Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας του σύμπαντος

Ανακαλύφθηκε ο πιο μακρινός γαλαξίας του σύμπαντος


0 0 ψήφοι
Article Rating

Αστρονόμοι εντόπισαν γαλαξία που απέχει 13.1 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, φέρνοντας στο φως το πιο μακρινό σύστημα που είχε ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. Ο εντοπισμός του γνωστού και ως «z8_GND_5296» απέσπασε τα χειροκροτήματα των επιστημόνων και ταυτόχρονα απέδειξε ότι το σύμπαν δεν έχει τελειωμό…

Ο γαλαξίας παρατηρήθηκε αρχικά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο διέκρινε ένα ίχνος υπέρυθρου φωτός από έναν άγνωστο γαλαξία. Τα ίδια σημάδια επαληθεύτηκαν και από το μεγαλύτερο επίγειο τηλεσκόπιο παγκοσμίως, το οποίο έχει μήκος δέκα μέτρα και βρίσκεται στο Μάουνα Κέα της Χαβάης.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών
Οι αστρονόμοι μέτρησαν το πόσο μακριά βρισκόταν από τη Γη, λαμβάνοντας υπόψη τους την ένταση του κόκκινου χρώματος που «εξέπεμπε» ο γαλαξίας. Μόνο και μόνο αυτό το γεγονός αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το σύμπαν διαστέλλεται!

Έτσι, κατάφεραν να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις για την περίοδο μετά το Big Bang, δηλαδή για την εποχή που τα νεογέννητα μεγάλα αστέρια και οι γαλαξίες τους σχημάτιζαν το διαγαλαξιακό τμήμα που βλέπουμε σήμερα. «Μιλάμε για ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε για περισσότερους γαλαξίες. Όσο πιο κοντά φτάνουμε σε μακρινούς γαλαξίες, τόσο πιο πολλά θα μάθουμε για τα πρώτα αστέρια που σχηματίστηκαν στο σύμπαν», αναφέρει ο καθηγητής Alfonso Aragon-Salamanca από το Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ο γαλαξίας προσέγγιζε το ερυθρό χρώμα κατά 7.51, υπερβαίνοντας το κόκκινο χρώμα του προηγούμενου γαλαξία που κατείχε το ρεκόρ του 7.21. Αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το να ανακοινώσουν ότι εντόπισαν τον πιο μακρινό γαλαξία που έχει βρεθεί ποτέ, «σπάζοντας» το ρεκόρ της απόστασης των 100 εκατ. ετών φωτός από τη Γη.

«Το φως ταξίδεψε από το γαλαξία, όταν  το σύμπαν ήταν περίπου 700 εκατομμυρίων ετών. Εκείνη την εποχή, τα μεγάλα αστέρια μπορούσαν να αναπτυχθούν κατά χίλιες φορές περισσότερο από τη μάζα του Ήλιου» σχολιάζει ο Κάσι Πάποβιτς, επικεφαλής της μελέτης και αστρονόμος του Πανεπιστημίου Texas A & M. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον γαλαξία πραγματοποιείται σχηματισμός αστεριών με πολύ ταχύτερο ρυθμό, δηλαδή περίπου 100 φορές μεγαλύτερο από το γαλαξία μας. Άλλωστε, γι' αυτό φαίνεται πιο φωτεινός από τους άλλους. Ταυτόχρονα, ο νέος γαλαξίας εξέπληξε τους αστρονόμους, καθώς ανακαλύφθηκε ότι περιέχει ένα τεράστιο υψηλό ποσοστό στοιχείων, που είναι πιο βαριά από το υδρογόνο και τον ήλιο.

Πηγή: Ποιότητα ς


Link…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x