«Θεοί και Ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας»: Μια μοναδική έκθεση στο Κέντρο Ιππασίας (από 30/10)

«Θεοί και Ήρωες της Ελληνικής Μυθολογίας»: Μια μοναδική έκθεση στο Κέντρο Ιππασίας (από 30/10)


5 1 ψήφος
Article Rating

Ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός παρουσιάζεται στην Αθήνα, από τις 30 Οκτωβρίου. Ο λόγος για την έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων» από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής ς Κώστα Κοτσανά. Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Η , όμως, των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό.

efevreseis_arxaiwn_ellinwn203135
Η έκθεση ξαναζωντανεύει 45 εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το «ρομπότ – υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος και από το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη μέχρι τον «αναλογικό υπολογιστή» των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Στόχος της είναι να αποδείξει ότι η αρχαία ελληνική τεχνολογία λίγο πριν το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας, να τονίσει ότι η εξέλιξη της σημερινής μας τεχνολογίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη «επανάκτηση» από το δυτικό πολιτισμό  της αξιοθαύμαστης «ξεχασμένης»αρχαιοελληνικής τεχνολογίας και να υποδείξει πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.

P1010767_25395x19046
Η δεύτερη έκθεση είναι » και Ήρωες της Ελληνικής ς». Σε παλαιότερους καιρούς το Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα διέλυσε με το φως του, τα σκοτάδια της Μεσαιωνικής Ευρώπης. Οι Αρχές της φιλοσοφίας και των Γραμμάτων, των Επιστημών και των Τεχνών, όπως είχαν τεθεί και αναπτυχθεί κατά την Κλασσική Αρχαιότητα, έγιναν η βάση για τους διανοητές ώστε να δημιουργήσουν την ταυτότητα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού και κατ΄ επέκταση του Παγκόσμιου. Στόχος είναι η έκθεση αυτή να επιτελέσει πολιτιστικό και ταυτόχρονο εκπαιδευτικό έργο , που είναι η ουσία της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

mylos-thumb-large
Οι άξονες της έκθεσης:

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από άξονες, που αλληλοσυμπληρώνονται για να δώσουν μια συνολική εικόνα της ελληνικής μυθολογίας και κατ' επέκταση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Συγκεντρώνει περισσότερα από 90 ξεχωριστά έργα με επίκεντρο την Αρχαϊκή, Κλασσική και Ελληνιστική περίοδο (6ος-1ος αιώνας π.Χ.).

1363361131554


Οι ενότητες αυτές περιέχουν:

  • Υπερμεγέθη τρισδιάστατα χειροποίητα ομοιώματα ύψους από 2,5 έως 3,5 μέτρων, των Θεών και των Ηρώων της ελληνικής μυθολογίας. Όπως οι πανάρχαιες φιγούρες του Κύκλωπα, του μυώδους όντος με υπερφυσικό ανάστημα που διέθετε μόνο ένα μάτι στο μέτωπο. Του Δία, γιου του Κρόνου και αρχηγού των Ολύμπιων Θεών, του Ποσειδώνα, θεού της θάλασσας, του μέγιστου των Ελλήνων ηρώων Ηρακλή και των υπολοίπων πρωταγωνιστών της ελληνικής μυθολογίας.
  • Χρηστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν, σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα, οι Ολύμπιοι και ήρωες στην καθημερινότητά τους.
  • Μικρο-ναυπηγική αρχαίων πλοίων
  • Ανακατασκευές αρχαίας Ελληνικής τεχνολογίας
  • Ανακατασκευές Αρχαίων μουσικών οργάνων
  • Αντίγραφα από αγγεία: Κλασσικής περιόδου ερυθρόμορφου και μελανόμορφού ρυθμού, γεωμετρικής, Κορινθιακής , Μυκηναϊκής, Μινωικής, Κυκλαδικής περιόδου, λευκά αντίγραφα
  • Έργα ζωγραφικής που αναπαριστούν τα πρόσωπα της ελληνικής μυθολογίας με την υπογραφή σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων.
  • Έργα γλυπτικής οι ήρωες της ελληνικής μυθολογίας με την υπογραφή σπουδαίων Ελλήνων γλυπτών.
  • Εγκαταστάσεις Multimedia που παρουσιάζουν τους άξονες της Έκθεσης.

Η ελληνική μυθολογία είχε εκτενή επιρροή στον πολιτισμό, τις τέχνες και τη λογοτεχνία του δυτικού πολιτισμού και παραμένει μέρος της κληρονομιάς μας. Είναι ο απόηχος μιας πανάρχαιας ελληνικής ιστορίας που πρέπει να γνωρίζουν όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Οι Εκθέσεις απευθύνονται σε κοινό κάθε ηλικίας, όπως οικογένειες, εκπαιδευτικούς, σε μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και σε παιδιά Νηπιαγωγείου, φοιτητές, επιστήμονες, επαγγελματίες και φιλότεχνους.
Τοποθεσία: Κέντρο Ιππασίας – Ολυμπιακά Ακίνητα Γουδή (δίπλα στο Badminton), Αθήνα

Ημερομηνία: 30 Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2013.

λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα – Παρασκευή: 9.00 – 14.00 (αφορά κυρίως τα σχολεία), Παρασκευή :9.00 – 14.00 και17.00 – 22.00 (αφορά κυρίως το ευρύ κοινό), Σάββατο – Κυριακή και Αργίες: 10.00 – 22.00

Πληροφορίες: 2315 151048 – 9

Link…
 

5 1 ψήφος
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x