Μερικές προτάσεις για την βελτίωση του πολιτικού συστήματος

Μερικές προτάσεις για την βελτίωση του πολιτικού συστήματος


0 0 ψήφοι
Article Rating

Σας καταθέτω εν συντομία το κεντρικό μήνυμα εν όψει των επικειμένων εκλογών τις 17ης Ιουνίου και τις ελάχιστες βασικές προτάσεις, οι οποίες έχουν προέλθει μέσω επαφών και εμπειριών με καλούς φίλους και συνεργάτες διαφόρων κινημάτων αλλά και ανένταχτων Πολιτών. 

ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ σε κανένα κόμμα μέχρι να υπάρξει ένα γνήσιον ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑ  που θα θέσει το ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΝ ζήτημα και τις προϋποθέσεις για την οργανωμένη ανασυγκρότηση και αποτελμάτωση της χώρας μας στην βάση του ΔΙΚΑΙΟΥ και όχι των ιδιοτελών συμφερόντων.

Δηλαδή την κατ' ουσίαν αλλαγή του αγγλοσαξωνικού και φραγκολεβαντίνικου τύπου του “κοινοβουλευτισμού”, σε αυθεντική Δημοκρατία.

Η έννοια του “κοινο-βουλευτισμού” σημαίνει την από “κοινού – βούλησι”. Μέχρι όντως αυτό να γίνει πραγματικότητα, δηλαδή να βουλόμεθα από κοινού για τα κοινά (και όχι να αποφασίζει ένας επί τη βάσει της κομματικής πειθαρχίας και την απειλή της διαγραφής),  απαιτείται συλλογική προσπάθεια και χρόνος προσαρμογής.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η έννοια της “Δημοκρατίας” επίσης, δεν είναι σαφώς προσδιορισμένη και ο καθείς μπορεί να την εννοεί με διαφορετικό τρόπο. Η έννοια του “Δήμου” μπορεί αναλόγως των σκοπιμοτήτων να ταλαντώνεται ανάμεσα στα όρια της οχλοκρατίας και της Ιδανικής Πολιτείας. Από μας εξαρτάται εάν ο Δήμος θα απαρτίζεται από ενεργούς συνειδητοποιημένους και αρίστους ή από όχλο απαιδεύτων κ-οπαδών. Απαιτείται μελέτη, περίσκεψη, προτάσεις και διαβουλεύσεις μέχρι να προσδιοριστεί ένα σύστημα διακυβερνήσεως απαγκιστρωμένο από τους ηγεμονίσκους  και ελεγχόμενο από ενεργούς Πολίτες.  Διότι όσο καλές θέσεις και προθέσεις  να έχει ένα οποιοδήποτε κόμμα ή τα στελέχη του, ακόμη και από τα υπάρχοντα, είναι πολύ εύκολο να διολισθήσει και να εκτραπεί των διακηρύξεων του ή σκοπού του.

Μέχρι τότε, τουλάχιστον προσοχή στις αντεθνικές και εθνομηδενιστικές θέσεις πολλών κομμάτων. Διότι πέρα από τις κομματικές ιδεοληψίες και χρηματιστικές δοσοληψίες προέχει η Ελλάδα μας.

Για την υλοποίηση των παρακάτω προτάσεων δεν απαιτούνται χρήματα (αντιθέτως θα εξοικονομήσουμε αρκετά) παρά μόνον καλή θέληση. 


Να δούμε, θα φιλοτιμηθεί κάποιο κόμμα ή έστω και μεμονωμένος υποψήφιος να τα διακηρύξει;;;

1ον Απάρνηση της βουλευτικής ασυλίας εκ των προτέρων, σε ατομικό επίπεδο (με ατομική δήλωση), πριν εκλεγεί κάποιος βουλευτής.  

2ον Άρση της βουλευτικής ασυλίας και των όποιων προνομίων των βουλευτών και υπουργών, με συγκεκριμένο  νόμο.  

3ον Μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων στο επίπεδο 3 έως το πολύ 4 μισθών ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου. 

4ον Κατάργηση της χρηματοδοτήσεως των κομμάτων από το κράτος.

5ον Εφαρμογή συστήματος “εκθέσεως πεπραγμένων” τουλάχιστον για βουλευτές, υπουργούς και για  κάθε υψηλόβαθμο δημόσιο λειτουργό. Δηλαδή ανά τακτά χρονικά διαστήματα π.χ. ανά 6 μήνες να γίνεται απολογισμός έργου. “Λαδιές”, “λαμογιές” και λοιπές ατασθαλίες να  επισύρουν ανάλογες επιπτώσεις με πρώτη την “δήμευση περιουσίας”.

6ον Εφαρμογή συστήματος ανακλητότητος. Με αυτόν τον απλό τρόπο οι ψηφοφόροι δεν θα χρειάζεται να περιμένουν 4 χρόνια να μην ξαναψηφίσουν  είτε μεμονωμένα βουλευτή κόμματος είτε και κόμμα ολόκληρο που αναδεικνύεται αναξιόπιστο. Π.χ. έστω ότι κάποιοι ψηφίσουν ένα κόμμα το οποίο διακηρύττει την “καταγγελία του μνημονίου”. Αν μετεκλογικώς το κόμμα υποστηρίξει “επαναδιαπραγμάτευση”, για ποιον λόγο οι ψήφοι να χρησιμοποιηθούν για το αντίθετο από την βούληση των ψηφοφόρων;

7ον Κατάργηση του υπουργείου ς. Πλήρης ανεξαρτητοποίηση των Δικαστικών αρχών με προϊστάμενη αρχή, την αρχή της ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ. Είναι αδιανόητο η να εξαρτάται από τμήμα της εκτελεστικής εξουσίας. 

8ον Συγκρότηση πολυπληθών δικαστηριών τα στελέχη των οποίων θα προκύπτουν από κλήρωση μία ώρα πριν την εκάστοτε δίκη. Οι δικαστές να κληρώνονται από το σύνολο του δικαστικού σώματος αναλόγως του είδους του δικαστηρίου με συμμετοχή και ενόρκων.

9ον Εφαρμογή συστήματος προσφοράς κοινωνικής εργασίας αντί προστίμων και ποινών φυλακίσεως. Αυτό διότι οι μεν κατέχοντες εύκολα πληρώνουν και απαλλάσσονται, οι δε φυλακισθέντες κάθε άλλο παρά “σωφρονίζονται”. Με την δημιουργική ενασχόληση και την προσφορά έργου επέρχεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα πραγματική κάθαρση και απαλλαγή από τα πάθη.

10ον Εφαρμογή συστήματος ποινών σε περιπτώσεις εσκεμμένως ψευδών καταμηνύσεων ή δικομανίας.

11ον Εφαρμογή της ΙΣΗΓΟΡΙΑΣ για όλους του Πολιτευομένους στα .

Όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με τις επιμέρους θέσεις και ιδεολογικές τοποθετήσεις των κομμάτων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να τα αποδεχτούν ΑΠΑΝΤΕΣ οι έχοντες καλές προθέσεις, από άκρα αριστερά μέχρι άκρα δεξιά. 

Και μία πρόταση όσον αφορά την διαδικασία λήψεως αποφάσεων η οποία μπορεί να εφαρμοστεί και από την βουλή που θα προκύψει μετά την 17η Ιουνίου.

Αντί να προσπαθούν οι αρχηγοί 2, 3 ή 4 κομμάτων εκ των προτέρων να συμφωνήσουν σε όλα τα ζητήματα με τα παγιωμένα πακέτα προτάσεων τους,  να θέσουν τα ζητήματα ΕΝΑ προς ΕΝΑ στην διάθεση του βουλευτών. Οι δε βουλευτές, εφ' όσον βούλονται, να ψηφίζουν κατ'  άτομον, βάσει της ιδίας βουλήσεως τους και όχι βάσει κομματικού καταναγκασμού.

Π.χ. 

Το ζήτημα ανακηρύξεως της ΑΟΖ, ΧΩΡΙΣΤΑ!

Το ζήτημα εθνικοποιήσεως της τραπέζης της Ελλάδος, ΧΩΡΙΣΤΑ!

Το ζήτημα των λαθρομεταναστών,  ΧΩΡΙΣΤΑ!

Το ζήτημα το λογιστικού ελέγχου του χρέους,  ΧΩΡΙΣΤΑ! κ.ο.κ

Όπου προκύπτουν υποζητήματα να εξετάζονται και να ψηφίζονται πάλι ΕΝΑ προς ΕΝΑ.

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο παρακάμπτεται το πρόβλημα αποδοχής ενός πακέτου λύσεων στο οποίον ενδεχομένως  κάποιος να συμφωνεί στο 90% και να διαφωνεί στο 10%. Ή ενδεχομένως να συμφωνεί στο 99% και να διαφωνεί στο 1%, το οποίον 1% όμως, μπορεί να είναι τόσο καθοριστικό, ώστε να τον οδηγεί στο να μην αποδεχτεί ούτε το υπόλοιπο 99%.

Και όπου δεν προκύπτει ικανή απόφαση, να τίθεται το ζήτημα σε ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ. Λέγοντας Δημοψήφισμα εννοείται ότι όχι μόνο η διατύπωση, αλλά και οι εναλλακτικές απαντήσεις (με πλήρη τεκμηρίωση) θα προκύπτουν κατόπιν διαβουλεύσεως με τους Πολίτες  και πλήρους  ενημερώσεως αυτών.

Απλά πράγματα. 

ΕΥΡΥΜΑΧΟΣ ΣΕΡΕΤΗΣ
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Πηγή: ηλ.τα.

.-


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x