Απλές συμβουλές για την αύξηση της αυτοπεποίθησης

Απλές συμβουλές για την αύξηση της αυτοπεποίθησης


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η Βασιλική Βενέτη, Post M.A, Κλινική Ψυχολόγος / Γνωσιακή-Συμπεριφορική ΨυχοθεραπεύτριαΕπιστημονική Υπεύθυνη του “Διεπιστημονικού Δικτύου Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής ς”, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τρόπους που μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθηση μας και να διαχειριστούμε τα αρνητικά συναισθήματα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε ευτυχισμένοι με τον εαυτό και τους ανθρώπους είναι η διαμόρφωση θετικής αντίληψης για την ύπαρξη μας. Αν πιστεύουμε στον εαυτό, τότε εκτιμούμε τις ικανότητες μας, εμπιστευόμαστε τις επιλογές μας, σεβόμαστε κάθε προσπάθεια, χαρακτηριζόμαστε από αυτοέλεγχο και εσωτερική πληρότητα.

Είμαστε αισιόδοξοι, δεν επηρεαζόμαστε από τα αρνητικά σχόλια των άλλων αντιθέτως, εκτιμούμε αυτά ως ευκαιρίες προόδου. Είναι δυνατό να χαρούμε κάθε στιγμή, να θέσουμε και να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας ξεπερνώντας τυχόν εμπόδια που θα βρεθούν στην πορεία.

Από την άλλη πλευρά, η έλλειψη αυτοπεποίθησης ενισχύει την αρνητική εικόνα για τον εαυτό επηρεάζοντας δυσάρεστα τον τρόπο σκέψης. Δεν ερμηνεύουμε αντικειμενικά την πραγματικότητα. Όταν δηλαδή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, νιώθουμε φόβο, σκεφτόμαστε ότι δεν θα τα καταφέρουμε αφού δεν είμαστε αρκετά «καλοί» να ελέγξουμε όσα συμβαίνουν και έτσι πολύ εύκολα καταλήγουμε στην αποτυχία. Νιώθουμε ανασφαλείς, κατώτεροι συγκριτικά με τους συνανθρώπους μας και δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε σε κοινωνικές ομάδες. Αδιαφορούμε για την εκπλήρωση των επιθυμιών μας δείχνοντας ενδιαφέρον μόνο για την ικανοποίηση των θέλω των άλλων ανθρώπων.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πώς είναι δυνατό όμως να εκτινάξουμε τα επίπεδα της αυτοπεποίθησης στα ύψη;

Φροντίζοντας την εμφάνιση μας, περπατώντας σταθερά, μιλώντας δυνατά και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες θα χτίσουμε σταδιακά μια θετικότερη εικόνα για εμάς.

Αν καταφέρουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα αρνητικά συναισθήματα τότε θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχουν και θετικά τα οποία αν απελευθερωθούν θα βοηθήσουν ώστε να εκτιμήσουμε αντικειμενικά τη προσωπικότητα μας. Συνεπώς, δεν θα συγκρίνουμε αλλά θα αποδεχόμαστε πλήρως τον εαυτό μας ενθαρρύνοντας κάθε σημείο εξέλιξης του.


Χωρίς αμφιβολία ωφελεί να αποφεύγουμε ανθρώπους και καταστάσεις που μας επηρεάζουν αρνητικά, να στρέφουμε το ενδιαφέρον στα θετικά σχόλια των άλλων για την πορεία μας νιώθοντας ευγνωμοσύνη για όσα έχουμε στη ζωή μας και έχοντας πίστη στις κινήσεις μας.

Ίσως αν εξοικειωθούμε με την μοναχικότητα, θα γνωρίσουμε τα όρια μας και θα είμαστε σε θέση να αγαπήσουμε όλες τις πτυχές αποφεύγοντας να εκτιμήσουμε τη προσωπικότητα μας ανάλογα με τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες. Βοηθά να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους δουλεύοντας συστηματικά και επιβραβεύοντας τον εαυτό για την επίτευξη τους.

Αξιολογώντας αντικειμενικά τις προσπάθειες, αναγνωρίζουμε ότι δεν περνούν όλα από το χέρι μας. Άρα είναι πολύ εύκολο να προσαρμοστούμε με τις αλλαγές της ζωής αποδεχόμενοι τα απρόοπτα και διαμορφώνοντας κάθε φορά ένα νέο πλάνο δράσης οραματιζόμενοι πάντα ένα θετικό αποτέλεσμα για κάθε προσπάθεια.

Γιατί είναι γεγονός πως στο πέρασμα της ζωής θα νιώσουμε αμέτρητα συναισθήματα, θα βιώσουμε έντονες καταστάσεις, θα αποκτήσουμε αρκετές εμπειρίες, θα σταθούμε δίπλα σε πολλούς ανθρώπους αλλά μόνο ένας θα συντροφεύει κάθε βήμα μας. Ας αγαπήσουμε λοιπόν τον εαυτό μας με πάθος!

Βασιλική Βενέτη, Post M.A.
Κλινική Ψυχολόγος
Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια
Επιστημονική Υπεύθυνη του “Διεπιστημονικού Δικτύου Εξειδίκευσης Επαγγελματιών Ψυχικής ς”
www.vasilikiveneti.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline


Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x