Κήρυξαν πόλεμο στην Εκκλησία

Κήρυξαν πόλεμο στην Εκκλησία


0 0 ψήφοι
Article Rating

Το 37ο συνέδριο των Σοσιαλιστών στην Ισπανία ήταν ενδιαφέρον από κάθε άποψη. Είχε μια ανοιχτή διακήρυξη πολέμου στην Εκκλησία, κατατέθηκε πρόταση παροχής ψήφου στους μετανάστες εκτός Ε.Ε. και συζητήθηκαν τα θέματα της ευθανασίας και των αμβλώσεων. Ο Σοσιαλιστής ηγέτης Χοσέ Λουίς Θαπατέρο έρχεται στην Αθήνα με πολλές ιδέες.

Oι κηδείες δημοσία δαπάνη δεν μπορεί να είναι θρησκευτικές, η εικόνα του Εσταυρωμένου πρέπει να κατεβεί από τα δημόσια κτίρια. Οι Ισπανοί Σοσιαλιστές επανέφεραν στο 37ο συνέδριό τους, το οποίο ολοκληρώθηκε προχθές, το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Πολιτείας και Εκκλησίας τρία χρόνια μετά το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση της εκκλησιαστικής ιεραρχίας.

Τότε, οι επίσκοποι είχαν καλέσει τους πολίτες να μην ψηφίσουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα στις εκλογές.
Ένα κείμενο που κατατέθηκε στο συνέδριο του ΡSΟΕ αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο εντάσεων, καθώς υπενθυμίζει στην Εκκλησία ότι «το Σύνταγμα δεν της αναγνωρίζει κανένα προνόμιο», ενώ σημειώνεται ότι δεν πρέπει να χαίρει καμίας διάκρισης σε σχέση με τις λοιπές θρησκείες. Ουσιαστικά πρόκειται για κήρυξη πολέμου στα θρησκευτικά σύμβολα του Καθολικισμού, ενώ στις πιθανές συνέπειες από μια μελλοντική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Θαπατέρο περιλαμβάνεται και η κατάργηση της θέσης του στρατιωτικού ιερέα στις ένοπλες δυνάμεις.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

 

Πανίσχυρος θεσμός

Από την εποχή του Φράνκο, οπότε είχε αναλάβει την ιδεολογική στήριξη του καθεστώτος, η Εκκλησία στην Ισπανία παραμένει πανίσχυρος θεσμός, παρά το γεγονός ότι στο Σύνταγμα του 1978 που σηματοδότησε τη μετάβαση από τη δικτατορία στη δημοκρατία αναφέρεται σαφώς πως καμία θρησκεία δεν μπορεί να έχει κρατικό χαρακτήρα. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης Θαπατέρο μετά τη νίκη των Σοσιαλιστών στις εκλογές της 9ης Μαρτίου πυροδότησε μια νέα διαμάχη με αφορμή την ορκωμοσία του νέου υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι υπουργοί «υπόσχονται ή ορκίζονται» να σεβαστούν το Σύνταγμα μπροστά στην εικόνα του Εσταυρωμένου, ενώ όποιο από τα νέα μέλη της κυβέρνησης το επιθυμεί, έχει το δικαίωμα να ορκιστεί βάζοντας το χέρι στη Βίβλο. Κάποιοι σύνεδροι υπενθύμισαν την αντίφαση με τον καταστατικό χάρτη της χώρας και ο βουλευτής Αντόνιο Πέρεθ Ταπίας έδωσε το στίγμα: «Αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα ξαναδούμε σε ένα κλίμα ήρεμου διαλόγου».

 


Πηγή: Τα Νεα, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος

 


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x