Άγγελος Σικελιανός – εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη

Άγγελος Σικελιανός – εκδήλωση στην Θεσσαλονίκη


0 0 ψήφοι
Article Rating

Εκδήλωση προς τιμήν του Άγγελου Σικελιανού την Αρτεμισία ημέρα (Δευτέρα) 3 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Παχτίτη.

Ο Άγγελος Σικελιανός είναι ο φλογερός Έλλην που αναβίωσε το αρχαίο δράμα στους φυσικούς χώρους που αυτό γεννήθηκε, δηλ. στο αρχαίο θέατρο (πρώτη παράσταση στους Δελφούς με τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου).

Δημιούργησε τις Δελφικές Εορτές παρά τις λοιδορίες των συγχρόνων του, καθιέρωσε αθλητικά αγωνίσματα σύμφωνα με το αρχαιοελληνικό τυπικό, αναπαράστησε Μακεδόνες πολεμιστές, ιππείς και αγήματα οπλιτών στα πρότυπα των αρχαίων απεικονίσεων με εκπληκτικές χορογραφίες.

Πάνω απ' όλα ήταν ένας μεγάλος ποιητής. Ένας φλογερός οραματιστής που στο πνεύμα και τις αξίες της αρχαίας Ελλάδας και στον Όλυμπο ως σύμβολό τους, προσέβλεπε για την αναγέννηση του τόπου αυτού αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η δικτατορία του '36 και στη συνέχεια ο πόλεμος, έδωσαν τέλος σ' ό,τι έκτιζε και στις προσδοκίες του για την επανελλήνιση. Συνέχισε όμως ν' αγωνίζεται μέχρι το τέλος της ζωής του μέσα σε φοβερά αντίξοες συνθήκες.

Άγγελος Σικελιανός – εκδήλωση στην ΘεσσαλονίκηΗ εκδήλωση περιλαμβάνει:

  1. Την προβολή σπάνιων κινηματογραφικών ντοκουμέντων απ' τις Δελφικές γιορτές του 1927 και του 1930 (αρχείο Θ. Κοτανίδη).
  2. Την προβολή σπάνιων κινηματογραφικών ντοκουμέντων απ' τους γυμνικούς αγώνες και τους αγώνες οπλιτοδρομίας που με την δική του συμβολή διοργανώθηκαν στην Θεσσαλονίκη (αρχείο Θ. Κοτανίδη).
  3. Έκθεση Βιβλίου των έργων του Άγγελου Σικελιανού με την ευγενή συνδρομή του βιβλιοπωλείου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ (Ερμού 61).

Ομιλητές:

  1. Μιχάλης Καλόπουλος συγγραφέας – ερευνητής: “Το ψυχικό σθένος του Άγγελου Σικελιανού, οδηγός για την επανελλήνιση των αξιών μας”.
  2. Θεόδωρος Κοτανίδης σκηνοθέτης – συγγραφέας, καλλιτεχν. δ/ντής της Εταιρείας Θεάτρου ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: “Η καθοριστική συμβολή του Σικελιανού στην αναβίωση του αρχαίου  ελληνικού δράματος”.
  3. Γεώργιος Αγρόδιος χειροτέχνης, κατασκευαστής αρχαϊκών λυρών: “Η  πολυτάραχη ζωή, η δημιουργικότητα και η προσωπικότητα του Άγγελου Σικελιανού”.

Έρευνα, επιμέλεια, παρουσίαση: Γεώργιος Αγρόδιος, Αλτιντασιώτου.

Απαγγελίες: Γιώργος Φωτεινός, Ρούλα Κυπριανίδου, Μαργαρίτα Ιακώβου, Αλτιντασιώτου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Φωτεινός

Έναρξη εκδήλωσης: Ώρα 7 μ.μ.

Μετά την παρουσίαση θ' ακολουθήσει συζήτηση και συμπόσιο.

Η αίθουσα Παχτίτη βρίσκεται στην οδό Θερμαϊκού 17 (Τέρμα λεωφορείου 27 Σταυρουπόλεως, 150 μ. από το Αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ). Η πρόσβαση είναι άνετη με Ι.Χ. ή με το λεωφορείο και διαθέτει μεγάλο χώρο στάθμευσης. Τηλέφωνο πληροφοριών: 6938 735055.

Περισσότερα: Το Πνευματικό Εμβατήριο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x