Αφγανιστάν | Μια γυναίκα σπάει όλα τα ταμπού

Αφγανιστάν | Μια γυναίκα σπάει όλα τα ταμπού


0 0 ψήφοι
Article Rating

Αν σκέφτεστε «γυναίκα στο Αφγανιστάν» και αμέσως σας έρχεται στο νου μια φιγούρα με γαλάζια μπούρκα και λιγοστά περιθώρια κοινωνικών πρωτοβουλιών, ίσως κάνετε λάθος. Μια γυναίκα, η μοναδική γυναίκα πρόεδρος χωριού στη χώρα, ηγείται μιας ολόκληρης κοινότητας στο βορρά, θεωρώντας ότι καμία προκατάληψη δεν είναι εμπόδιο αν πρόκειται για το καλό των συγχωριανών της.

Η 50χρονη Ζαρίφα Καζιζαντάχ, η επικεφαλής του χωριού Νάου Αμπάντ στην επαρχία Μπαλκ του Αφγανιστάν, έχει πετύχει, από το 2006, που ηγείται της τοπικής κοινότητας, το… σχεδόν ακατόρθωτο, για τα δεδομένα της περιοχής: να φέρει, κατόπιν πολλών πιέσεων και απανωτών επαφών με τους υπευθύνους, να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα στο απομακρυσμένο χωριό.

Μητέρα 15 παιδιών και γιαγιά 36 εγγονιών, έφτασε μέχρι το σημείο να μετακινείται με μοτοσικλέτα, μεταμφιεσμένη σε… άντρα – φορώντας μάλιστα ψεύτικο μουστάκι -, προκειμένου να μην προκαλέσει με την, «απαγορευμένη» εικόνα της δυναμικής κι ανεξάρτητης πολιτικού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το νόμο και να μην παρανομούμε εις βάρος των συμπολιτών μας», τονίζει η Ζαρίφα που, παρά τα χρονάκια της, έχει τύχει πολλές φορές να χρειαστεί να παραφυλάξει, οπλισμένη, έξω από τη γεννήτρια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να εξασφαλίσει πως κανείς από τα παρακείμενα χωριά δεν θα έρθει να κλέψει κάτι που η ίδια πάσχισε με τοσο κόπο και προσωπικό ιδρώτα, να καταφέρει για τους συγχωριανούς της.

Μάλιστα συχνά σπεύδει να βοηθήσει τους κατοίκους του Νάου Αμπάντ, όταν αυτοί «κολλάνε» με τα αυτοκίνητα τους μέσα στο λασπωμένο ορεινό έδαφος του χωριού. Παιρνει το τρακτέρ της και γρήγορα αποδεικνύει για ποιο λόγο είναι τοσο δημοφιλής και αγαπητή μεταξύ των συγχωριανών της, πολλοί εκ των οποιων πλέον σκέφτονται να την κάνουν… ισόβια πρόεδρο του χωριού.

http://www.vimadeco.gr


 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x