Καθημερινές ναυμαχίες με τους Τούρκους ψαράδες

Καθημερινές ναυμαχίες με τους Τούρκους ψαράδες


0 0 ψήφοι
Article Rating

Βόρειο Αιγαίο: Παραβιάζουν προκλητικά τα χωρικά ύδατα με συνοδεία πολεμικών πλοίων αλλά και ακταιωρών της Άγκυρας 

Καθημερινός είναι ο «πόλεμος» στο βόρειο Αιγαίο μεταξύ των Ελληνικών αλιευτικών σκαφών και του Λιμενικού με τους τούρκους ψαράδες, που παραβιάζουν τα χωρικά μας ύδατα, με τη συνοδεία μάλιστα τουρκικών πολεμικών πλοίων και ακταιωρών!

Ψαράδες και τοπικοί φορείς κάνουν λόγο για αδιαφορία της Πολιτείας, καθώς έως το 1999 υπήρχε παρουσία πολεμικού πλοίου στην περιοχή, ενώ πλέον τα υδάτινα σύνορα είναι «μπάστε σκύλοι, αλέστε» και οι Τούρκοι… αρμενίζουν ανενόχλητοι. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των παράκτιων αλιέων Αλεξανδρούπολης, Δημήτρη Σαρίκα, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τις παραβιάσεις των Ελληνικών χωρικών υδάτων από τουρκικά ψαράδικα και πολεμικά πλοία, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. 

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

«Οι παραβιάσεις είναι καθημερινές στην περιοχή γύρω από τη Λαδόξερα. Τα αλιευτικά των τούρκων συνοδεύονται από ακταιωρούς ή και πολεμικά πλοία, προκαλώντας τις Ελληνικές αρχές να αντιδράσουν», ανέφερε ο κ. Σαρίκας. 

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική από το 1999, όταν ψηφίστηκε ο νόμος 242/1999, που μετέφερε το καθήκον της αστυνόμευσης των ελληνικών υδάτινων συνόρων στο Λιμενικό από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως ίσχυε τότε. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει έκτοτε παρουσία ελληνικού στρατιωτικού πλοίου στο βόρειο Αιγαίο, με τους τούρκους να κινούνται ανενόχλητοι. 


Πάντως, έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού υπογραμμίζουν ότι ο «πόλεμος» των παραβιάσεων έχει βαθύτερο στόχο, που δεν είναι άλλος από το πετρέλαιο που υπάρχει στην περιοχή τόσο της Λαδόξερας όσο και της Σαμοθράκης. 

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί σάλος στους κύκλους των λιμενικών της Αλεξανδρούπολης, καθώς ο πρόεδρος των Λιμενικών Θράκης Θανάσης Ζησίδης «καρατομήθηκε» από την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, έπειτα από δήλωσή του για «επέμβαση άνωθεν» σε επεισόδιο με τούρκους ψαράδες, ώστε οι λιμενικοί να αντιδράσουν ήπια και να μην δημιουργηθούν εντάσεις.

Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Παρασκευή (10/1/2014) σημειώθηκε ένταση στη θαλάσσια περιοχή της βραχονησίδας Ζουράφα, στο Θρακικό Πέλαγος, μεταξύ σκάφους της τουρκικής ακτοφυλακής και ελληνικού περιπολικού σκάφους από το Λιμεναρχείο της Αλεξανδρούπολης.

Εντός των Ελληνικών υδάτων έπλεαν ελληνικά και τουρκικά αλιευτικά, ενώ, όπως έγινε γνωστό, η τουρκικό ακταιωρός και το ελληνικό περιπολικό πλησίασαν πολύ κοντά, σε σημείο που τα δύο σκάφη ήρθαν σχεδόν σε επαφή. 

Αναφορικά με το περιστατικό ο κ. Ζησίδης ανέφερε σε τοπικό ραδιόφωνο της Αλεξανδρούπολης την Παρασκευή ότι «υπήρξε επέμβαση από άνωθεν στο υπουργείο, ώστε να αποχωρήσει το ελληνικό περιπολικό από το σημείο του συμβάντος» και στη συνέχεια ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητά του.

Πηγή…
  


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x