243 αγροτεμάχια νοικιάστηκαν ήδη σε νέους αγρότες

243 αγροτεμάχια νοικιάστηκαν ήδη σε νέους αγρότες


0 0 ψήφοι
Article Rating

Μια προοπτική για τους ανέργους των πόλεων ευελπιστεί να δημιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τα προγράμματα που επεξεργάζεται.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας διερευνάται η δυνατότητα απασχόλησης, στη γη, ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς και άλλοι τρόποι ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, με απορρόφηση κυρίως νέων. 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Με το πρόγραμμα εκμίσθωσης δημόσιας γης για αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες έχουν δοθεί ήδη 243 αγροτεμάχια, τα περισσότερα μικρότερα των 4 στρεμμάτων, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έχουν προωθηθεί οι περισσότερες από 4.000

αιτήσεις που έχουν υποβληθεί. Η προθεσμία για την υποβολή νέων αιτήσεων λήγει στις 15 Δεκεμβρίου.

Στόχος του υπουργείου, εκτός από την απασχόληση ανέργων, είναι η ενίσχυση της υπαίθρου με νέο και μορφωμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Διάθεση φαίνεται ότι υπάρχει, ωστόσο από μόνη της δεν αρκεί. «Ο πιο σημαντικός πόρος στη γεωργία είναι το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο έχει συρρικνωθεί. Θέτουμε σε εφαρμογή αυτά τα προγράμματα για να προσελκύσουμε νέους που θέλουν να γίνουν αγρότες με δική τους θέληση και όχι λόγω συνθηκών, επειδή κατάγονται από αγροτικές οικογένειες», σχολιάζει στην «Κ» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης.


Παράλληλα με την ενοικίαση γης, το υπουργείο επιδιώκει να δημιουργήσει δομές εκπαίδευσης ατόμων που ενδιαφέρονται να ζήσουν στην επαρχία, να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία, τις «νέες» καλλιέργειες και να ενισχύσουν την περιφέρεια με τα νιάτα και τις γνώσεις τους. «Εκτιμώ ότι μόνο με τη σωστή στελέχωση των κτηνοτροφικών μονάδων που λειτουργούν ήδη μπορεί να δημιουργηθούν 500.000 θέσεις εργασίας στο μέλλον. Και το 10% αυτών των θέσεων να καλύψουμε, θα είναι μεγάλη βοήθεια στην κοινωνία υπό τις παρούσες συνθήκες», σχολιάζει ο υπουργός.

Τοπικές αρχές και αγρότες που έχουν ήδη ωφεληθεί από τα προγράμματα του υπουργείου θα προσφέρουν την εκπαίδευση. «Υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες τις οποίες θέλουμε να υποστηρίξουμε», τονίζει ο κ. Τσαυτάρης, φέρνοντας ως παράδειγμα το πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, στις Σέρρες.

Εκεί, ο δήμος, αξιοποιώντας έκταση 100 στρεμμάτων, καλλιεργεί διάφορα είδη και ποικιλίες για να εξετάσει την προσαρμοστικότητά τους στις συγκεκριμένες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες και την απόδοσή τους. Τα «πορίσματα» που προγράμματος, που ξεκίνησε πέρυσι, δίδονται απευθείας στους αγρότες για αξιοποίηση. «Πέρυσι ξεκινήσαμε με σόγια, καλαμπόκι, τριφύλλι κ.ά.

Σε κάποια από αυτά είχαμε θεαματικά αποτελέσματα. Φέτος συνεχίζουμε με αρωματικά φυτά, ενώ επιχειρούμε να σπείρουμε κριθάρι και τριφύλλι μαζί. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους αγρότες να εκμεταλλευθούν τις νέες καλλιέργειες και διαφορετικούς σπόρους και να μην παραπλανώνται από προϊόντα που προσπαθούν κάποιοι να τους πουλήσουν», αναφέρει στην «Κ» ο δήμαρχος του Εμμανουήλ Παππά, Βαγγέλης Καλαθάς.

Καινούργιες καλλιέργειες

«Πειράματα» σε νέες καλλιέργειες κάνουν και μεμονωμένοι αγρότες. «Προσπαθώ ανοιχθώ στη ρωσική αγορά με λωτούς και κυδώνια», δηλώνει ο Χρήστος Γκόντιας, μέλος της γραμματείας της νεοσύστατης Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Κινήματος.

Μιλώντας «εκ των έσω» ο ίδιος υπερτονίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. «Καλές οι προθέσεις του υπουργείου, ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολα τα πράγματα. Πολλοί νέοι με ρωτούν πώς μπορούν να εργαστούν ως αγρότες, καθώς στις μεγάλες πόλεις έχει δημιουργηθεί ένας μύθος σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν στην επαρχία. Εκτός από την προσεκτική σχεδίαση και τις γνώσεις, χρειάζονται κεφάλαια. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν καταστραφεί σε τέτοιες προσπάθειες», υποστηρίζει.

Παρά τις δυσκολίες, πολλοί νέοι τολμούν. «Δεν έχω ξεκινήσει ακόμα γιατί χρειάζομαι κεφάλαια, ψάχνω για συνεργάτη που θα μπορεί να δουλέψει μαζί μου. Σκέφτομαι να βάλω φαρμακευτικά φυτά, τα οποία γνωρίζω αρκετά καλά. Δεν είναι εύκολο, αλλά είμαι αισιόδοξος», δηλώνει ο 32χρονος γεωπόνος Πούλιος από τη Λάρισα, ο οποίος πήρε 16 στρέμματα γης με το πρόγραμμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης.

Του Κωστα Ονισενκο για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x