βωμός των 12 θεών στο Θησείο, δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Θα παραμείνει ωστόσο καταχωμένος στο έδαφος, προκειμένου να προστατευτεί, μέχρι την ώρα που θα γίνει κατορθωτό να αναδειχθεί… όπως πρέπει, μετά την νέα μελέτη για τις σιδηροδρομικές γραμμές – ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βαΐτση Αποστολάτου (ΛΑΟΣ) στη Βουλή.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, μετέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, το αίτημα «εκατοντάδων ευαισθητοποιημένων πολιτών», να μην καταχωθεί στο έδαφος ο Βωμός, ο οποίος αναδείχθηκε κατά τις εργασίες ανακαίνισης του Ηλεκτρικού, πάνω στις γραμμές του, στο σημείο που αυτές διασχίζουν την αρχαία αγορά.
«Ονομάζεται Βωμός των 12 θεών και του ελέους, γιατί εκεί κατέφευγαν οι ικέτες. Οι ειδήμονες έκαναν λόγο για μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών. Ο ναός κατασκευάστηκε από τον εγγονό του Πεισίστρατου. Απετέλεσε κέντρο της πόλης, ήταν ένα είδος πλατείας Συντάγματος και Αρείου Πάγου και λειτούργησε ως το σημείο μηδέν της πόλης. Αποτέλεσε ίσως το πρώτο θεσμοθετημένο άσυλο όπου κατέφευγαν οι ικέτες και ικέτιδες. Μιλάμε για έναν ομφαλό της γης που ορίσανε οι άνθρωποι και όχι ο στους Δελφούς», ανέφερε ο βουλευτής και συνέχισε:

«Η εναλλακτική λύση είναι ένα κλικ δεξιά ή αριστερά. Από τις βεβαιώσεις των αρχαιολόγων είναι προφανής η αρχαιολογική σημασία του Βωμού. Ο ΗΣΑΠ αποφάσισε την εσπευσμένη κατάχωσή του, αλλά οι προσπάθειες κατάχωσης έχουν αποτραπεί από εκατοντάδες ευαισθητοποιημένους πολίτες, που οδήγησαν ωστόσο σε αλληλοσυγκρουόμενες δικαστικές αποφάσεις. Η αναβολή, δεν εξασφαλίζει την τύχη του Βωμού. Με ποιον τρόπο θα αποτρέψετε την πιθανότητα κατάχωσης τέτοιου μνημείου και τι μέτρα θα λάβετε για την ανάδειξη ενός τέτοιου μνημείου;» ρώτησε ο κος Αποστολάτος.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Η πρακτική που χρησιμοποιήθηκε, δεν χρησιμοποιείται για πρώτη φορά. Είναι μία πρακτική που αποφασίζουν οι αρχαιολόγοι, όχι για να καταστραφεί, αλλά να διατηρηθεί το μνημείο», απάντησε ο κος Χυτήρης.

«Πρέπει βεβαίως να έρθει στην επιφάνεια, αλλά όπως πρέπει. Αυτό που προγραμματίζεται, είναι να γίνει υπογειοποίηση των γραμμών, ώστε να αναδειχθούν τα αρχαία όπως πρέπει. Όλο τούτο έγινε μετά από αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, προκειμένου να διατηρηθούν τα μνημεία, για όσο καιρό βρίσκονται στην κατάχωση. Η λήψη των οριστικών μέτρων, δεν θα ήταν υπέρ των μνημείων – και θα δημιουργούσε μια ιστορία στην πόλη και στις γραμμές του ΗΣΑΠ, που θα ήταν πολύ δύσκολη, όσον αφορά την λειτουργία των συγκοινωνιών στην Αθήνα».

«Δεν θα ξεχαστεί το μνημείο. Η μέθοδος είναι επιστημονική, ο τρόπος με τον οποίον καλύπτεται το μνημείο το εξασφαλίζει απολύτως – και βεβαίως αναμένουμε την μελέτη για την υπογειοποίηση των γραμμών. Γιατί δεν θέλουμε κι εμείς να μένει καταχωνιασμένο όπως είναι. Θέλουμε να διατηρηθεί, με την μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και που οι αρχαιολόγοι δηλώνουν πως είναι η καλύτερη δυνατή αναστρέψιμη μέθοδος και προστασία, και επιτρέπει την αποκάλυψη των μνημείων ανά πάσα στιγμή. Στο χέρι μας είναι πραγματικά, να αλλάξουν οι σιδηροδρομικές γραμμές με την καινούργια μελέτη, ώστε να γίνουν ταυτόχρονα και τα δύο: Και οι συγκοινωνίες να μπορέσουν χωρίς κώλυμα να υπάρχουν και να αναδειχθεί το μνημείο αυτό», κατέληξε ο κος Χυτήρης.



ΑΠΕ

Πηγή…

Όλα τα σχετικά άρθρα στην Ετικέτα:βωμός 12 θεών ελέους



Παρατήρηση Πολιτών που έχουν συμμετοχή στους αγώνες για την ανάδειξη του Βωμού των Δώδεκα Θεών και του Ελέους:

Κάνουμε μια αναφορά σε εναλλακτικές που έχουν προταθεί από τους πολίτες στο Υπ.Πο. και ΗΣΑΠ, εφαρμόσιμες άμεσα, χωρίς ανάγκη μετακίνησης του Βωμού. Οι προτάσεις αυτές περιέχουν την ευαισθησία και διαπίστωση ότι σε πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης οι μετακινούμενοι με τραίνα διανύουν 700-800 μέτρα πεζοί για το δρομολόγιο τους, ενώ εδώ απλά μιλάμε για μετακίνηση 5 λεπτών σε απόσταση 452 μέτρων από κυλιόμενο δάπεδο ή άλλες 6 λύσεις, χωρίς αυτό να αποτελεί όριο στις εναλλακτικές της τεχνολογίας του 2011 για ταυτόχρονη εξυπηρέτηση του κοινού, ανάδειξη του Βωμού και τελικά ολόκληρης της Αρχαίας Αγοράς.


ΕΠΕΙΔΗ προτείνουμε τις εξής εναλλακτικές προτάσεις  για την λειτουργία της γραμμής ΗΣΑΠ, ανάμεσα από Θησείο – Μοναστηράκι με απώτερο σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και συγχρόνως την πλήρη αποκάλυψη και αξιοποίηση των αρχαίων μνημείων της περιοχής, που προσκομίζουμε και παρουσιάζουμε συνοπτικά  με τα συνημμένα έγγραφα παραρτήματα της παρούσας αίτησής μας:

α)  Λειτουργία κυλιόμενου δαπέδου (σύμφωνα με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων) που θα καλύπτει την απόσταση των 452 μέτρων (τεχνική αξιολόγηση του πολιτικού μηχανικού Γεωργίου Ταρναρά επισυνάπτεται στην παρούσα)

β)  Μετατόπιση σιδηροδρομικού άξονα (τεχνική αξιολόγηση του πολιτικού μηχανικού Κωνσταντίνου Σκουτέρη επισυνάπτεται στην παρούσα) 

γ)  Υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής (με κατάλληλη αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και του εξοπλισμού της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.»

δ)  Υπερύψωση της σιδηροδρομικής γραμμής (κατ' αντιστοιχία με την από 29/01/91 απόφαση ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/5485/83 Υπουργείου Πολιτισμού για την έγκριση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Αθηνών – Κορίνθου με γεφύρωση και όχι με επιχωμάτωση στην θέση «Γαλότα» και αξιοποίηση της γνωστής σχετικής μελέτης ΚΟΡΡΕ).

ε) Χρήση λεωφορείου για την μετακίνηση του επιβατικού κοινού μεταξύ των σταθμών Θησείο-Μοναστηράκι.

στ) Εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού με μία σιδηροδρομική γραμμή της ΗΣΑΠ ΑΕ.

ζ) Αξιοποίηση της μελέτης την οποία αναφέρει ο Stephen Miller, η οποία διενεργήθηκε το 1971 και προέβλεπε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων των περιοχών γύρω από την (επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Βerkley και τότε διευθυντή ανασκαφών της Αρχαίας Αγοράς κ.Stephen Μiller).

Περισσότερα στο άρθρο “Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΩΜΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ: ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΗΣΑΠ

.-

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x