Φίλοι του ποδηλάτου | Μένουν πιστοί απέναντι στο πετάλι!

Φίλοι του ποδηλάτου | Μένουν πιστοί απέναντι στο πετάλι!


Ορθοπεταλιά για τους “Φίλους του ποδηλάτου“, όχι μόνο στα στενά της Αθήνας αλλά και μέσα στη φύση! Ανεβαίνουν πάνω στη σέλα του ποδηλάτου, κουβαλούν τη σκηνή και τα τρόφιμα στην πλάτη και ξεκινούν μια περιπετειώδη εκδρομή στο βουνό ή τη θάλασσα.

Χιλιάδες ποδηλάτες έχουν περάσει από το στέκι της παλιότερης ποδηλατικής ομάδας στην Ελλάδα, η οποία εδώ και 27 χρόνια προωθεί το ποδήλατο ως ένα “εργαλείο” καθημερινής μετακίνησης και διασκέδασης.


Η Λυδία Χατζηαλεξίου από τους “Φίλους του ποδηλάτου” (www.filoi-podilatou.gr) μιλά στο flowmagazine.gr για τον “πρωταγωνιστή” της οικολογικής μετακίνησης… το ποδήλατο!

Γεμάτο με ποδηλατικές δράσεις το στέκι

των ποδηλατών…

Από το 1989 συναντιούνται κάθε Τρίτη βράδυ στο στέκι τους (οδός Επταχάλκου 3, Θησείο) και ως γνήσιοι εθελοντές μεταδίδουν αφιλοκερδώς το μήνυμα του ποδηλάτου: “Κάντε πετάλι για το περιβάλλον και τη ξεγνοιασιά των παιδικών χρόνων”. Κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο διοργανώνουν δωρεάν πολυήμερες (ή και μη) ποδηλατικές εκδρομές και προγραμματίζουν σεμινάρια και προβολές ποδηλατικών ταινιών για κάθε πιστό φίλο του ποδηλάτου. Στόχος τους να σταθούν δίπλα στο ποδήλατο, όπως ένας πραγματικός φίλος, και να διεκδικήσουν αλλαγές στις υποδομές της χώρας και τη συμπεριφορά των υπόλοιπων οδηγών Ι.Χ. Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος της συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις για τα δικαιώματά τους και των ομιλιών τους στα σχολεία.

“Μια Τρίτη μπορεί να έρθουν από δέκα έως εκατό λάτρεις του ποδηλάτου. Συζητούν στο κυλικείο και πληροφορούνται για τα σεμινάρια. Τις προάλλες έγινε σεμινάριο για τα κριτήρια επιλογής ποδηλάτου στην αστική και τουριστική ποδηλασία και είχε μεγάλη επιτυχία”, ισχυρίστηκε η κ.Χατζηαλεξίου των “Φίλων του Ποδηλάτου” στο flowmagazine.gr.Συνήθως, τα σεμινάρια διοργανώνονται μια φορά το μήνα και σχετίζονται με: το διάβασμα χαρτών, τον έλεγχο του ποδηλάτου σε αναπάντεχες καταστάσεις, τα τεχνικά στοιχεία και βλάβες ποδηλάτου και τη διατροφή στο βουνό.

“Βολτάρουν” στη φύση και κατασκηνώνουν στο βουνό!

Με το πρόγραμμα των εκδρομών να βγαίνει κάθε τρεις μήνες, οι “Φίλοι του Ποδηλάτου” ετοιμάζουν το “τουριστικό” ποδήλατο τους, τις σκηνές, τον υπνόσακο και το γκαζάκι τους για το μαγείρεμα… και ταξιδεύουν εκτός Αθήνας. Στην τελευταία διήμερη εκδρομή τους, στο Σούνιο, συγκεντρώθηκαν 28 ποδηλάτες, ενώ σύντομα έχουν προγραμματιστεί εκδρομές στην Στροφυλιά (2/2 – 3/2),  την Νότια Εύβοια (9/2 – 10/2) και την Κύθνο  (22/2– 24/2).

Όπως αναφέρει η Λυδία Χατζηαλεξίου στο flowmagazine.gr“Μαζευόμαστε από δέκα έως δεκαπέντε άτομα, κάνουμε βόλτες στη φύση και στήνουμε τις σκηνές σε ειδικά μέρη. Δεν είμαστε μια κλειστή ομάδα, ούτε έχουμε αρχηγούς. Σημαντικό, βέβαια, είναι ο ποδηλάτης να έχει μια “α εμπειρία”, ακόμα και αν δεν πηγαίνουμε εξοντωτικά γρήγορα”. Για τους αρχάριους υπάρχουν ειδικές εκδρομές, όπως είναι στη λίμνη Κερκίνη, που έχει κυκλικές διαδρομές.

Ωστόσο, βασική προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να διαθέτουν ποδήλατα με ταχύτητες, που έχουν τις δυνατότητες να ανέβουν στο βουνό, και να έχουν αγοράσει τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ακόμα και μια ζακέτα για το βράδυ είναι απαραίτητη!

“Στη φύση δεν υπάρχει πολιτισμός… αλλά απαιτείται δύναμη, αφού όσο κουρασμένος και αν είσαι πρέπει μετά να μαγειρέψεις! Βέβαια, συνήθως αποφεύγουμε τις μακρινές περιοχές, π.χ. στη Βόρεια Ελλάδα ή την Πελοπόννησο, αφού εκεί χρειαζόμαστε αυτοκίνητο”, εξηγεί η ίδια στο flowmagazine.gr.

Διεκδικούν αλλαγές… για τη διευκόλυνση του ποδηλάτη!

Το ποδήλατο μπήκε στις καρδιές των ανθρώπων πριν την κρίση και είναι αισθητό στους δρόμους της Αθήνας… και αυτό το γνωρίζουν τα μέλη του συλλόγου “Φίλοι του Ποδηλάτου”. Από τέλη 80′, όταν άρχισαν να ποδηλατούν όλο και περισσότεροι, η ομάδα άρχισε να διεκδικεί τα δικαιώματα των ποδηλατών. Ζητούν ποδηλατόδρομους, λωρίδες ποδηλάτων, θέσεις στάθμευσης και τήρηση του κώδικα οδικής ασφάλειας. “Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι εκτός Αθήνας, αλλά οι πιο πολλοί είναι αποσπασματικοί και χωρίς υποδομές. Στην Καρδίτσα και την Κρήτη το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, αλλά δυσανάλογο με τους συνολικούς ποδηλάτες”, λέει η ποδηλάτισσα και μέλος του συλλόγου στο flowmagazine.gr.

Χιλιάδες πολίτες ποδηλατούν ανάμεσα στα αυτοκίνητα, χωρίς ασφάλεια και κινδυνεύοντας καθημερινά στο κέντρο της Αθήνας, και όχι μόνο! Σύμφωνα με τη Λυδία Χατζηαλεξίου, αν η πολιτεία προνοούσε για τα δικαιώματα των ποδηλατών, πολλοί θα είχαν παρατήσει το αυτοκίνητό τους στο γκαράζ και μέσα από τη μεταφορά των ποδηλάτων στον ΗΣΑΠ και το μετρό θα “στήριζαν” το περιβάλλον. “Στην Ευρώπη κάνουν διακρατικούς ποδηλατόδρομους. Δεν μένουν μόνο στις ποδηλατικές υποδομές εντός της πόλης. Ωστόσο, εκεί έχουν καταλάβει ότι το ποδήλατο αποτελεί το μέλλον του τουρισμού”, συνεχίζει στο περιοδικό μας.

*Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των “Φίλων του Ποδηλάτου” και να δηλώσει συμμετοχή στο www.filoi-podilatou.gr. Επικοινωνία:filoipod@gmail.com ή μέσω τηλ. 6979928855.

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…