Η Αγορά της Κυψέλης ζωντανεύει

Η Αγορά της Κυψέλης ζωντανεύει


0 0 ψήφοι
Article Rating

Μια ηλικιωμένη κυρία με περιποιημένη εμφάνιση κοντοστέκεται στην είσοδο της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Πλησιάζει διστακτικά και ανοίγει την κουβέντα σε υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Αθηναίων που επιβλέπουν τις εργασίες. Δείχνει ευχαριστημένη.

Και εύχεται η Αγορά να ξαναγίνει αγορά. «Αλλά πείτε στους αρμόδιους να φέρουν καλύτερα βιολογικά. Αυτά που είχαν δεν τα τρώγανε ούτε γουρούνια…».

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ανακουφισμένη εμφανίζεται η τοπική κοινωνία της Κυψέλης με την έναρξη εργασιών στην κλειστή, εδώ και πολλούς μήνες, Δημοτική Αγορά επί της Φωκίωνος Νέγρη. Τον Νοέμβριο ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε σε επιχείρηση επανάκτησης ελέγχου του χώρου που βρισκόταν επί σειρά ετών υπό

κατάληψη από αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Προς το παρόν έχει εκδοθεί μια οικοδομική άδεια (με εγκεκριμένη μελέτη από το υπουργείο Πολιτισμού) που αφορά τη διαμόρφωση των επί της Φωκίωνος Νέγρη καταστημάτων σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και Σημείο Εξυπηρέτησης Δημοτών (ΣΕΔ). Οι εργασίες εκτελούνται κυρίως από προσωπικό του δήμου με τη συνδρομή συνεργείου εργολάβου και αντικείμενο τις αποξηλώσεις των διαφόρων πρόσθετων στοιχείων (σιδηροκατασκευές, ψευδοροφές, φωτεινές επιγραφές, στέγαστρα κ.λπ.) από το σύνολο του κτιρίου. Ηδη έχουν καθαριστεί τα υπόγεια από συνεργεία της Δ/νσης Καθαριότητας.

Η μελέτη για τη συνολική αποκατάσταση του κτιρίου συντάσσεται από το Τμήμα Μελετών της Διεύθυνσης Κτιριακών Εργων (αρχιτέκτων: κ. Ελένη Μπούσδρα), είναι σχεδόν έτοιμη και πρόκειται να υποβληθεί σύντομα για έγκριση. Προβλέπει, πέραν των ανωτέρω, καθαίρεση των προσκτισμάτων, δημιουργία χώρων πολιτιστικών χρήσεων στην ανατολική πτέρυγα (με ενοποίηση των χώρων) και στη νοτιοδυτική γωνία, και αποκατάσταση οκτώ καταστημάτων στη δυτική πτέρυγα, που πιθανότατα θα διατεθούν για ενοικίαση. Η πρόβλεψη πολιτιστικών χρήσεων συνάδει με τις προαπαιτήσεις για χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.


Ο αρχιτέκτονας Γιώργος Αδαμόπουλος, που επιβλέπει τις εργασίες, εντεταλμένος από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτιριακών Εργων κ. Σαμάνθα Φανού, έχει, πάντως, την αίσθηση ότι ο κόσμος της γειτονιάς θα προτιμούσε ξανά μια αγορά τροφίμων. «Αυτό μας μεταφέρουν οι περαστικοί, τουλάχιστον». Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ανδρέας Βαρελάς πιστεύει ότι μέχρι τον Ιούνιο μπορεί να λειτουργήσει αυτή η νέα «ενδιάμεση» φάση της Αγοράς.

Πρόθεση του δήμου είναι να παραχωρήσει τμήμα των εγκαταστάσεων σε τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους («I love Kypseli», κ.ά.) προκειμένου να εξασφαλιστεί ζωή στο εσωτερικό του χώρου για όσο το δυνατόν περισσότερες ώρες μέσα στην ημέρα.

Του Δημητρη Ρηγοπουλου για την καθημερινή

 

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x