Απαξίωση του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία (του δεύτερου Παρθενώνα)

Απαξίωση του Ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στην Ηλεία (του δεύτερου Παρθενώνα)


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ειδικοί του χώρου της αρχαιολογίας επισημαίνουν πως ο Ναός του Επικούρειου ος στην Φιγαλεία της Ηλείας αποτελεί, ίσως μετά τον Παρθενώνα, το σπουδαιότερο, από αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής άποψης, Ναό που διασώζεται σήμερα στον Ελλαδικό χώρο.

Παρά το πέρασμα άνω των 24 αιώνων από την κατασκευή του είναι πολύ καλά διατηρημένος.

Αντιπροσωπεύονται δε και οι τρεις αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας: ιωνικός, δωρικός και κορινθιακός.

Ο ναός είναι κτισμένος σε μια εντυπωσιακά όμορφη τοποθεσία σε υψόμετρο 1.131 μ., που φέρει το αρχαίο όνομα “Βάσσαι”, που σημαίνει μικρή κοιλάδα μέσα στα βράχια και είναι κτισμένος από ντόπιο ασβεστόλιθο.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Αποτελείται από πρόναο, σηκό και οπισθόδομο και έχει προσανατολισμό από βορρά προς νότο. Στον σηκό υπήρχε κίονας με κορινθιακό κιονόκρανο, που είναι το αρχαιότερο γνωστό παράδειγμα. Στο ναό υπήρχε μαρμάρινη, ανάγλυφη ζωφόρος με παράσταση αμαζονομαχίας και κενταυρομαχίας.

Οι πλάκες της ζωφόρου, ωστόσο, έχουν υφαρπαγεί και βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ναός, ο οποίος είναι έργο του περίφημου αρχιτέκτονα Ικτίνου, χρονολογείται γύρω στα 420 π.Χ. και κτίσθηκε πάνω σε παλαιότερο ναό, από τους κατοίκους της Φιγάλειας προς τιμήν του Επικουρίου α σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη σωτηρία τους από λοιμό.

Ότι ωστόσο μας κληρονόμησαν οι πρόγονοι μας και μάλιστα με απαράμιλλη κατασκευαστική τελειότητα και ποιότητα (διάρκειας 2,5 χιλιάδων χρόνων!), το Ελληνικό κράτος προσπαθεί να το υποβαθμίσει και να το κρύψει ωσάν να επρόκειτο για εχθρό του Ελληνικού πολιτισμού.


Πως αλλιώς να δικαιολογηθεί πως το έργο της αναστήλωσης και συντήρησης του ναού δεν λέει να ολοκληρωθεί τα τελευταία είκοσι χρόνια!

Και πως γίνεται να μην υπάρχει, εδώ και ένα χρόνο περίπου, έντυπο του ναού στην Ελληνική γλώσσα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των εργαζομένων προς το Υπουργείο Πολιτισμού;

(του Νίκου Νικολόπουλου – www.nikosnikolopoulos.gr)

Πηγή: ΒΙΣΑΛΤΗΣ

Σύνδεσμος στην Πηγή…

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x