Λέιζερ αντί για ανασκαφές!

Λέιζερ αντί για ανασκαφές!


0 0 ψήφοι
Article Rating

Η δουλειά του αρχαιολόγου μπορεί να είναι πολύ συναρπαστική, όμως είναι κι επίπονη, ειδικά αν ψάχνεις ερείπια αρχαίων πολιτισμών σε ζούγκλες και τροπικό κλίμα. Αυτά γνωρίζαμε μέχρι τώρα, όμως η τεχνολογία ήλθε να δώσει τη λύση γι' ακόμη μια φορά. Μια ειδική έρευνα που στηρίχθηκε σε σάρωση μιας ολόκληρης περιοχής με ακτίνες λέιζερ (!) μέσα από την πτήση ενός ελικοπτέρου αποκάλυψε με εντυπωσιακή ακρίβεια τα προάστια μιας χαμένης πόλης στη ζούγκλα της Καμπότζης, γύρω από τον διάσημο ναό του Ανγκορ Βατ, ένα από τα μνημεία πολιτιστικής

κληρονομιάς της UNESCO και για το λαό της χώρας αντίστοιχο με τη δική μας .

Αυτή τη φορά, λοιπόν, δεν χρειάστηκε καθόλου αρχαιολογική σκαπάνη, ούτε επίπονες πορείες στην πυκνή βλάστηση της ζούγκλας που περιβάλλει το ναό, το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της χώρας και κατάλοιπο του μεγάλου πολιτισμού των Χμερ, οι οποίοι κυριάρχησαν σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας από τον 9ο αιώνα μ.Χ. και για σχεδόν 600 χρόνια. Η σάρωση της περιοχής αποκάλυψε ότι το οικιστικό σύμπλεγμα του Ανγκορ Βατ, το οποίο έχει έκταση 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήταν στην ουσία το κέντρο μιας πολύ μεγαλύτερης πόλης, έκτασης 35 τετραγωνικών χιλιομέτρων τουλάχιστον, που αποτελούταν από μεγάλα κτίρια, δρόμους και κανάλια.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

›έ¹¶µÁ ±½Äί ³¹± ±½±Ãº±ÆέÂ!Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται Lidar και βασίζεται στην ανάκλαση παλμών λέιζερ. Το ελικόπτερο πέταξε σε απόσταση 370 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εξέπεμπε περισσότερους από 200.000 παλμούς λέιζερ το δευτερόλεπτο. Οι παλμοί διαπέρασαν την βλάστηση της ζούγκλας, «ανακλάστηκαν» στα ερείπια που ήταν θαμμένα από κάτω και έδωσαν ένα τρισδιάστατο λεπτομερές ανάγλυφο, το οποίο ισοδυναμεί με έναν λεπτομερέστατο χάρτη της περιοχής. Τώρα το μόνο που μένει είναι η απόφαση της κυβέρνησης της Καμπότζης να «καθαρίσει» την περιοχή ώστε να φέρει στο φως και τα ερείπια και να καταστήσει ακόμα πιο εντυπωσιακό το μνημείο του Ανγκορ Βατ. Η λειτουργία αυτής της τεχνικής μπορεί να κοστίζει πολλά, ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί σε πολλές έρευνες στο μέλλον, ειδικά στις ζούγκλες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

 

 

Πηγή: Ποιότητα ς


Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x