Η επιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ στην Χίλαρι Κλίντον

Η επιστολή της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ στην Χίλαρι Κλίντον


0 0 ψήφοι
Article Rating

Προς: κ. Hillary R. Clinton Υπουργό Εξωτερικών Υπουργείο Εξωτερικών
Εξοχότατη κυρία Υπουργέ,

Ως αντιπρόσωποι της Παμμακεδονικής Ένωσης , μια από τις μεγαλύτερες Ελληνοαμερικανικές οργανώσεις με αυτή την επιστολή θέλουμε να αναφερθούμε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Υπουργείου Εξωτερικών των στην έκδοση του Απριλίου 2010 (http://www.state.gov/documents/organization/138927.pdf) (σελ. 20-25) το οποίο βρίσκουμε ιδιαίτερα δυσάρεστο και προκλητικό. Το εν λόγω άρθρο γράφτηκε από τη Stephanie Rowlands, σύζυγο του Αμερικανού Διπλωμάτη στην Πρεσβεία των στα Σκόπια, Ryan Rowlands. Το άρθρο με τίτλο «Σκόπια, Η Αρχαία χτίζει μια Σύγχρονη Δημοκρατία», βρίσκεται στη σελίδα 20 αλλά περιέργως περιγράφεται ως το “άρθρο του Μηνός” και εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα του περιοδικού. Θα επικεντρωθούμε σε μερικά σημεία που θεωρούμε πως είναι απαράδεκτα να προέρχονται από δημοσίευση του Υπουργείου Εξωτερικών του κράτους.

Η αναφορά στην «Αρχαία » και η πρώτη πρόταση του άρθρου που αναφέρει: «, το όνομα μας θυμίζει εικόνες αρχαίων πολιτισμών, άνδρες ντυμένους με χιτώνες και σανδάλια οι οποίοι κουβαλούν δόρατα και ασπίδες», είναι γελοία. Μπορούμε επίσης να παραπέμψουμε το Υπουργείο Εξωτερικών στην επιστολή των πάνω από 360 παγκοσμίου φήμης κλασικιστών προς τον Πρόεδρο Ομπάμα οι οποίοι με λύπη εξέφρασαν την γελοιότητα της αναθεωρητικής εκστρατείας της εθνικιστικής κυβέρνησης των Σκοπίων να αρχαιοποιήσουν τα Σκόπια. Ωστόσο, δεν μπορούμε να γελάσουμε ούτε να αγνοήσουμε την εξής φράση: «Σήμερα, μεγάλα τμήματα της ιστορικής ς βρίσκονται εντός των ορίων των γειτονικών χωρών».

Με αυτή την ατυχή φράση, το Υπουργείο Εξωτερικών των έχει νομιμοποίησε τις ανησυχίες της Ελλάδας στα Βαλκάνια μετά την πτώση της Γιουγκοσλαβίας, και προωθεί την ιδέα των αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών των καλλιεργεί την ιδέα ότι η ΠΓΔΜ είναι η κληρονόμος της ιστορικής ς; Θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αμφισβητούν τα Ελληνικά σύνορα. Η Ιστορική βρίσκεται στην Ελλάδα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ελλάδα – τελεία και παύλα. Η χωρίς την Πέλλα, τη Βεργίνα, το Δίον, τους Φιλίππους, τη Θεσσαλονίκη δεν είναι πραγματικά . Η φράση αυτή από το περιοδικό του Υπουργείου Εξωτερικών είναι χωρίς καμιά αμφιβολία προκλητική για να μην πούμε προκλητικότατη.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Επιπλέον, εκτός από την προφανή απόπειρα προώθησης των Σκοπίων στον κόσμο (δεν έχουμε κανένα πρόβλημα μ' αυτό) ο τόνος και το μήνυμα του άρθρου υπονοούν ότι η «» είναι μια σταθερή χώρα των Βαλκανίων και το πρόβλημα είναι ότι οι γείτονές της είναι αυτοί που προσπαθούν να την αποσταθεροποιήσουν. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για το ρόλο των Σκοπίων στην αστάθεια των Βαλκανίων. Επιπλέον, υπάρχουν αρνητικά υπονοούμενα που αφορούν στην Ελλάδα σε κάθε πρόταση του άρθρου. Ξεκάθαρα τονίζεται πως η Ελλάδα είναι ένας αμφιλεγόμενος γείτονας που έχει εμποδίσει την ευρωατλαντική πορεία των Σκοπίων και, συνεπώς, το φταίξιμο είναι της καπριτσιόζας Ελλάδας η οποία παρουσιάζεται με αρνητικό φως. Η αρθρογράφος νομίζει πως είμαστε ανίδεοι, δηλαδή λες και δεν γνωρίζαμε με τι ονομασία κατέφθασαν τα Σκόπια στο τραπέζι διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το Μάρτιο του 2008. Επιπλέον υπάρχουν συγκρίσεις της πολυπολιτισμικής ΠΓΔΜ με τις Ηνωμένες Πολιτείες και μια απροκάλυπτη προσπάθεια να αναδειχτούν τα Σκόπια ως το αγαπημένο παιδί των Βαλκανίων. Ο δε τίτλος του εξωφύλλου «Το Μαργαριτάρι των Βαλκανίων» εμφανίζεται με έντονους χαρακτήρες. Ακόμα και αν γνωρίζουμε πως οι ντόπιοι ονομάζουν τη λίμνη της Οχρίδας ως το Μαργαριτάρι των Βαλκανίων, αυτός είναι επίσης και ο τίτλος ενός δημοφιλούς αλυτρωτικού τραγουδιού στην ΠΓΔΜ: «Ε, Μακεδονία, Είσαι το Μαργαριτάρι των Βαλκανίων, ενωθείτε Μακεδονία του Πιρίν και του Αιγαίου με τα πεντακάθαρα νερά του Βαρδάρη. Υπάρχει μόνο μία αλήθεια … μόνο μία Μακεδονία, Μοιραστείτε την – διαιρέστε την, αλλά και πάλι η αγαπημένη μας θα γίνει δική μας. Στην καλύτερη περίπτωση ο τίτλος αυτός ήταν μια ατυχής επιλογή.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την κατασκευή έθνους στα Σκόπια μπορούν να το κάνουν, αλλά όχι εις βάρος της ελληνικής ιστορίας και τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού. Επαναφέρουμε στη μνήμη μας τα λόγια του Edward Stettinius του Υπουργού Εξωτερικών των , το 1944 στην εγκύκλιο που κυκλοφόρησε στους διπλωματικούς κύκλους (βλ. Συνημμένο) των : «Η Κυβέρνησή μας θεωρεί κάθε συζήτηση περί Μακεδονικού «Έθνους», Μακεδονικής «Πατρίδας», ή Μακεδονικής «εθνικής συνειδήσεως» ως αδικαιολόγητη δημαγωγία, χωρίς εθνική ή πολιτική υπόσταση, και στην παρούσα επαναφορά της υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδος».

Ζητάμε μια δημόσια εξήγηση για την προπαγάνδα αυτή που προέρχεται από το Υπουργείο Εξωτερικών των . Επιπλέον ζητούμε η επιστολή των 362 πανεπιστημιακών και ερευνητών προς τον Πρόεδρο Ομπάμα να συμπεριληφθεί στο εγγύς μέλλον σε μια από τις εκδόσεις του περιοδικού του Υπουργείου Εξωτερικών http://macedonia-evidence.org/obama-letter.html Ο σύζυγός σας κατανόησε τις θέσεις της Ελλάδας, επίσης ο Πρόεδρος Ομπάμα κατανοεί τις ευαισθησίες των Ελλήνων σχετικά με την ιστορία τους. Θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι κι εσείς επίσης τις κατανοείτε .


Ειλικρινά και με λύπη,

Νίνα Γκατζούλη/Πρόεδρος
Μαρία Χατζηνάκου/Γραμματέας

Κοινοποίηση:

Πρόεδρο των ΗΠΑ Βαράκ Ομπάμα
Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ
Γερουσιαστή Σνόου
Τζίνη Σιαχίν
Βουλευτή Γκας Μπιλιράκη
Βουλευτή Κάρολυν Μαλόνεη
Βουλευτή Γιάννη Σαρμπάνη
Βουλευτή Ζακ Σπέης
Νίκκη Τσόγκα

0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x