Η Χριστουγεννιάτικη παράδοση στην Ευρώπη…

Η Χριστουγεννιάτικη παράδοση στην Ευρώπη…0 0 ψήφοι
Article Rating

Θέλοντας να νιώσουμε λίγο τα ευρωπαικά χριστούγεννα πιο κοντά μας, ψάξαμε και βρήκαμε  εντυπωσιακά έθιμα ευρωπακών χωρών. Γνωρίστε και εσείς το «έθιμο του κεριού», το «έθιμο του αμυγδάλου»,….τον Άγιο Νικόλα να διεκπεραιώνει τα… «καθήκοντα» του Άγιου Βασίλη και άλλα πολλά. Σας τα παραθέτουμε…

Γαλλία

Για τη Γαλλία η περίοδος προ Χριστουγέννων είναι λιγότερο σημαντική, όπως και η παραμονή τους για τους Γάλλους είναι μια συνηθισμένη εργάσιμη μέρα. Ο δικός μας Άγιος Βασίλης, για τους γάλλους Pere Noel μοιράζει τα δώρα στα μικρά παιδιά το βράδυ στις 24 με ξημερώματα 25 Δεκεμβρίου. Ενώ τα αλεξανδρινά, οι Γάλλοι τα ονομάζουν Αστέρια των Χριστουγέννων, στα γαλλικά Etoiles de Noel και τα προτιμούν στη διακόσμηση των σπιτιών τους, αλλά και ως δώρο καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Όσο για τις γαστρονομικές απολαύσεις η Γαλλία δίνει μεγάλη προσοχή στο κομμάτι αυτό. Πλούσια ποικιλία πιάτων θα βρείτε στο γαλλικό ρεβεγιόν, το οποίο το υιοθέτησαν όλα τα ευρωπαικά ξενοδοχεία.

Δανία

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ένα ξεχωριστό έθιμο έχουν στην Δανία, το «έθιμο του κεριού» το οποίο είναι ιδιαίτερα αγαπητό σε μεγάλους και παιδιά και το χρησιμοποιούν και σαν ημερολόγιο. Κάθε παιδί έχει ένα κερί το οποίο χωρίζεται με οριζόντιες γραμμές ή νούμερα που αντιστοιχούν στις μέρες μέχρι τα χριστούγεννα. Κάθε μέρα ανάβουν το κερί μέχρι να φτάσει την επόμενη γραμμή. Αφού τελειώσουν όλες οι γραμμές είναι η μέρα που θα πάρει το δώρο του. Υπάρχει βέβαια και το «έθιμο του αμυγδάλου», ένα αμύγδαλο είναι κρυμμένο σε ένα δανέζικο γλυκό και ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το «δώρο του αμυγδάλου».  Αυτό γίνεται την παραμονή των χριστουγέννων η οποία γιορτάζεται με το παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών.


Αυστρία

Για την Αυστρία η έναρξη των γιορτών ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Νοέμβρη  ή την πρώτη του Δεκέμβρη. Στα παραδοσιακά στεφάνια που κατασκευάζονται τις ημέρες αυτές τοποθετούνται κεριά. Κάθε Κυριακή, ανάβουν και ένα ακόμη κερί μέχρι και την 24 Δεκεμβρίου, όπου και είναι η παραμονή των Χριστουγέννων. Στην Αυστρία το «καθήκον» του δικού μας Άγιου Βασίλη το διεκπεραιώνει ο Άγιος Νικόλας με βοηθό του τον Krampus στις 6 Δεκεμβρίου. Η λήξη της εορταστικής περιόδου γίνεται στις 2 Φεβρουαρίου αν και οι Αυστριακοί θεωρούν τα Θεοφάνια στις 6 Ιανουαρίου. Κάτι που δεν ξέραμε, είναι ότι το χριστουγεννιάτικο τραγούδι «Silent Night, Holy Night» το οποίο μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, στην Ελληνική «Άγια Νύχτα», τραγουδήθηκε για πρώτη φορά στην Αυστρία στις αρχές του 19ου αιώνα.

Πορτογαλία

Η παραμονή των Χριστουγέννων στην Πορτογαλία, περιλαμβάνει θρησκευτική ευλάβεια με εκκλησιασμό των πιστών, ενώ το βράδυ μετά την επιστροφή τους το παραδοσιακό τραπέζι που τους περιμένει αποτελείται από βραστό μπακαλιάρο με πατάτες. Στις 25 Δεκεμβρίου το μεσημέρι η γνωστή σε όλους γαλοπούλα κάνει την εμφάνιση της στο γιορτινό τραπέζι στα εύπορα σπιτικά ενώ η μέση τάξη βάζει στο τραπέζι της κοτόπουλο. Όσον αφορά στα παραδοσιακά γλυκά, αυτά είναι οι filhozes estendidas που γίνονται μεζύμη η οποία περιέχει αλκοόλ και οι filhozes de abobora, τηγανίτες από γλυκιά κολοκύθα. Στην Πορτογαλία, δεν συνηθίζεται να στολίζουν τα σπίτια τους, αφού γι' αυτούς η γιορτή των χριατουγέννων έχει θρησκευτικό χαρακτήρα, παρά εορταστικό. Κάτι ακόμα που γιορτάζουν οι Πορτογάλοι τα ξημερώματα των Χριστουγέννων, είναι η consoada, βάζοντας έξτρα πιάτα στο τραπέζι για τις ψυχές των νεκρών. Σε ορισμένες περιοχές αφήνονται ψίχουλα στο τζάκι για τις ψυχές, για να βοηθήσουν τους ζωντανούς την επόμενη χρονιά.

Πηγή…
 


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x