Η κεφαλή ενός Ερμή στο Λονδίνο

Η κεφαλή ενός Ερμή στο Λονδίνο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Τον γνωρίσαμε ως πρώην υπουργό ς και Σύμβουλο Επικρατείας τον Γιώργο Κουβελάκη. Στο τελευταίο τεύχος του δελτίου της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας «Ο Μέντωρ» (τεύχ. 92, Ιούνιος 2009) διαπιστώσαμε και μια άλλη ενασχόλησή του: την αρχαιολογία.

Στο τεύχος δημοσιεύεται κείμενο του Γ. Κουβελάκη, σε απάντηση σε όσα ισχυρίστηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, ότι η προέλευση του Aberdeen Head, ελληνικής αρχαιότητας που βρίσκεται στο Βρετ. Μουσείο, είναι αβέβαιη. Ο Γ. Κουβελάκης αποκαλύπτει την έρευνα που ο ίδιος έκανε στο τμήμα Ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων του Μουσείου. Εκεί ο κ. Κουβελάκης διάβασε όλο το χειρόγραφο ημερολόγιο του George Hamilton Gordon, τέταρτου Earl of Aberdeen, από το πρώτο του ταξίδι στην προεπαναστατική Ελλάδα.

«Εκανα μερικές ανασκαφές στο θέατρο… και βρήκα έναν Ερμή χωρίς κεφάλι, κάτω από επιγραφές. (…) Το πρωί περπάτησα μέχρι ένα μοναστήρι που βρίσκεται στο διπλανό από την Ιθώμη βουνό (δηλ. τη Μονή Βουλκάνου). (…) Απέκτησα ένα καλοδιατηρημένο κεφάλι, που βρισκόταν πάνω από την πύλη. Το καλύτερο της συλλογής». Το κεφάλι του Ερμή (;) το πούλησε στο Βρετανικό Μουσείο. Ενα ενδιαφέρον κείμενο, μια μικρή ιστορία αρχαιοκαπηλίας.

Ολγα Σελλα

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x