Ιστορική διεθνής διηπειρωτική μεταμόσχευση νεφρού

Ιστορική διεθνής διηπειρωτική μεταμόσχευση νεφρού


0 0 ψήφοι
Article Rating

Πρόκειται για ένα ιστορικό ιατρικό γεγονός που υπόσχεται να δώσει λύση σε χιλιάδες νεφροπαθείς και έγινε με συνεργασία Ελλάδας και .

Την πρώτη διηπειρωτική διασταυρούμενη μεταμόσχευση νεφρού σε παγκόσμιο επίπεδο και με την ονομασία «Kidney Paired Donation-KPD», ανακοίνωσε ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Βασίλης Κασκαρέλης, τονίζοντας ότι η συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σ' αυτό τον τομέα αποτελεί «ιστορικό ιατρικό γεγονός σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο κ. Κασκαρέλης, κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στην ελληνική πρεσβεία, ανέφερε ότι «η κοινή αυτή προσπάθεια επιβεβαιώνει τη μεγάληδιαφορά που μπορεί να κάνει ένα άτομο. Με τον κόσμο γύρω μας να αντιμετωπίζει οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις, οι οποίες μερικές φορές φαίνονται ανυπέρβλητες, τέτοιες πράξεις επιβεβαιώνουν την πίστη μας στην ανθρωπότητα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το κοινό μας μέλλον. Ελπίζω αυτή να ήταν η πρώτη από πολλές τέτοιες μεταμοσχεύσεις σε ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρώπη και Ευρασία, πρέσβης Ερικ Ρούμπιν, που επίσης μίλησε στη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι «το γεγονός αυτό αποτελεί απόδειξη της στενής σχέσης των λαών και Ελλάδας».

Ο κ. Ρούμπιν εξέφρασε τη συγκίνησή του, επισημαίνοντας ότι ο πεθερός του, δρ. Ρίτσαρντ Σάιμονς, υπήρξε πρωτοπόρος ιατρός στον τομέα μεταμόσχευσης νεφρού τη δεκαετία του '70, ενώ η πεθερά του, δρ. Ρομπέρτα Σάιμονς, δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για την κοινωνική διάσταση της αλτρουιστικής δωρεάς νεφρών από ζώντες δότες.


Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, η διαδικασία της διασταυρούμενης μεταμόσχευσης πραγματοποιείται όταν δωρητής, που είναι ασύμβατος με συγκεκριμένο λήπτη, υπόσχεται να δωρίσει το νεφρό του σε κάποιο άγνωστο άτομο, ώστε να μπορέσει ο αποδέκτης να αποκτήσει συμβατό νεφρό προς μεταμόσχευση από κάποιο άλλο άγνωστο άτομο. Πρόκειται για διαδικασία που μπορεί να σώσει χιλιάδες νεφροπαθείς σ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι περιμένουν σε μακρές λίστες αναμονής για πολλά χρόνια, μέχρι να βρεθεί ο συμβατός δότης.

Η συνεργασία της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σ' αυτό το συγκεκριμένο τομέα ξεκίνησε με την ιστορία της 31χρονης Αμερικανίδας Ελίζαμπεθ Γκαίη από την Οκλαχόμα, η οποία δώρισε το νεφρό της από αλτρουισμό σε έναν Έλληνα από την Αθήνα, τον Μιχάλη Χέλμη, τον Δεκέμβριο του 2011.

Στη συνέχεια, η γυναίκα του Μιχάλη, Ντόρα Παπαϊωάννου-Χέλμη, υποσχέθηκε να μεταβεί στην Αμερική για να δωρίσει το δικό της νεφρό, τηρώντας στο ακέραιο την υπόσχεσή της. Έτσι ξεκίνησαν κατ' αυτόν τον τρόπο αλυσιδωτές μεταμοσχεύσεις, σώζοντας μέχρι τώρα πέντε ζωές, ενώ έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο μεταμοσχεύσεις.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι μεν άγνωστη στην Αμερική, αλλά για πρώτη φορά λαμβάνει παγκόσμια διάσταση, πράγμα που δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για διεθνή συνεργασία, βασισμένες στην εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη των ανθρώπων με τρόπο καθ' όλα θεμιτό, νόμιμο, διάφανο και αποτελεσματικό, χωρίς να υπεισέρχονται άλλα κριτήρια, σώζοντας πάρα πολλές ζωές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη ιστορία διαδραμάτισαν η ελληνική κυβέρνηση, ο δικηγόρος του ζεύγους Χέλμη, Βασίλης Αθανασίου, ο διευθυντής του Νεφρολογικού Τμήματος του Λαϊκού Νοσοκομείου, Ιωάννης Μπολέτης, ο νεφρολόγος θεράπων ιατρός του Μιχάλη, δρ. Δημήτρης Μουτζούρης και οι συνεργάτες του, σε στενή επαφή και συνεργασία με την αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Συμμαχία για Διασταυρούμενες Μεταμοσχεύσεις» (Alliance for Paired Donation).

Πρόκειται για μια δεξαμενή δωρητών και ληπτών νεφρού, με επικεφαλής τον δρ. Μάικ Ρις, διευθυντή του Ιατρικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Τολέδο του Οχάιο. Στην αλυσίδα μεταμοσχεύσεων που δημιουργήθηκε συμμετείχαν και άλλα πέντε Κέντρα Μεταμοσχεύσεων της Αμερικής. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμμαχίας, στην Αμερική υπάρχουν 96.000 νεφροπαθείς «άμεσης ανάγκης» σε λίστα αναμονής 5 ετών, ενώ διεξάγονται 17.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού το χρόνο. Με τη διαδικασία αυτή της παγκόσμιας σύζευξης που εγκαινίασαν Ελλάδα και , η δεξαμενή δωρητών και δωρεοδόχων διευρύνεται σημαντικά.

Χάρη στις ενέργειες της Συμμαχίας, στη συνέντευξη-εκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον παραβρέθηκαν αρκετοί παράγοντες, δωρητές, λήπτες και ιατροί από την Ελλάδα και την Αμερική, οι οποίοι συντέλεσαν αποφασιστικά στο παγκόσμιο αυτό γεγονός. Επίσης, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το ζεύγος Χέλμη που βρίσκεται στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν η Ελίζαμπεθ Γκαίη, η δωρήτρια από την Οκλαχόμα, το νεφρό της οποίας μεταμοσχεύθηκε στο Μιχάλη Χέλμη, ο Charles Ripple λήπτης του νεφρού της Ντόρας Χέλμη, ο δικηγόρος της οικογένειας Βασίλης Αθανασίου και οι γιατροί από την Αθήνα Ιωάννης Μπολέτης και Δημήτρης Μουτζούρης.

Την εκδήλωση κάλυψαν μεγάλα αμερικανικά , όπως το CNN, το Hearst Television και το FOX.

http://www.newsit.grhttp://kales-eidhseis.blogspot.gr

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x