Εντοπίστηκαν πέντε χαμένες μετόπες του Παρθενώνα

Εντοπίστηκαν πέντε χαμένες μετόπες του Παρθενώνα


0 0 ψήφοι
Article Rating

Πέντε μετόπες του Παρθενώνα, οι οποίες πιστευόταν ότι είχαν καταστραφεί κατά την έκρηξη του 17ου αι. στο ναό της ς της ς, εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στο νότιο τείχος της ς. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι χρησιμοποιήθηκαν τον 18ο αιώνα κατά τις εργασίες για την επισκευή της οχύρωσης του Ιερού Βράχου.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Τα κομμάτια αυτά ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους λίθους καθώς είναι από λευκό καλοδουλεμένο μάρμαρο Πεντέλης, όπως δηλαδή ο . Οι αρχαιολόγοι πίστευαν μέχρι τώρα ότι οι μετόπες αυτές είχαν καταστραφεί από την έκρηξη Μοροζίνη το 1687.

Οι μετόπες εντοπίστηκαν μετά την επεξεργασία 2250 φωτογραφίες που ελήφθησαν με σύγχρονες μεθόδους για την φωτογραμμετρική αποτύπωση των τείχων της ς. Τι ακριβώς απεικονίζουν οι πέντε μετόπες θα φανεί όταν αποξηλωθούν από τη θέση τους.

Καθαρισμός με λέιζερ των Καρυάτιδων

Την τεχνική έκθεση για τη συντήρηση και τον καθαρισμό γλυπτών του Παρθενώνα και Κορών του Ερεχθείου ενέκρινε ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), κατά τη συνεδρίασή του.

Πρόκειται για τη μέθοδο λέιζερ, που χρησιμοποιείται ήδη στο Νέο Μουσείο της ς με σκοπό τη συντήρηση και την αποκατάσταση των Καρυάτιδων, ενώ έχει εφαρμοστεί και για τον καθαρισμό άλλων σημαντικών μνημείων, όπως τα γλυπτά της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα.

Η μέθοδος βασίζεται στον συνδυασμό υπεριώδους και υπέρυθρου μήκους κύματος, ώστε να αποφεύγεται το κιτρίνισμα ή το γκριζάρισμα των επιφανειών. Μετά από 10 χρόνια χρήσης του συστήματος σε πολύ σημαντικά μνημεία, θεωρείται πλέον μια από τις πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές μεθόδους για την απομάκρυνση των ρύπων που επικάθονται στα γλυπτά

http://www.tvxs.gr/news


Πηγή: GREEK SURNAMES

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x