Κύπρος: Αφιέρωμα – Μυστικός δείπνος Κίσιγκερ με Καραμανλή και Ιάκωβο το ’73

Κύπρος: Αφιέρωμα – Μυστικός δείπνος Κίσιγκερ με Καραμανλή και Ιάκωβο το ’73


0 0 ψήφοι
Article Rating

Στο σημερινό (19 Ιουλίου 2004) αφιέρωμα της GreekNews για τα 30 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο Μιχάλης Ιγνατίου παραθέτει δύο αποκαλυπτικά ντοκουμέντα της περιόδου.

Το πρώτο αφορά στη συνομιλία του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Χένρι Κίσιγκερ, δύο μέρες μετά την επιστροφή του πρώτου στην Ελλάδα. Το δεύτερο στη συνομιλία του Κίσιγκερ με τον τότε αρχηγό της CIA Ουίλιαμ Κόλμπι, που συμβαίνει τη στιγμή που οι Τούρκοι άρχισαν την εισβολή.

Πρόκειται για καινούργια ντοκουμέντα που επιβεβαιώνουν πλήρως το μπέστ σέλλερ των Μιχάλη Ιγνατίου και Κώστα Βενιζέλου «Τα μυστικά αρχεία του Κίσιντζερ» σε Εκδόσεις Λιβάνη.

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Κύπρος: Αφιέρωμα - Μυστικός δείπνος Κίσιγκερ με Καραμανλή και Ιάκωβο το '73Για πρώτη φορά, επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον Χένρι Κίσιγκερ, ότι το 1973, ένα χρόνο πριν από την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντήθηκε στο Παρίσι με τον Αμερικανό υπουργό των Εξωτερικών. Τόπος της συνάντησής τους, ήταν η κατοικία του εκδότη της εφημερίδας «New York Times», Σάϊρους Σουλτσμπέργκερ, στο Παρίσι. Ο κ. Σουλτσμπέργκερ, που έχει ιδιόκτητη έπαυλη και στην Υδρα, ήταν στενός φίλος, τόσο του Καραμανλή, όσο και του Κίσιγκερ.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Στο δείπνο παραβρέθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Ιάκωβος. Κατά τα λοιπά, ουδείς γνωρίζει τί συζητήθηκε και είναι σημαντικό να τονιστεί ότι κατά καιρούς ο Ιάκωβος αναφέρθηκε σ' αυτό το περίφημο δείπνο, αλλά δεν ομολόγησε ΠΟΤΕ ότι παραβρέθηκε και ο Κίσιγκερ.

Ο πρώτος που ισχυρίστηκε ότι ο Καραμανλής συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό στο Παρίσι, ήταν ο χουντικός πρέσβης Κων. Παναγιωτάκος, ο οποίος όμως επέμενε πως στο τραπέζι καθόταν και ο Μπουλέντ Ετσεβίτ. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε τόσο από το περιβάλλον του Καραμανλή, όσο και από τους ανθρώπους του Κίσιγκερ.

Ο Αμερικανός υπουργός, αποκαλύπτει την μυστική συνάντησή του με τον Καραμανλή, στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας τους, δύο ημέρες μετά την περιπετειώδη επιστροφή του στην Ελλάδα. Ο Καραμανλής είναι έντονα εκνευρισμένος, επειδή οι Τούρκοι παραβιάζουν συνέχεια την εκεχειρία και απειλεί δύο φορές ότι εάν δεν σταματήσουν θα κηρύξει τον πόλεμο.


Σε ένα σημείο της συνομιλίας τους, ο Καραμανλής, ενημερώνει τον Κίσιγκερ ότι ο ελληνικός λαός είναι έντονα απογοητευμένος και οι στρατιωτικοί, αν και ανατράπηκε η χούντα, παραμένουν πολύ επικίνδυνοι.

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ

Ολο το κείμενο της συνομιλίας του κ. Καραμανλή με τον Χένρι Κίσιγκερ έχει ως εξής:
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ (TELCON)
Μεταξύ του υπουργού Κίσιγκερ και του πρωθυπουργού Καραμανλή
Παρασκευή 26 Ιουλίου 1974
1:25 μ.μ. (ώρα ανατολικής ακτής), 8:25 μ.μ. ώρα Αθήνας

Κίσιγκερ: Κύριε πρωθυπουργέ.
Καραμανλής: Εμπρός…

Κίσιγκερ: Κύριε πρωθυπουργέ
Καραμανλής: Εμπρός, εμπρός…

Κίσιγκερ: Κύριε Καραμανλή, εδώ Χένρι Κίσιγκερ. Είμαι ο υπουργός Εξωτερικών Κίσιγκερ.
Καραμανλής: Α, τί κάνεις;

Κίσιγκερ: Τί κάνετε;
Καραμανλής: Είμαι καλά, αλλά έχω πολλές, πολλές δυσκολίες αυτή την στιγμή.

Κίσιγκερ: Το ξέρω. Τηλεφωνώνησα για να σας πω, πρώτα απ' όλα, ότι θυμάμαι με μεγάλο ενθουσιασμό το δείπνο που είχαμε την περασμένη χρονιά (1973). Στο σπίτι του Σάϊρους Σουλτζμπέργκερ (ιδιοκτήτης της εφημερίδας “New York Times”). [Το δείπνο δόθηκε προς τιμή του κ. Καραμανλή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής κ. Ιακώβου, στο Παρίσι).
Καραμανλής: Ο πρώην φίλος μας. (σ.σ.: εννοεί ο φίλος από τα παλιά).
Κίσιγκερ: Και δεύτερον, θέλω να γνωρίζετε ότι υποστηρίζουμε με σθένος τις προσπάθειές σας. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σας.
Καραμανλής: Σε ευχαριστώ γι' αυτό, αλλά πρέπει να προχωρήσεις και να κάνεις περισσότερα.

Κίσιγκερ: Συγγνώμη;
Καραμανλής: Το ξέρεις ότι οι Τούρκοι παραβιάζουν το ψήφισμα της… (σ.σ.: εννοεί ότι οι Τούρκοι παραβιάζουν τις πρόνοιες του ψηφίσματος των Ην. Εθνών, που αφορά την εκεχειρία, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου στις 22 Ιουλίου 1974). Είναι.. (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).

Κίσιγκερ: Είμαι σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση αυτή τη στιγμή.
Καραμανλής: (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)… Γιά πέντε ημέρες παραβιάζουν το ψήφισμα και (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ). Λένε ότι είναι πολύ επικίνδυνοι… (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).

Κίσιγκερ: Καλά, θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου. Εργαζόμαστε αθόρυβα με τους Τούρκους αυτή τη στιγμή.
Καραμανλής: (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ) αλλά νομίζω ότι πρέπει να τους πείσεις για…

Κίσιγκερ: Κάνουμε ότι μπορούμε.
Καραμανλής: Αχ, κ. Κίσιγκερ. Νομίζω ότι οι ευχές (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ) δεν είναι αρκετές. Πρέπει να κάνεις κάτι για να εμποδίσεις (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).

Κίσιγκερ: Γράφω ένα… (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ). Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά
Καραμανλής: Θα το κάνεις; Οι Τούρκοι θα παραβιάσουν… (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).

Κίσιγκερ: Το καταλαβαίνω. Κύριε πρωθυπουργέ, σας στέλλω επιστολή στην οποία σας εξηγώ τί κάνουμε.
Καραμανλής: Ευχαριστώ. Η κοινή γνώμη εδώ. Ο στρατός είναι… (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ). Είναι ανήσυχοι, στενοχωρεμένοι και πολύ επικίνδυνοι.

Κίσιγκερ: Το καταλαβαίνω.
Καραμανλής: Οπως ξέρεις, είμαι ένας γέρος άνθρωπος. Και επιθυμώ μία ειρηνική λύση, αλλά… (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ). Αυτή είναι προβοκάτσια… (σ.σ.: εννοεί η παραβίαση της εκεχειρίας από τους Τούρκους).
Κίσιγκερ: Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά εδώ και τώρα.
Καραμανλής: Εν πάση περιπτώσει, σε παρακαλώ προσπάθησε να τους ελέγξεις (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ). Να σταματήσει αυτή η παρανομία.

Κίσιγκερ: Θα το κάνω αμέσως.
Καραμανλής: Διαφορετικά, εάν δεν το πράξεις εσύ, έχω υποχρέωση να το κάνω εγώ.

Κίσιγκερ: Οχι, θα… (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ). Μπορείς να συγκρατηθείς για μία ημέρα; Είμαι αυτή τη στιγμή σε επαφή με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας. Αυτή την στιγμή… (ΔΙΑΓΡΑΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ).
Καραμανλής: Νομίζω ότι ξέρεις τί είναι… (ΔΙΑΓΡΑΜΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)
Κίσιγκερ: Ναι, τους τηλεφωνώ τώρα.
Καραμανλής: Συνεχίζουν να παραβιάζουν (την εκεχειρία) και να επεκτείνουν τον έλεγχο (εδαφών) στην Κύπρο. Τέλος πάντων, πίεσέ τους να σταματήσουν.

Κίσιγκερ: Θα τους πιέσουμε.
Καραμανλής: Αλλά εάν δεν το κάνεις, έχω υποχρέωση να το κάνω από μόνος μου.

Κίσιγκερ: Οχι, όχι. Θα τους πιέσουμε. Θα κάνουμε ότι προτείνατε εσείς.
Καραμανλής: Ευχαριστώ.

Κίσιγκερ: Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου.
Καραμανλής: Θα περιμένω να ακούσω τα νέα που θα μου φέρεις.

Κίσιγκερ: Καλά, χάρηκα που σας μίλησα κύριε πρωθυπουργέ.
Καραμανλής. Ναι. Καλά.

Κίσιγκερ: Θα είμαι σε επαφή μαζί σας.
Καραμανλής: Ευχαριστώ.

Κίσιγκερ: Γειά σας.

*** To κείμενο πρωτοδημοσιεύθηκε στο «Ποντίκι»


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x