Αρχαιολογική ανακάλυψη: Ένας εγχάρακτος πολύτιμος λίθος με την κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου.

Αρχαιολογική ανακάλυψη: Ένας εγχάρακτος πολύτιμος λίθος με την κεφαλή του Μ. Αλεξάνδρου.


5 1 ψήφος
Article Rating
Ένας πολύτιμος λίθος με χαραγμένη επάνω του την μορφή του Μ. Αλεξάνδρου βρέθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφών στην πόλη Tel Dor του Ισραήλ, από μια αρχαιολογική ομάδα με επικεφαλής τον Dr. Ayelet Gilboa του πανεπιστημίου της Χάϊφα και τον Dr. Ilan Sharon του εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ.

“Παρά τις μικροσκοπικές του διαστάσεις – ο λίθος είναι μικρότερος από ένα εκατοστό σε ύψος και σε πλάτος λιγότερο από μισό εκατοστό – ο χαράκτης κατάφερε να αποτυπώσει την προτομή του Αλεξάνδρου χωρίς να παραλείψει κανένα από τα χαρακτηριστικά του ηγεμόνα”, σημείωσε ο Dr. Gilboa. “Ο αυτοκράτορας απεικονίζεται νέος και ισχυρός, με έντονο πιγούνι, ίσια μύτη και μακρύ σγουρό μαλλί που παραμένει στην θέση του από ένα διάδημα”.

Οι ερευνητές της Tel Dor δήλωσαν έκπληκτοι που ένα τέτοιο έργο τέχνης βρέθηκε στο Ισραήλ, στην περιφέρεια του τότε Ελληνιστικού κόσμου.

“Γενικά θεωρείται ότι οι μεγάλοι καλλιτέχνες – όπως αυτός που χάραξε την εικόνα του Αλεξάνδρου στο συγκεκριμένο πετράδι – προσλαμβανόταν κυρίως από τις κυρίαρχες Ελληνιστικές αυλές στις μεγάλες πόλεις, όπως αυτές της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο και την Σελεύκεια στην Συρία. Αυτή η καινούργια ανακάλυψη είναι ένδειξη ότι οι τοπικές ελίτ σε δευτερεύοντα κέντρα, όπως της Tel Dor, είχαν σε εκτίμηση ανώτερα έργα τέχνης και μπορούσαν να σηκώσουν το κόστος της ιδιοκτησίας τέτοιων αντικειμένων”.

Πηγή…


Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών
5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x