Χωρισμός Κράτους – Εκκλησίας


0 0 ψήφοι
Article Rating

Χωρισμός Κράτους και Εκκλησίας στην Ισπανία
Απόφαση για την απεμπόληση της απευθείας κρατικής χρηματοδότησης προς την Καθολική Εκκλησία έλαβε η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας υπό τον Χοσέ Θαπατέρο, σε μία προσπάθεια να μειώσει την ισχύ και την επιρροή της στην κοινωνία της χώρας.

Το μέτρο, που σύμφωνα με αξιωματούχους αποφασίσθηκε να ληφθεί κατόπιν της συναίνεσης της ηγεσίας της Εκκλησίας, διαδέχεται την απόφαση του Ισπανού πρωθυπουργού να καταργηθεί η διδασκαλία των θρησκευτικών στα σχολεία.

Ο Θαπατέρο προκάλεσε οργή στις τάξεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας νομιμοποιώντας τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων σε μία από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης.

Αν και 80% των Ισπανών δηλώνουν καθολικοί, μόλις το 16% εξ αυτών πηγαίνουν στις εκκλησίες τις Κυριακές και ο αριθμός των εκπαιδευομένων ιερέων μειώνεται.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποζημιώσει την Εκκλησία για την διακοπή της επιδότησης, που έφθασε περίπου τα 30 εκατ. ευρώ συνολικά το 2005, με την αύξηση του μέγιστου αφορολόγητου ποσού για δωρεές προς την εκκλησία στο 0,7% του εισοδήματος των πολιτών, από το 0,52%.

«Αυτό θα συνδέσει το εισόδημα της Καθολικής Εκκλησίας με άμεσο τρόπο με την βούληση των φορολογουμένων» αναφέρθηκε από την κυβέρνηση. Η Εκκλησία χάνει, επίσης, τις αφορολόγητες αγορές της.

Οι σχέσεις κράτους-Εκκλησίας στην Ισπανία εξακολουθούν να φέρουν τις πληγές της περιόδου του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της δεκαετίας του 1930, όταν μεγάλο μέρος του κλήρου στήριξε την ακροδεξιά κυβέρνηση Φράνκο. Κατά τη δικτατορία, η Εκκλησία ανέκτησε τα προνόμιά της, που άρχισαν όμως να καταργούνται μετά το 1975 και την επαναφορά της χώρας στη δημοκρατία.


Η Εκκλησία αντιμετωπίζει πλέον έντονα οικονομικά προβλήματα. «Οι Ισπανοί καθολικοί, και όχι αυτοί που απλώς βαπτίζονται, αλλά οι πιστοί καθολικοί, δεν δείχνουν και πολύ ενθουσιασμό όσον αφορά το να στηρίξουν την Εκκλησία οικονομικά» σημειώνει η εφημερίδα El Pais.

Στην διάρκεια επίσκεψής του στην Ισπανία τον Ιούλιο, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' είχε τοποθετηθεί υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών -μία δήλωση που είχε ευρέως ερμηνευθεί ως αιχμή εναντίον της κυβέρνησης Θαπατέρο, η οποία το 2005 προχώρησε στη νομιμοποίηση του γάμου ομοφυλόφιλων.

Πηγή του Βατικανού ανέφερε ότι η απόφαση του Θαπατέρο να μην παραστεί στην συγκέντρωση που είχε πραγματοποιηθεί για τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Βαλένθια προκάλεσε «κάποια αναστάτωση».

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x