Ετοιμη, έως τα Χριστούγεννα, η Μητρόπολη

Ετοιμη, έως τα Χριστούγεννα, η Μητρόπολη


0 0 ψήφοι
Article Rating

Χριστούγεννα στη Μητρόπολη θα κάνουν οι Αθηναίοι. Εως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες της ενίσχυσης και αποκατάστασης του κτιρίου και πλέον η Αρχιεπισκοπή Αθηνών θα «γιορτάσει» τη νέα σελίδα του Μητροπολιτικού Ναού.

Ειδικότερα, το κτίριο είχε υποστεί φθορές και από τον σεισμό του 1981, οι οποίες επιβαρύνθηκαν καθώς δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως. Νέο, και το πιο καίριο, χτύπημα έδωσε στο κτίριο, το οποίο θεμελιώθηκε το 1863, ο σεισμός στην Αττική το 1999.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Σήμερα, τα τεχνικά συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να προχωρήσουν οι εργασίες συντήρησης του ναού και να δοθεί τέλος σε μία μακρά περίοδο καθυστερήσεων.

Συγκεκριμένα,

μετά το 1981 είχαν αρχίσει οι μελέτες για αποκατάσταση των ζημιών, όμως έως το 1999 δεν είχε αρχίσει κάποια εργασία. Ο σεισμός του 1999 πυροδότησε εκ νέου το ενδιαφέρον για τον Μητροπολιτικό Ναό κι έτσι άρχισαν πάλι οι… συζητήσεις για τη μελέτη αποκατάστασης. Κρίσιμη χρονιά για τη Μητρόπολη ήταν το 2010, όταν στην αρχή του χρόνου υπεγράφη με την τεχνική εταιρεία η σχετική σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Ομως, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στα μέσα της ίδιας χρονιάς διεκόπη για ένα χρόνο η χρηματοδότηση των εργασιών που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Βέβαια, τα προβλήματα χρηματοδότησης για τον ναό δεν είναι πρωτόφαντα. Ηδη από τότε που άρχισε να κατασκευάζεται, το κόστος υπερέβη τον προϋπολογισμό. Συγκεκριμένα, η κατασκευή ξεκίνησε το 1842 και το 1843 οι εργασίες διακόπηκαν λόγω οικονομικών προβλημάτων. Τότε, η διαφορά καλύφθηκε από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και από δωρεές, κυρίως του βασιλιά Οθωνα και του ευεργέτη Σίνα που ζούσε στη Βιέννη. Τώρα, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιτέκτονας κ. Θεόδωρος Χαμάλης, τα κονδύλια βρέθηκαν από το ΠΔΕ και οι επισκευές έχουν ξαναρχίσει.

Κονδύλια από το ΕΣΠΑ


Από την άλλη, το αμέσως προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί διαγωνισμός για την ανάληψη της συντήρησης των αγιογραφιών, καθώς έχουν εξασφαλισθεί τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Χαμάλη, οι εργασίες αποκατάστασης των τοιχογραφιών, των μαρμάρων και των γλυπτών θα πρέπει να αρχίσουν πριν από την ολοκλήρωση των εργολαβικών εργασιών, καθώς έτσι οι συντηρητές θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υποστηλώματα για τον τρούλο και τα υψηλότερα σημεία του ναού. «Είναι απαραίτητο τα δύο συνεργεία να δουλεύουν ταυτόχρονα για δύο με τρεις μήνες», λέει ο κ. Χαμάλης, που εκτιμά ότι η Μητρόπολη θα μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί περί τον προσεχή Οκτώβριο. Βέβαια, οι εργασίες συντήρησης τοιχογραφιών κ.λπ., οι οποίες παρακολουθούνται από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Πατέρα Θωμά Συνοδινού, θα συνεχισθούν έως το 2015. Ετσι όπως όλα δείχνουν, η πρώτη «πανηγυρική λειτουργία του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας –αφού πέρασε ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός), ενώ δεν προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες πριν από το Πάσχα– θα είναι η χαρμόσυνη λειτουργία των Χριστουγέννων.

Εως τότε, «χρέη» Μητρόπολης θα ασκεί ο Ιερός Ναός Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, επί της οδού Σκουφά στο Κολωνάκι. Μάλιστα, το γεγονός ότι η Μητρόπολη Αθηνών θα μπορεί να επαναλειτουργήσει σε λίγους μήνες οδηγεί στη μη υιοθέτηση της πρότασης που έκανε ο βουλευτής της Α΄ Αθηνών Νικήτας Κακλαμάνης να οριστεί μητροπολιτικός ναός η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, παρότι η πρόταση αντιμετωπίστηκε με θετικότητα από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. «Με τον τρόπο αυτό θα αναβαθμιστεί η περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, ενώ οι κάτοικοί της το επιθυμούν», τόνισε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Κακλαμάνης.

Ο Μητροπολιτικός Ναός Αθηνών, πάντως, μοιάζει να αποτυπώνει τον κατασκευαστικό «μαραθώνιο» που διανύουν πολλά δημόσια έργα στην Ελλάδα. Βέβαια (και) ο μαραθώνιος έχει σημείο εκκίνησης και λήξης…

Του Αποστολου Λακασα για την καθημερινή

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Παλαιότερο
Νεότερο Περισσότερο ψηφισμένο
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x