Ενας Ελληνας γίνεται η φωνή των ΑμεΑ παγκοσμίως


0 0 ψήφοι
Article Rating

Στην κορυφή του παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος βρίσκεται από την 1η Ιουλίου ένας Έλληνας, ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (International Disability Alliance – IDA).

«Ως Έλληνας νιώθω βαθύτατη συγκίνηση που σε μια περίοδο τόσο δύσκολη καλούμαι να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στη διεθνή σκηνή. Αφιερώνω αυτή τη διάκριση τόσο στην οικογένειά μου, όσο και στους Έλληνες και τις Ελληνίδες άτομα με αναπηρία για τα δικαιώματα των οποίων αγωνίζομαι όλη μου τη ζωή», λέει στο «Βήμα».

Η πλούσια εμπειρία, η συνέπεια και η σκληρή δουλειά είναι τα κλειδιά που του άνοιξαν την πόρτα της διεθνούς αναγνώρισης. Τα τελευταία 18 χρόνια κατέχει τη θέση του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, ενώ από το 1999 είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ. Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του αποτελεί η πιο υψηλού επιπέδου συνάντηση για θέματα αναπηρίας στην Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε με δική του πρωτοβουλία στις 6 Δεκεμβρίου 2011, όπου συζητήθηκε η υλοποίηση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Πρώτο μέλημα στα νέα του καθήκοντα είναι από το εθνικό και ευρωπαϊκό πεδίο να φτάσει στο παγκόσμιο, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη αντίληψη της διεθνούς διάστασης του αναπηρικού κινήματος. «Για τα δύο επόμενα χρόνια θα είμαι η φωνή ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων με αναπηρία, το 80% των οποίων ζουν στο λεγόμενο τρίτο ή και τέταρτο κόσμο, όπου επικρατούν η εξαθλίωση και η φτώχεια», επισημαίνει.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της νέας του θέσεις είναι να καταφέρει να εκφράσει με επάρκεια τις ανάγκες και τα δικαιώματα ανθρώπων, που ζουν κάτω από διαφορετικές πολιτικές, κοινωνικές, νομικές και πολιτιστικές συνθήκες. «Με πυξίδα τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ θέλουμε να πλησιάσουμε ακόμα περισσότερο το αναπηρικό κίνημα, δίνοντας έμφαση στη γεφύρωση του χάσματος με τον παγκόσμιο Νότο».

Το αναπηρικό κίνημα στο στόχαστρο της οικονομικής κρίσης
Στην πρόκληση αυτή έρχεται φυσικά να προστεθεί και η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία διογκώνει τα προβλήματα των ΑμεΑ, ακόμα και σε χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση. Σύμφωνα με τον κ. Βαρδακαστάνης, σε χώρες όπως η , η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία έχει ξεκινήσει «σφαγή» ως προς τις παροχές και τα δικαιώματα των ΑμεΑ.


Άμεση προτεραιότητά του ως προέδρου της IDA είναι να θέσει τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η σύγχρονη «φτωχοποίηση» στους Προέδρους του ΟΗΕ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Όταν συναντήσω τους κυρίους του ΔΝΤ, θα τους πω ότι οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους πιο φτωχούς των φτωχών, τα άτομα με αναπηρία. Ακόμα κι αν τα κράτη έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν μόνα τους τα διάφορα μέτρα, εκείνοι οφείλουν να θεσπίζουν ρήτρες προστασίας» τονίζει.

Η εφαρμογή των απαιτήσεων της Τρόικας στη χώρα μας αποδεικνύει από πρώτο χέρι ότι η έλλειψη τέτοιας πρόνοιας πληγώνει και καταρρακώνει την αξιοπρέπεια των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Συγχρόνως, φαινόμενα όπως αυτά των αναπήρων μαϊμού «απονευρώνουν την κοινωνική αποδοχή», ενοχοποιώντας τα ΑμεΑ, ενώ η παράβαση καθήκοντος από γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους μένει στο σκοτάδι.

«Αυτή τη στιγμή, 60.000 συνάνθρωποί μας με αναπηρία είναι φυλακισμένοι στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) μη λαμβάνοντας επιδόματα που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους, επειδή δεν έχει ανανεωθεί εγκαίρως η γνωμάτευσή τους» τονίζει ο κ. Βαρδακαστάνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όπως αυτή του νεανικού διαβήτη, το πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει, οπότε απαιτείται ανάληψη της ευθύνης από τους αρμόδιους φορείς όταν οι γνωματεύσεις δεν εκδίδονται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ενός – δύο μηνών.

Σε μια περίοδο για τη χώρα μας, που οι θετικές παρουσίες στο εξωτερικό λείπουν, ο κ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει την εικόνα μιας Ελλάδας που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και παλεύει για αυτά εντός αλλά κι εκτός των συνόρων. Το μήνυμα, που ο ίδιος πρότεινε για πρώτη φορά, «αναπηρία ορατή παντού», όχι ως πρόβλημα αλλά ως ανθρώπινο δικαίωμα, γίνεται σήμερα μέσα στο «καμίνι» της κρίσης πιο επίκαιρο από ποτέ.

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x