Made in Thessaloniki #2 | Επεμβαίνοντας στη Σχολή Τυφλών

Made in Thessaloniki #2 | Επεμβαίνοντας στη Σχολή Τυφλών


0 0 ψήφοι
Article Rating

διαβάζουμε στο http://parallaximag.gr

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται πια η επέμβασης μας στη Σχολή Τυφλών. Οι εργασίες ανάπλασης ενός χώρου στο κτίριο με τα υπνωτήρια της σχολής και η μετατροπή του σε εντευκτήριο, ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες.

Εργαστήρια Κυριαρχίας Θεών

Ο χώρος άλλαξε ολοκληρωτικά όψη και παραδίδεται την επόμενη εβδομάδα πλήρως ανακαινισμένος για χρήση από τους οικότροφους της Σχολής.

Φέτος το Made in Thessaloniki συμπεριλαμβάνει και δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, οι οποίες σκοπό έχουν να ενισχύσουν σημαντικά κτίρια της πόλης που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Σε σχετική έρευνα για την επιλογή αυτών των κτιρίων, επιλέχθηκε το Κρατικό Ωδείο καθώς και η

Σχολή Τυφλών. Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας οι εν λόγω οργανισμοί αδυνατούν να βελτιώσουν την κτιριακή κατάσταση των οικοδομημάτων τους με αποτέλεσμα οι χώροι που έχουν διαμορφωθεί στο παρελθόν να είναι πλέον εσωστρεφείς και αφιλόξενοι.

Η περίπτωση του κτιρίου της Σχολής Τυφλών είναι μια πολλή ιδιαίτερη περίπτωση για τη Θεσσαλονίκη. Έργο του Ξενοφώντα Παιονίδη, κατασκευάστηκε το 1879, αποτελείται από δύο ορόφους και ημιυπόγειο και φυσικά ξεχωρίζει για το φορτωμένο της διάκοσμο. Όπως αρκετά από τα κτίρια των εξοχών ακολουθεί κι αυτή την αρχή της συμμετρίας αφού εύκολα παρατηρεί κανείς πως αν είχαμε μια νοητή γραμμή στον άξονα Βορρά-Νότου θα βλέπαμε πως τα ανοίγματα έχουν τοποθετηθεί ισομερώς. Πίσω από το εμβληματικό κτίριο της όψης κρύβεται σήμερα το δεύτερο κτίριο που φιλοξενεί τους κοιτώνες της σχολής, το οικοτροφείο με τους κοιτώνες.

 

Σε συνεννόηση με τη Σχολή Τυφλών η Parallaxi ανέλαβε τη ριζική ανακαίνιση του χώρου του Εντευκτηρίου, με δικά της έξοδα και τη συνδρομή χορηγών. Το εντευκτήριο θα είναι ένας χώρος συνάθροισης για τα παιδιά της σχολής, ένας διαδραστικός χώρος.

Με την καθοδήγηση της αρχιτέκτονος και συντονίστριας του Θεσσαλονίκη Αλλιώς, Ελένης Σβυριάδη, και την ευγενική χορηγία των εταιριών ΣANH AE, Physicon, IKEA, Lumin Art, ανακαινίζουμε εκ βάθρων το χώρο με μια ενεργειακή μελέτη για την αναβάθμιση του κτιρίου και μια ολοκληρωτικη ανακαίνιση με κατεδαφίση παλαιών γυψοσανίδων, αλλαγή ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ελαιοχρωματισμούς, αλλαγή κουφωμάτων, πατωμάτων επίπλων, φωτιστικών σωμάτων και δημιουργούμε ένα χώρο ιδανικό για την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων της σχολής.

 

Ο ανακαινισμένος χώρος θα παραδοθεί στη σχολή τον Απρίλιο και θα συνοδευθεί με μια μεγάλη δράση που θα συνδέσει τη γειτονιά της σχολής Τυφλών με την καθημερινότητα της σχολής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Parallaxi επεμβαίνει στη Σχολή Τυφλών. Στη διάρκεια του πρώτου Θεσσαλονίκη Αλλιώς, ήταν ένας από τους τρεις χώρους, μαζί με το Χαρίσειο Γηροκομείο και το Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος που ο πολιτισμός επισκέφτηκε απρόσμενα σημεία.

 

 

Όλες τις λεπτομέρειες για την πορεία και την ολοκλήρωση της ανακαίνισης θα τις πληροφορηθείτε από το www.parallaximag.gr

 

 

Πηγή: Καλά Νέα

Σύνδεσμος στην Πηγή…


0 0 ψήφοι
Article Rating

Συνδρομή
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
0
Θα θέλαμε τις σκέψεις σας, σχολιάστε.x