Δημοτικός λαχανόκηπος και στα Χανιά

Δημοτικός λαχανόκηπος και στα Χανιά


0 0 ψήφοι
Article Rating

«Δημοτικό Λαχανόκηπο» οργανώνει για τους δημότες του ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο των κοινωνικών πολιτικών και δράσεων που έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η Δημοτική Αρχή για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε όσους έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης επισκέφθηκε την Πέμπτη τον χώρο που βρίσκεται στην περιοχή (δημοτική κοινότητα) της Σούδας και στον οποίο γίνονται εργασίες διαμόρφωσης του «Δημοτικού Λαχανόκηπου».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων «ο Δημοτικός Λαχανόκηπος περιλαμβάνει προς καλλιέργεια 100 αγροτεμάχια των

50 περίπου τ.μ. – θα είναι αρδευόμενος με έτοιμο προετοιμασμένο έδαφος (οργωμένο και φρεζαρισμένο) και θα διατεθεί δωρεάν κατά προτεραιότητα σε απόρους, άνεργους νέους, άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλούνται από φτώχεια (π.χ. ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα) κ.α., για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών με σκοπό την σίτιση τους για ένα έτος». Ο Δήμος Χανίων θα διαθέσει στους 100 ωφελούμενους της δράσης τον απαραίτητο εξοπλισμό και εργαλεία για την καλλιέργεια του κάθε αγροτεμαχίου ενώ από την πλευρά τους οι ωφελούμενοι θα πρέπει να παρέχουν το 10% της ετήσιας παραγωγής τους στο δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων δημοτών.

Η νέα αυτή δημοτική δομή – η οποία θα υποστηρίζεται από τρία άτομα: έναν γεωπόνο για τη συμβουλευτική των ωφελουμένων, έναν επιστάτη του αγροκτήματος και έναν κοινωνικό λειτουργό που θα υποστηρίζει ενέργειες ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης και υποστήριξης των ωφελουμένων – αποτελεί μια πρότυπη δράση που διαμορφώνει νησίδες συλλογικότητας στην τοπική κοινωνία που αναμένεται να φέρουν κοντά τους πολίτες που θα απασχοληθούν, ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και κουλτούρας, ενώ θα προσφέρει – εκτός από οικονομική ανακούφιση – άσκηση, εκτόνωση και δημιουργική απασχόληση σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Ο «Δημοτικός Λαχανόκηπος», στον οποίο σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη μία σειρά από εργασίες (π.χ. κατασκευή περιμετρικής περίφραξης, διαδρομών, αποθήκης, κλπ), αναμένεται να λειτουργήσει περί τα τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, με βάση τον Κανονισμό Λειτουργίας αυτού που ενέκρινε ομόφωνα, πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων με την υπ. αρ. 476/2013 απόφαση του.


Τέλος, αναφερόμενος στη σημασία λειτουργίας της νέας αυτής κοινωνικής δομής, ο Μανώλης Σκουλάκης τόνισε πως «ο Δήμος Χανίων, ως ο αιρετός θεσμός που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, προχωράει στη δημιουργία μιας ακόμα νέας κοινωνικής υποδομής – μετά το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φροντιστήριο και το Γραφείο Συμβουλευτικής και Διαμεσολάβησης – στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους πολίτες να “αμυνθούν” και να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωση τους στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Ο πρωταρχικός σκοπός ίδρυσης του δημοτικού λαχανόκηπου είναι η διαμόρφωση ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης των ευπαθών κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό με αξιοπρεπείς όρους».

http://www.econews.gr

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x