Δώδεκα χρόνια μαθήματα διατροφής σε διαβητικούς στο Τζάνειο Νοσοκομείο

Δώδεκα χρόνια μαθήματα διατροφής σε διαβητικούς στο Τζάνειο Νοσοκομείο


0 0 ψήφοι
Article Rating

Ηταν μόλις εννέα ετών όταν έμαθε ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. «Κάποια στιγμή άρχισα να μην αισθάνομαι καλά. Είχα πάθει αφυδάτωση και παραλίγο να πέσω σε κώμα. Ετσι έμαθα ότι έχω διαβήτη», θυμάται ο 28χρονος Παν. Χόντας.

Πιστός «σύντροφός» του πια το στυλό ινσουλίνης. «Μπορεί να κάνω χρήση του στυλό έως και πέντε φορές την ημέρα, ανάλογα με τα γεύματα που κάνω», αναφέρει. Ο 28χρονος παραδέχεται ότι η καθημερινότητά του είναι δύσκολη. Ωστόσο, από τη στιγμή που παρακολούθησε τα μαθήματα του Διαβητολογικού Κέντρου του Τζανείου Νοσοκομείου είδε διαφορά.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Παρακολούθησα μαθήματα διατροφής και πραγματικά με βοήθησαν πολύ. Μέχρι τότε δεν ήξερα για τις ποσότητες που έπρεπε να καταναλώνω, ή για τους υδατάνθρακες. Ολα τα έκανα στο περίπου», σημειώνει.

Το Διαβητολογικό Κέντρο του Τζανείου Νοσοκομείου λειτουργεί από το 2000 (από το 1988 έως το 2000 λειτουργούσε ως ιατρείο). Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούν, μεταξύ άλλων, ιατρεία διαβητικού ποδιού, διαβήτη κύησης, παχυσαρκίας, αντλιών ινσουλίνης, καθώς και ψυχολογικό ιατρείο.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του Διαβητολογικού Κέντρου και πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ανδρ. Μελλιδώνη, στο Κέντρο παρακολουθούνται περίπου 25.000 διαβητικοί. Σε καθημερινή βάση οι γιατροί βλέπουν περί τους 50 πάσχοντες.

Σημειώνεται ότι κάθε Τετάρτη εφαρμόζεται πρόγραμμα υποδοχής και εκπαίδευσης των νέων διαβητικών που προσέρχονται στο Κέντρο, το οποίο, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει γενική εκπαίδευση, κλινική εξέταση, νευρολογική, οφθαλμολογική εξέταση από οφθαλμίατρο και διατροφολογικές συμβουλές από την διαιτολόγο του Διαβητολογικού Κέντρου.


Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με ψυχολόγο για τους διαβητικούς που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη σε τακτική εβδομαδιαία βάση.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο εκπονούνται στο Κέντρο δέκα διδακτορικές διατριβές, κάτι το οποίο δείχνει ότι το ΕΣΥ δεν είναι μόνο για τη λάντζα.

Πηγή: Καλά Νέα … Υπάρχουν κι αυτά

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x