Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας

Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η διαδικασία του όρκου στο Ιερό Ευαγγέλιο για την απόκτηση άδειας ασκήσεως δικηγορικού επαγγέλματος που υποχρεώνει τους νέους δικηγόρους να δηλώνουν δημοσίως τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία, στην οποία περιλαμβάνεται και το δικαίωμα του ατόμου να μην αποκαλύπτει το θρήσκευμά του.

Αυτό έκρινε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και καταδίκασε την Ελλάδα, επιδικάζοντας υπέρ του δικηγόρου Θ.Α. για την ηθική ικανοποίησή του το ποσόν των 2.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, ο 32χρονος δικηγόρος είχε περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις του για την απόκτηση άδειας επαγγέλματος και ορκίστηκε, όπως προβλέπεται στον Κώδικα περί Δικηγόρων, σε δημόσια συνεδρίαση στο Πρωτοδικείο Αθηνών στις 2 Νοεμβρίου 2005.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Σύμφωνα με τη διαδικασία, ο Θ.Α. λίγο προτού ορκιστεί στο Ιερό Ευαγγέλιο δήλωσε στον πρόεδρο του δικαστηρίου, στον οποίον προηγουμένως είχε παραδώσει συμπληρωμένο το απαιτούμενο τυποποιημένο έγγραφο, ότι δεν ήταν χριστιανός ορθόδοξος και ότι ήθελε να προβεί σε σχετική υπεύθυνη δήλωση. Ο πρόεδρος έκανε δεκτό το αίτημά του.

Στο σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επισημαίνεται ότι το δικαίωμα του ατόμου στη θρησκευτική ελευθερία περιλαμβάνει και την αρνητική πτυχή της μη αποκάλυψης του θρησκεύματος ή των θρησκευτικών του πεποιθήσεων.

Newsroom ΔΟΛ


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x