ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΑ ΘΕΣΜΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΟΡΓΑΝΑ


0 0 ψήφοι
Article Rating

Από 17-19

Noεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στην πόλη Mechelen
του Βελγίου η 7η ετήσια συνάντηση των Γραμματέων των Εκκλησιών-μελών της Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία» της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (KEK/CEC).

Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκαν και επίσημες εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από τη δημιουργία της σημερινής Επιτροπής «Εκκλησία και Κοινωνία», ενώ το κεντρικό θέμα της συνάντησης επικεντρώθηκε στο μέλλον της ίδιας της Επιτροπής και εμπλουτίσθηκε από σχετικές συζητήσεις σε ομάδες εργασίας. Στη συνάντηση έλαβαν μέρος 50 περίπου Γραμματείς Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους γύρω από θέματα που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης και κυρίως να συνδιαλεχθούν πάνω στον τρόπο με τον οποίο οι Εκκλησίες θα συνεργασθούν με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα που η νέα Συνθήκη της Λισσαβόνας έχει τεθεί σε ισχύ. Στην εν λόγω συνάντηση η Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσωπήθηκε από τον Αρχιμανδρίτη κ. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, τον Δρ Κωνσταντίνο Ζορμπά και την κ. Αικατερίνη Καρκαλά, η οποία μάλιστα είχε και την Προεδρία (Moderation) της όλης Συνάντησης: και οι τρεις είναι συνεργάτες της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης (18.11.2009) οι παρόντες Γραμματείς είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκαν με τον κ. Pál Schmitt, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υπεύθυνο για τον διαπολιτισμικό διάλογο και τα θρησκευτικά θέματα, μαζί με τον κ. László Tökés, ευρωβουλευτή εκ Ρουμανίας και προτεστάντη Επίσκοπο επαρχίας Piatra Craiului (από το 1990).

Παρευρέθησαν επίσης ευρωβουλευτές από διάφορες Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Η συνάντηση αυτή υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα, αποκαλυπτική και πολλά υποσχόμενη, λαμβανομένου υπόψη ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όρισε επίσημα τον κ. Pal Schmitt, Ουγγρικής καταγωγής και Χριστιανοδημοκράτη (ΕΛΚ), ως εκπρόσωπό του αρμόδιο για θέματα θρησκευτικών πεποιθήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Pál Schmitt αναφέρθηκε σε τρία σημεία: Πρώτον, στη σημασία του άρθρου 17 της νέας Συνθήκης της Λισσαβόνας. Ο ίδιος τόνισε με σθένος τον σημαντικό ρόλο των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ευρώπη και επεσήμανε ότι «η ταυτότητα των Εκκλησιών είναι θρησκευτική. Ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και των εκκλησιών πρέπει να σεβαστεί αυτή την θρησκευτική ταυτότητα… Ο «νέος διάλογος», σύμφωνα με το άρθρο 17, παρέχει στις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές Κοινότητες τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής συμβολής στην αντιμετώπιση μερικών από τις σημερινές σοβαρές προκλήσεις στην ευρωπαϊκή πολιτική».
Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

[Pál Schmitt: από την πίστα της ξιφασκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιοτης]
Δυο όψεις του Pál Schmitt, μία με κουστούμι και μία με στολή ξιφασκίας

Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x